február 8, 2023

Minden, amit tudnod kell egy isztambuli utazás előtt

Olvasási idő: 12 perc

Törökország kisebb része Európában, nagyobb része Ázsiában terül el. Legnagyobb és legnépesebb városa Isztambul, amely ugyan nem az ország fővárosa, mert az Ankara, de turisztikai értelemben a központja. Az egyetlen olyan város a világon, amely két kontinensen helyezkedik el, a két oldalát pedig a Márvány-tengert és a Fekete-tengert összekötő szoros, a Boszporusz választja el egymástól.

Ebben a cikkben számos olyan tippet olvashatsz, amelyek hasznosak lehetnek, ha Isztambulba készülsz ellátogatni.

Utazás

Isztambul Budapesttől légvonalban több mint 1000 km-re van, ami autóval 1300 km-t jelent, illetve egy közel 14 órás utat. Emiatt a legpraktikusabb a repülős utazást választani, ami sokkal kényelmesebb és időtakarékosabb is. Napi szinten több járat is megy Isztambulba, így választhatunk is, hogy melyik légitársaság melyik gépével szeretnénk utazni. A repülőterek elég messze vannak a turistalátványosságoktól, így az érkezés után még egy egyórás, de forgalomtól függően akár hosszabb transzferidővel is számolnunk kell.

Szállás

A turisták többsége olyan szálláshelyet választ, ami közel van a látványosságokhoz és akár gyalogosan is be tudja járni azokat. Ha Te is így gondolkodsz, akkor a szálláshely kiválasztásánál érdemes Sultanahmet környékén keresgélned, ahonnan az Hagia Szophia, a Topkapı palota, Ahmet szultán mecsetje, azaz a kék mecset, valamint a Nagy Bazár is elérhető néhány percnyi sétával. Rengeteg szálláshely közül lehet választani, de mindenkinek azt javaslom, hogy ne ez legyen az utazás fő szempontja, hiszen az isztambuli hangulat úgyis az utcára csábít.

Közlekedés

A reptérről a szállásra történő eljutásunkhoz választhatunk előre lefoglalt taxit, de akár reptéri buszt is. Mindenképpen érdemes beszerezni az Istanbulkart nevű közlekedési kártyát, aminek segítségével nagyban megkönnyíthető a városban történő utazgatás, hiszen a tömegközlekedésen erre lesz szükségünk. Ezt a kártyát már akár a reptérről kilépve elkezdhetjük használni.

De mégis hogyan lehet beszerezni ezt a kártyát?

Sok oldalon azt írják, hogy rengeteg helyen, na meg, hogy bárhol beszerezhető, ami egy kezdő turistának nem sok mindent mond. Érdemes újságárusoknál próbálkozni a beszerzésével, azonban ne felejtsük el, hogy utána pénzt is kell rá töltenünk, amit automatáknál tehetünk meg. Ezekhez az automatákhoz nagy betűkkel ki is van írva, hogy Istanbulkart, így eltéveszteni sem lehet, ráadásul a város millió pontján, többnyire a megállók közelében találunk ilyet.

Hogyan kell rá pénzt tölteni?

Sok turista, köztük mi is elkövettük első alkalommal azt a hibát, hogy úgy próbáltuk használni ezt a közlekedési kártyát, mint egy bankkártyát, tehát odaérintettük az automatához egy pillanatra, majd vártuk, hogy mi fog történni. Nos, semmi sem történt, ugyanis a kártyát a kijelölt helyre kell tenni és ott is kell tartani, amíg a pénz rátöltjük. Eközben egy kijelző mutatja, hogy jelenleg mennyi az egyenlegünk, majd amikor behelyeztük a papírpénzt, azonnal frissül és láthatjuk is az új egyenleget.

A tömegközlekedés egyébként nagyon jó és egyszerű is Isztambulban. A buszon felszállásnál, máshol pedig a megállóba való érkezéskor kis kapuknál kell lecsippantani a kártyát, amikor szintén látjuk az új egyenlegünket. A tömegközlekedés egyébként 2022 augusztusában és szeptemberében hét és fél lírába került, ez alapján pedig könnyen ki tudja számolni mindenki, hogy első feltöltésként mekkora összegre lesz szüksége.

Nem érdemes abba a hibába esni, hogy ilyen kártya nélkül vág neki valaki a városnak, mondván, hogy bírja a sétát, mert nem így lesz. Isztambul tele van dombokkal, tehát a kényelmes sportcipő mellett a tömegközlekedés is mondható kötelezőnek, ha valaki szeretne kimozdulni a turistalátványosságok rengetegéből.

Látnivalók

Ezen a pontos lehetne elkezdeni könyvet írni, de sajnos ebbe a cikkbe csak néhányat tudok felsorolni. Ahogy már említettem szállásfoglalásnál érdemes Sultanahmet környékét megcélozni, ahol gyalogosan több turistacélpont is elérhető. Ha valaki eljut Isztambulba szinte kötelező programnak számít az Hagia Szophia, a Topkapı palota és a kék mecset, valamint a Nagy Bazár is, de ne feledkezzünk meg róla, hogy Magyarországon sem a lelkes kulturálódással, múzeumról múzeumra járva töltjük a szabadidőnket, így más programoknak is hasznos lehet időt szentelni.

Isztambul nem merül ki a történelmi épületekben, hiszen hatalmas zöld övezeteket találunk a városban. Az ázsiai oldalon találhatjuk a Çamlıca-hegyet, ami valójában egy domb, de “felmászva” valóban hegynek érződik, ahonnan szavakkal szinte leírhatatlan kilátás tárul elénk és beláthatjuk a teljes európai oldalt. Azonban ennek megvan az ára, hiszen kemény dombokon kell felbattyognunk, hogy ennek a részesei lehessünk, de nem tartozik a kihagyható programok közé. Szintén az ázsiai oldalon, kullancsriasztóval felszerelkezve ellátogathatunk több másik parkba is, például a kevésbé zsúfolt Fethi Paşa Korusu felé is vehetjük az irányt.

Ha már Isztambulban járunk, ne elégedjünk meg az egyébként gyönyörű mecsetekkel, látogassunk el a város üzleti negyedébe, Leventbe is, ami metróval átszállás nélkül megközelíthető. A metróból kilépve máris elénk tárulnak az igazi nagyvárosi hangulatot tükröző, szédítően magas épületek, amelyeket szintén kár lenne kihagyni. Ebben a negyedben számtalan pláza számtalan üzletében vásárolhatunk, de még vásárlás nélkül is tökéletes egy teljes napi programnak. A Zorlu Centertől kissé eltávolodva a Kanyon AVM és a Sapphire Torony egymáshoz Isztambuli távolságokban nézve viszonylag közel helyezkednek el, így gyalog is áttérhetünk egyikből a másikba.

A Beyoğlu  negyedben található Taksim térről valószínűleg az is hallott már, aki sosem járt Isztambulban, hiszen ez a kihagyhatatlan látnivalók listáját gyarapítja. Először megérkezve egy nem túl zsúfolt teret pillanthatunk meg, azonban a tér mellett bevásárló utcán sétálva rájövünk, hogy ezt az élményt kár lett volna kihagyni. Számtalan kisebb és nagyobb üzlet vár ránk a környéken, illetve a kettényíló tömeg között elhaladó jellegzetes piros villamos látványa.

Természetesen nem értünk a programajánlat végére, hiszen még nem esett szó a Galata-toronyról, amit az Aranyszarv-öböl túloldalán a gyalogtávolság határvidékén találunk, illetve a közben útba eső Fűszer Bazárról, ahol szintén érdemes egy kicsit elidőzni.

A Boszporuszon történő hajózás ugyancsak egy külön fejezet, persze csak azok számára, akiket elkerül a tengeribetegség. A hajóról szintén számos látnivaló tárul elénk mind az ázsiai, mind az európai oldalon, de maga a város látványa és a gyönyörű part menti villák szépsége is megér egy hajózást. A hajózásnál tartva meg kell említeni az Isztambul mellett elhelyezkedő Adalart, azaz a Herceg-szigeteket is, ahova ugyancsak érdemes ellátogatni a hajótúrák kedvelőinek.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Isztambul rengeteg nagyszerű sorozat helyszínéül szolgál, így ezek miatt is érdemes elutazni a városba, azonban a fogatási helyszíneket a későbbiekben külön cikkben tárgyaljuk.

Vásárlás

Isztambulról elsőre talán mindenkinek a Nagy Bazár jut eszébe, de nem szabad és nem is lehet leragadni ennél. Gyakorlatilag a turistanegyed önmagában is egy hatalmas bazár, ahol aligha lehet ellenállni a vásárlásnak, ráadásul ezek a kisebb-nagyobb utcák lényegesen olcsóbbak is a Nagy Bazárnál, de ettől függetlenül a fedett bazárban sem kell horror árakra számítani, főleg nem a magyar árakhoz képest. Törökországban alapvetően szinte minden olcsóbb az itthoninál, így olyan sok költőpénzzel sem kell készülni, persze ez egyéni mérlegelés kérdése.

Nehéz 10 méternél többet sétálni úgy, hogy ne akarjanak velünk megvetetni néhány pár zoknit, esetleg egy hamis parfümöt, vagy behívni valamelyik zsúfolt étterembe vacsorázni, de ez is hozzátartozik ahhoz a varázslathoz, aminek ott sétálva lehetünk a részesei.

Fizetőeszköz

Törökország hivatalos pénzneme a török líra, de szinte mindenhol elfogadják az eurót, helyenként a dollárt is, azonban az én tapasztalatom azt mutatja, hogy inkább érdemes lírában gondolkodni. Itthonról mindenképp eurót vigyünk, majd a sarkonként három pénzváltó egyikében változtassuk lírává és kezdődhet is a vásárlás.

Öltözködés

Isztambul hatalmas város, ahol a legkülönfélébb emberek is megfordulnak. A turisták által gyakran látogatott helyeken megfigyelhető, hogy a helyiek öltözködése jóval visszafogottabb, de a város modernebb részei felé haladva ez már sokkal kevésbé jellemző. Ettől függetlenül senkinek sem szükséges más ruhadarabokkal készülnie, mint az egyébként is viselt ruhái, hiszen említettem, hogy a legkülönfélébb emberek is megfordulnak, tehát senkit nem fog kellemetlenség érni sem egy kivágott felső, sem pedig egy rövidnadrág miatt. Az a személyes tapasztalatom, hogy egy olyan ruha, amiben Magyarországon egy nyári estén nem mernék egyedül sétálni Budapest utcáin, Isztambulban teljesen elfogadott, ami abból adódik, hogy az emberek is türelmesebbek és elfogadóbbak egymással. Bőven lenne mit tanulni tőlük.

Közlekedés

Erről lenne mit mesélni, de talán elég, ha azt írom, hogy mindenkinek látnia kell egyszer. Első nap nem árt egy kis óvatosság, de hamar meg lehet szokni, hogy Törökországban a KRESZ csak egy javaslat, amit a biztonságunk érdekében jobb nem betartani, hiszen ott mindenki a saját szabályai szerint közlekedik autóval és gyalog is. A lámpák piros jelzése csak dekoráció, a zebra útburkolati jele a festék pazarlása, a rendőr pedig ránézésre csak az amúgy is magas létszám növelésének céljából járja az utcákat, de ez is elsősorban a turistanegyedre igaz a legjobban. Emellett egyébként a közlekedésben résztvevők odafigyelnek egymásra és a nálunk megszokottnál sokkal nagyobb türelemmel viszonyulnak a másikhoz.

Nyelvtudás

A hivatalos nyelv a török, de a nyelv ismerete nélkül is bárki képes boldogulni a városban. Nulla nyelvtudással nekivágni azért nagy bátorságra vall, de úgy gondolom, hogy a Google Translate világában még ez az akadály is áthidalható. Egy minimális angol nyelvismeret azonban lényegesen megkönnyíti az életünket Isztambulban, ugyanis az árusok többsége valamilyen szinten tud angolul.

Közbiztonság

Néhány szó már esett erről az öltözködés kapcsán, de fontosnak tartom külön is kiemelni, hogy semmivel sem leselkedik a turistákra nagyobb veszély, mint bármelyik nagyobb városban. Zsebtolvajok bárhol előfordulhatnak, de nem gondolom, hogy egy vállunkra akasztott hátizsák olyan nagy veszélynek lenne kitéve a tömegben, hogy két kézzel kelljen kapaszkodnunk a pántjába. A plázákba történő belépésnél egyébként ellenőrzés van, tehát minden esetben le kell vennünk a táskánkat és egy szalagra helyezni, a telefont egy tálcába vagy az arra kijelölt helyre tenni, majd áthaladnunk egy kapun mielőtt belépünk az épületbe.

Utcai állatok

Ennél a pontnál nem a magyar értelemben vett kóbor állatokra kell gondolni. Isztambul utcái tele vannak kutyákkal és macskákkal, azonban legkevésbé sem kell tőlük tartani. Ott vannak az éttermeknél, a Boszporusz partján, a boltoknál, ráadásul barátságosak, semmi esetre sem kell félni. Azonban azzal számolj, ha be akarsz menni egy húst is árusító üzletbe, ahhoz előbb át kell lépned az ajtóban fekvő kutyát, míg az étteremben mielőtt helyet foglalnál, meg kell kérned a cicát, hogy adja át a helyét a teraszon.

Étkezés és higiénia

Vannak bizonyos tévhitek, melyek vagy a semmivel sem törődő turistáktól származnak, vagy pedig azoktól, akik életükben nem jártak Törökországban, miszerint vigyázni kell az ottani ételekkel, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket. Talán mondanom sem kell, de a saját gyomrának a tűrőképességét mindenki ismeri, így azt figyelemben tartva senkit nem fog meglepetés érni. Arra érdemes felkészülni, hogy ott rengeteg, a nálunk megszokottól eltérő fűszert használnak, tehát ennek tudatában kell válogatni az étlapról, de egy világvárosban kizárt, hogy valaki ne találná meg a számára megfelelőt. Egyébként az éttermekben az étel mellé törlőkendőt is adnak, ami azt hiszem, hogy nem sok hazai étkezdéről mondható el. Egyetlen dolog van, amire valóban ügyelni kell, az pedig a csapvíz, ami fogyasztásra nem alkalmas, tehát ivóvízként MINDIG palackozott vizet vásároljunk, ami szó szerint minden sarkon beszerezhető. Ennek nem tervezek hosszabb magyarázatot szentelni, hiszen nagyon olcsón lehet beszerezni csapra szerelhető, kimondottan utazásokhoz tervezett víztisztítót, amellyel ez a probléma is könnyedén kiküszöbölhető. Továbbá ahogy itthon sem, úgy ott sem az utolsó utáni utcai kifőzdét kell választani a vacsoránk helyszínéül és ahogy itthon, úgy ott is mindig lapuljon a táskánkban egy flakon kézfertőtlenítő és egy maszk a zsúfolt tömegközlekedésre. Ezeket szem előtt tartva semmi sem állhat a tökéletes nyaralásunk útjába.

Mi az, ami nem maradhat ki a bőröndből?

  • állandó és alkalmanként szükséges gyógyszerek
  • kézfertőtlenítő és maszk
  • offline térkép, esetleg Vodafone SIM-kártya
  • kényelmes sportcipő
  • csapra szerelhető víztisztító az óvatosabb turistáknak

Neked milyen élményeid vannak az isztambuli utazásodról? Hova látogatnál el szívesen?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük