február 8, 2023

A következő nemzedék – Generációs szakadék és a közösségi média hatása

Olvasási idő: 3 perc

A következő nemzedék, eredeti címén Kus uçusu egy vadonatúj, azaz 2022-es Netflixen nézhető török sorozat, ráadásul magyar szinkron is készült hozzá. Műfaját tekintve dráma, az első évad 8 epizódból áll. Mivel nem televízióra, hanem Netflixre készült, így egy-egy epizód hossza is rövidebb, nagyjából 40 perc. Nem egy megszokott török hangvételű szériáról van szó, pontosabban semmi nincs benne a török stílusjegyekből, de ennek ellenére ajánlom azoknak, akik szeretnének egy kis újdonságba belekóstolva hódolni a rajongásuknak.

A sorozat a különböző generációk közötti különbségeket árnyalja, miközben megfigyelhetjük, ahogy az X generáció igyekszik lépést tartani a rohanó, modern világgal és a fiatalabb generációkkal.

Lale (Birce Akalay) egy népszerű és sikeres televíziós műsorvezető, akinek saját produkciója van. Elég zárkózott természetű, azonban Kenannal (İbrahim Çelikkol) nagyon jól megértik egymást, aki a műsor producere. Legjobb barátnője a csatorna igazgatója, Gül (Defne Kayalar). Lale egy nap belebotlik egy fiatal lányba, Aslıba (Miray Daner), aki egyébként nagy rajongója, de Lale hamar lerázza őt. Rövidesen kiderül, hogy a rajongás csak a látszat, valami más van mögötte. Aslı mindent megtesz, hogy Lale közelébe férkőzzön, ezért a csatornánál vállal gyakornoki állást.

In medias res kezdéssel indul a sztori, ami pillanatok alatt felkelti az érdeklődést az ott látott erőszakos jelenettel, majd teszi még kíváncsibbá a nézőt, ahogy egy szempillantás alatt ugrunk vissza az időben, méghozzá a tökéletes harmóniába. A sorozat hangulata egyszerre sugározza a nyugalmat és sejteti, hogy itt egy lassan kibontakozó történet veszi kezdetét, illetve egyszerre cáfolja meg önmagát és hoz rengeteg izgalmat perceken belül.

A különböző generációk mellett megjelenik benne a modern világ egyik legnagyobb vívmánya, a közösségi média is. Folyamatosan látja a néző, hogy a bizonyos események milyen reakciókat váltanak ki az internet népéből, illetve azt is, hogy azok milyen hatással vannak főhőseinkre. Továbbá a valós történéseket ismerő nézőnek megmutatja azt a torz képet is, ami az adott eseményről a közösségi médiában alakul ki. Láthatjuk, hogy mennyire képes befolyásolni a hétköznapokat egy közösségi médiában alaptalanul felkapott történés, de akár egy álhír is.

Ismerős arcokat láthatunk a szériában, például a Remények földje 4. évadának egyik férfi főhősét, a Hakanként megismert İbrahim Çelikkolt, valamint a szintén Netflixes Isztambul lüktető szívében és a Hakan, a védelmezőben látott Defne Kayalart. A szinkronhangok sem ismeretlenek, többek között Makranczi Zalán, Csifó Dorina, Hámori Eszter és Dögei Éva hangján szólalnak meg a szereplők.

Az első epizóddal nagyon erősen kezdett a sorozat, így aki ad neki egy esélyt, nem fogja kaszálni. Nincs okom nem 10 pontot adni.

Amennyiben tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor látogass el a Paragraph Facebook-oldalára is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük