március 21, 2023

Alp Navruz az új Can Yaman?

Olvasási idő: 5 perc

Nem is volt olyan régen az az időszak, amikor éjjel-nappal Can Yaman sorozatait adták a csatornák, azonban ma már csak egy-két ismétlésbe lehet belebotlani. Álmodozó, A szerelem íze, Derült égből házasság, Elsöprő szerelem és Mr. Wrong. Azok a produkciók, melyeket Can Yaman főszereplésével láthattunk akár többször is.

Ha időrendi sorrendben nézzük a sorozatait, akkor rájöhetünk, hogy az Álmodozó az, ami igazán sikeressé tette őt, de legkevésbé sem a színészi alakításával, ugyanis azzal semmilyen irányba nem lógott ki az átlagból, hanem sokkal inkább azzal a karakterrel, amit a készítők adtak neki. A nők minden vizuális igényét igyekeztek kielégíteni Can Divit által, amivel akkora sikert aratott, hogy ezt a stílust a Mr. Wrongban is továbbvitték. Lassítások, kigombolt ing, póló nélküli jelenetek, vagány és laza beszólások, szexi pillantások, de ami a leginkább megragadta a hölgyek tekintetét, az a hosszú haj Jason Momoa módra. Ehhez társultak a hangulathoz illő, azt fokozó zenék, melyek szinte slágerré váltak a rajongók körében.

Mind az Álmodozóban, mind pedig a Mr. Wrongban mellékes volt a női főszereplő. Demet Özdemir és Özge Gürel csak a teljesség érdekében voltak ott, hogy Can Yaman karakterével ki tudják maxolni a női nézők szórakoztatását. Nincs még egy olyan sorozat, amiben annyit nézné egymást zenére a két főszereplő, mint ebben a kettőben. Vagy mégis?

Can Yaman karrierje az elmúlt időben nagy fordulatot vett. Elhagyta Törökországot és külföldön kezdett forgatni, így az a karakter, amit a török filmiparban ő testesített meg, vele együtt tűnt el a képernyőkről. Miért törődnének bele ebbe a készítők? Nem Can Yaman volt az, akinek ekkora sikere volt, hanem az a karakter, amit írtak neki, ezt pedig lehet pótolni.

Néhány héttel ezelőtt kezdődött A sziget meséje című sorozat szinkronos vetítése az Izaura TV-n Alp Navruz és Ayça Ayşin Turan főszereplésével. Nem kellett túl sok epizódot megnézni ahhoz, hogy érezzük: ezt már láttuk. De nem a szokásos sablon miatt van így. Alp Navruz karakterét nem egy tipikus vígjátéksorozat főhőséről mintázták, hanem összegyúrták Can Divitet és Özgür Atasoyt, majd írtak köré egy kicsi másabb történetet.

Mik a hasonlóságok?

A történetet tekintve a milliószor látott sablon mellett is vannak apróságok. Emlékezzünk csak vissza, amikor a Mr. Wrongban Özgür és Ezgi kihajóztak, majd Ezgi a vízbe dobta a hajó kulcsát, ezért a fiatalok kénytelenek voltak a semmi közepén éjszakázni. A sziget meséjében is hasonlóan történt, de ott Poyraz szándékosan vitte Hazirant egy lakatlan szigetre. Mindkét esetben előkerült egy öngyújtó is, a Mr. Wrongban Ezgitől, A sziget meséjében pedig Poyraztól. Ugyanígy volt az édességgel is. Ezginél volt egy csomag keksz, Poyraznál pedig egy csoki lapult. Mellesleg ahogy Özgür, úgy Poyraz is tud hajót vezetni.

Továbbá az Álmodozó első felének egyik alapszála volt, hogy Emre kiszivárogtatta a céggel kapcsolatos információkat a konkurenciának, Sanem pedig a tudta nélkül asszisztált ebben, miközben Can Divit semmit sem sejtett az egészről. A sziget meséjében szinte ugyanez a helyzet, csak itt Haziran az első epizódban követi el ezt a hibát anélkül, hogy tudná, Poyraz kicsoda valójában, majd a férfi ugyancsak mit sem sejtve közelebb kerül a lányhoz, aki igyekszik leplezni és jóvátenni a hibáját.

A férfi főszereplők karaktereit illetően a különbségek listája lenne a rövidebb. Elég csak megnézni mindkettejük külsejét, a gesztusaikat és a lassított jeleneteket.  A hosszú haj ötletét kizártnak tartom, hogy ennyi hasonlóság mellett máshonnan kölcsönözték volna. Bónuszként pedig még a szinkron is egyezik, ráadásul Szabó Máté teljesen ugyanazon a hangszínen szólaltatja meg mindkét színészt, így nem a megszólalásig hasonlítanak, hanem még utána is.

Ráadásként megjelenik valaki, akit az Álmodozóban is láthattunk. Ez a valaki nem más, mint a Can Divit édesanyját alakító İpek Tenolcay, aki ezúttal Haziran anyjaként kapott szerepet hasonlóan irritáló karakterrel.

Sokáig sorolhatnánk a hasonlóságokat a két karakter és a hozzájuk tartozó sorozatok között, azonban a vígjátékok rajongóiként ezek tudatában is leülünk és megnézzük kedvenceinket a képernyőn. Megnéztük az Álmodozót, a Mr. Wrongot, most pedig A sziget meséjét ugyanúgy, ahogy meg fogjuk nézni a következőt is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük