március 21, 2023

Az érzelmek tengerén – Egy sorozat a legaljáról

Olvasási idő: 5 perc

Az érzelmek tengerén (Kalbimdeki Deniz) egy 2016 és 2018 között vetített drámasorozat. Törökországban a FOX TV vetítette, nálunk szinkronnal 2022 februárjában kezdődött a Duna Televízión. A főszerepben Özge Özberk és Ahmet Kutsi Karadoğan látható.

Spoiler nélkül ismertető, kritika következik.

A történet lényege, hogy Deniz (Özge Özberk) gazdagságban és látszólag boldog házasságban él férjével, Alihannal (Hakan Eratik), valamint két gyerekével. A nő eközben nem is sejti, hogy imádott férje az első adandó alkalommal megcsalja őt. Amikor a szerető választás elé állítja a férfit, Alihan lemond a családjáról, feleségét átveri, majd elhagyja. Miután Denizt teljesen kisemmizte volt férje, kénytelen egy szegény környéken albérletet keresni, ahol a sors egy Mirat (Ahmet Kutsi Karadoğan) nevű férfivel keresztezi az útját.

Maga a sztori nem túl fantáziadús, de ettől függetlenül ebből ki lehet hozni bármit, ha jók a színészek. Sajnos azonban nem jók. Özge Özberk játékára nem igazán lehet rossz szavunk, jól ráérzett az elhagyott, elkeseredett édesanya szerepére, így vele nagyon jól lehet azonosulni, de sajnos ott van mellette a férje. Hakan Eratik színészi teljesítménye rengeteget elvesz a sorozat élvezhetőségéből. A botrányosan túljátszott arckifejezései gyakorlatilag röhejessé teszik a karakterét, ezért hálát adtam, amikor elhagyta a feleségét és reméltem, hogy minél kevesebbet fog szerepelni. A férfi főszereplő, Ahmet Kutsi Karadoğan, azaz Mirat alapvetően zeneszerző és énekes, de ennek ellenére elfogadható, hiteles alakítást látunk tőle, így elmondható, hogy a két főszereplő hozza a minimum elvárható színvonalat.

A házaspárnak két gyereke van, egy középiskolás lány, Ece, illetve egy kisfiú, Ozan. Először is messziről látszik, hogy a 17 éves Ecét alakító színésznő közel sem 17 éves, hiszen Hazal Adıyaman 22 évesen alakította a karaktert, így számomra már ezáltal sem hihető, hogy ő anyuci elkényeztetett, lázadó tinilánya. Egyébként Ece egy nagyképű lány, akit csak a külsőségek érdekelnek, anyjával tiszteletlen és semmit sem tud megbecsülni, amit mellesleg hitelesen elő is ad a színésznő. A kisebbik gyerek, Ozan már más kérdés. Őt Çağlayan Doruk Ozanoğlu próbálja alakítani nulla sikerrel. A kisfiú minden egyes megnyilvánulása komédiába illő, a szájába adott mondatok pedig egyenesen hihetetlenek egy gyerektől. Nemhogy nem győzött meg, de kedvem támadt még a hangot is levenni, hiszen a szinkron sem sikerült jobbra a karakternél.

LEGYÉL A PARGRAPH BLOG TÁMOGATÓJA!
Kérlek, támogasd a munkámat, hogy a blog még jobb lehessen! Ezt Patreonon keresztül tudod megtenni. Elsőként értesülhetsz a legújabb bejegyzésekről, extra tartalmakat olvashatsz, valamint akár bele is szólhatsz, hogy miről szóljon a következő cikk. Rajtad múlik, hogy melyiket választod. A támogatásokkal még jobbá tehetem a blogot, hiszen az így befolyt összeg amellett, hogy egy visszajelzés Tőled, hogy szükség van a munkámra, másrészt olyan eszközökre fordítható, melyek a fejlődéshez szükségesek.

Két további karaktert érdemes megemlíteni. Az egyik a Devin Özgür Çınar által játszott Hülya, aki színészileg valahol a két véglet között van. A karakter egy intrikus „barát”, aki látszólag támogatja Denizt, ám közben nagy szerepe volt abban, hogy tönkrement főhősünk élete. A másik karakter a szerető, Şebnem. Az őt alakító színésznő hasonló mértékű tehetséggel van megáldva, mint Hakan Eratik. A képességeit magasan meghaladó szerepet kapott, hiszen neki nagyon jó játékot kellene mutatnia ahhoz, hogy a néző komolyan tudja venni a történet alapjául szolgáló intrikáit. Ehelyett ordítozó hisztit kapunk tőle nevetséges ripacskodás formájában, ami komikussá teszi a legdrámaibb jeleneteit is.

Összefoglalva: van egy közepes, de még mindig jobb színészekre érdemes sztorink, egy hitelesen alakító főhősnőnk, egy jó férfi főhősünk, két közepesen teljesítő mellékkarakterünk Ece és Hülya személyében, mellettük pedig egy komédiába illő színészgárdánk. A Kegyetlen város készítői kérhetik a receptet, mert ez a széria súrolja azt a borzalmat, ami abban a sorozatban láthattunk. A két főszereplő vergődését látva olyan érzésem támadt, mint amikor a Kegyetlen városban láttam Fikret Kuşkan (Agah) és Simay Barlas (Damla) játékát, ami a többiekhez képest kimagaslóan jó volt, hiszen egy szemétkupacon nem nehéz kitűnni.

Pozitívumként kiemelhetünk két dolgot. Deniz a Sorsok útvesztőjét nézi abban a jelenetben, ami Tiltott gyümölcs Argun családjának első évadbeli villájában játszódik. Sovány vigasz, de ez van.

Az IMDb-n 4,2-re értékelik Az érzelmek tengerén című produkciót, azonban a két főszereplő, de főleg Özge Özberk teljesítménye ennél önmagában is jobbat érdemel, így tőlem 10-ből 5 pontot kap.

Lezárásként megjegyezném, hogy ez a sorozat tökéletes példa arra, amiért mélységesen alul vannak értékelve a török produkciók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük