március 21, 2023

Törökországért imádkozik a világ – Egy hét telt el a katasztrófa óta

Olvasási idő: 2 perc

2023. február 6-án rázta meg Törökországot egy Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földmozgás, melyet nemsokkal később egy 7,6-os, majd több kisebb rengés követett. Feltételezések szerint az utórengések akár még évekig is eltarthatnak.

Hatalmas károkat okozott Törökországban és Szíriában a múlt hét hétfői természeti katasztrófa. Törökországban gyakoriak a földrengések, az utóbbi évtizedekben is több alkalommal fordult elő olyan, amelyik meghaladta a Richter-skála szerinti 7-es erősséget. A múlt heti földrengés után a világ számos pontjáról, köztük Magyarországról is érkeztek mentőcsapatok a katasztrófa sújtotta területre, akik keresőkutyáikkal együtt erőn felül teljesítve mentik a romok alól a túlélőket, azonban versenyt futnak az idővel. Egy keresőkutya életét is vesztette mentés közben, amikor ráomlott egy épület és több ember is megsérült. A magyar keresőkutya, Gogo a lábán sérült meg. Ahogy telnek a napok, egyre kisebb az esély, hogy élve mentsenek ki valakit, így hamarosan a remény helyét átveheti a gyász.

Mára az elhunytak száma már a 35 ezret is meghaladja, a sérülteké pedig a 100 ezerhez közelít. A halálos áldozatok ilyen magas száma miatt a török hatóságok vizsgálatot indítanak, kivizsgálják az összedőlt épületek kivitelezését és felelősségre vonják az érintett építési vállalkozókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük