június 6, 2023

A szerelem receptje – Egynek ez is elmegy

Olvasási idő: 4 perc

A szerelem receptje, vagyis eredeti címén az Aşkın Tarifi egy 2021 nyarán, a Kanal D által vetített, mindössze 13 epizódból álló vígjátéksorozat. Nálunk az RTL jóvoltából kapott szinkront idén szeptemberben, azonban rövidsége miatt nemrégiben véget is ért a sorozat. A főszerepben egy kezdő színésznő, Serra Arıtürk, illetve a már sokak által ismert és szeretett színész, Kadir Doğulu van.

Mielőtt bárkiben kétségeket ébresztene, hogy összesen 13 részes, meg kell jegyezni, hogy emiatt nem minősíthetjük le a sorozatot, ugyanis a színvonalát tekintve ez is felér a többi hasonló limonádé szintjére.

A cikkben spoiler nélkül olvashatsz a sorozatról.

A történet középpontjában a megszokottakkal ellentétben ezúttal egy férfi, Firat (Kadir Doğulu) áll, akit elhagyott a menyasszonya. A nőt a Szerelem doktor néven elhíresült Taylan, azaz Alper Saldıran motiválta, amiért főhősünk úgy dönt, hogy bosszúból elcsábítja a doktor barátnőjét, Nazt. Célja elérésének érdekében séfként kezd dolgozni a lány éttermében.

A két főszereplőt az Özge Gürelt is szinkronizáló Dobó Enikő, illetve a Tiltott gyümölcsben hallott Dányi Krisztián szólaltatják meg. A mellékszereplők között ismerős lehet mindenki számára Bertalan Ágnes és Pál Tamás hangja például a Tiltott gyümölcsből, valamint Mózer Károly és Ágoston Péter a Remények földjéből.

LEGYÉL A PARGRAPH BLOG TÁMOGATÓJA!
Kérlek, támogasd a munkámat, hogy a blog még jobb lehessen! Ezt Patreonon keresztül tudod megtenni. Elsőként értesülhetsz a legújabb bejegyzésekről, extra tartalmakat olvashatsz, valamint akár bele is szólhatsz, hogy miről szóljon a következő cikk. Rajtad múlik, hogy melyiket választod. A támogatásokkal még jobbá tehetem a blogot, hiszen az így befolyt összeg amellett, hogy egy visszajelzés Tőled, hogy szükség van a munkámra, másrészt olyan eszközökre fordítható, melyek a fejlődéshez szükségesek.

Nagyon tetszett az első részekben, hogy kivételesen nem a női főhős, hanem a férfi, tehát Firat narrálja az eseményeket, ráadásul az ő szemszögéből veszik kezdetüket az események. A séf karakterénél maradva meg kell említeni, hogy nagyon szórakoztatóra sikeredett, frappáns megjegyzései a doktorra sokszor akár a néző szájából is elhangozhatnának. A színészen érezni lehet, hogy élvezi a szerepe minden pillanatát, mellesleg jól is áll neki. Naz karakteréről ennyi pozitív dolgot nehéz lenne összegyűjteni. Komoly, legkevésbé sem humoros, ráadásul a modora sem éppen a legjobb. A vígjátékokban megszokott női főhősöktől elvárt szintet igencsak alulról súrolja. Ahogy már említettem, ő egy kezdő színésznő, ennél a teljesítménynél azonban többre lesz szükség egy elismert karrierhez. A kötelezőt ugyan hozza, de annál semmivel sem többet.

Egyetlen fontosabb mellékszereplőt, a már említett Taylant lehetne kiemelni, aki nagyon ráérzett a karakterének a lényegére. Abszolút el tudnám őt képzelni egy komolyabb sorozat nagyobb szerepében, de maradva a negatív vonalnál, tehát intrikus főhősként. Sokatoknak egyébként biztosan ismerős a Yakamoz S-245, valamint az Ártatlanok című produkciókból.

Összegezve ez a sorozat sem felfelé, sem lefelé nem lóg ki a többi vígjáték közül. A gyors befejezésének köszönhetően még éppen nem vált unalmassá, több nem is volt ebben a történetben, illetve a szereplőkben. Láttunk már végtelenül túlértékelt alkotásokat, melyekről bebizonyosodott, hogy szinte nézhetetlenek, láttunk ennél sokkal jobbat is, a sablonját is kívülről fújjuk már, de ettől függetlenül nem egy nézhetetlen darab. Ha nem támasztunk túl nagy elvárásokat, akkor kellemes, szórakoztató élményt nyújt ez a magyar bontás szerinti 41 rész. Tőlem 6,5 pontot kap.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük