március 21, 2023

Doktor Hekimoğlu – A török Doktor House

Olvasási idő: 4 perc

A török Doktor Murphy, azaz A csodadoktor után a Doktor House török feldolgozása, a Doktor Hekimoğlu is megérkezett Magyarországra. Eredetileg a Kanal D vetítette 2019-től 2021-ig, míg nálunk a SuperTV2-n követhetjük a szinkronos epizódokat.

A főszerepben egy mogorva, nehéz természetű és nagyon önfejű infektológiai és nefrológiai szakember, Doktor Ateş Hekimoğlu, azaz Timuçin Esen van, akinek legjobb és egyben egyetlen barátja a Szulejmánból és a Hakan, a védelmezőből ismert Okan Yalabik által alakított Orhan Yavuz. Szintén fontos szerepe van a kórház igazgatóját, az İpek Tekint alakító Ebru Özkannak, akit korábban a Megtört szívek mindig méltóságteljes anyukájaként láthattunk, mint Dilara Gürpınar.

Spoiler nélküli ismertető, értékelő következik.

Ateş Hekimoğlu egy korábbi egészségügyi problémából adódóan bottal kényszerül járni, emiatt pedig nem szeret személyesen találkozni a betegekkel. Három fiatal orvos dolgozik a csapatában, akik amellett, hogy kezelik a pácienseket, közvetítő szerepet is betöltenek a felek között. A kórház igazgatónője nehezen viseli Ateş hozzáállását a munkájához, azonban a szakmai tudása miatt nem rúghatja ki. Ateş  érzéketlen a betegekkel, nem érdeklik a hétköznapi esetek és kollégáival szemben sem mutat semmi empátiát. A különleges betegségek viszont mindig is felkeltették az érdeklődését és mindent elkövet annak érdekében, hogy megoldja a rejtélyes eseteket és megtalálja a gyógymódot.

Ahogy a cikk elején említettem, a sorozat a Doktor House török feldolgozása, tehát nem eredeti ötlet alapján készült. Azt azonban megtanulhattuk a számtalan hasonlóképpen készült széria megnézése után, hogy a törökök ebben nagyon is profik, ráadásul sokszor a feldolgozás felül is múlja az eredetit.

Ateş rendszeresen néz egy kórházas sorozatot, ami a mutatott jelenetek alapján olyan színvonalat képvisel, hogy a leghitványabb brazil és mexikói szappanoperák készítői is megirigyelhetnék, a minőségbeli különbség miatt pedig még jobbnak érezhetjük a Doktor Hekimoğlut. Az orvosi csapatban ott van egy fiatal doktornő, Zeynep, aki a betegekkel való közvetlen viszonyáról és az érzékeny természetéről nagyon emlékeztet A csodadoktorból Nazlı karakterére. Mellette két másik fiatal orvos dolgozik, és Zeyneppel együtt nekik is megvan a saját történetük, ami szépen lassan elkezd kibontakozni. Hamar kiderül, hogy Ateş mindenkit okkal választott erre a munkára, ráadásul ez az ok senkinél sem csupán a szakmai tudás.

Alapvetően komoly témákat dolgoznak fel a sorozatban, de a karakterek, ám főleg a főszereplő különös természetéből adódóan rengeteg poént is elhintettek a sztoriban, amivel jól ellensúlyozzák a drámaiságot.

Egyfajta türköt is tartanak a társadalom elé és bemutatják, hogy az emberek olykor a legapróbb problémáikat fújják fel és terhelik vele az egészségügyet, de arra is rámutatnak, hogy a betegek gyakran már a Doktor Google segítségével felállított diagnózissal érkeznek a rendelőbe.

Annak idején A csodadoktor nagyon magasra tette nálam a mércét, azonban a Doktor Hekimoğlu eléri ezt a szintet, így részemről bőven megérdemli a 10 pontot.

Ha kíváncsi vagy, hogy hol található a valóságban a sorozatban látott kórház, megtalálod a Paragraph TikTok-csatornáján: paragraph.1

Amennyiben tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor látogass el a Paragraph Facebook-oldalára is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük