március 21, 2023

Tiltott gyümölcs – Kiemelkedő alkotás a drámák között

Olvasási idő: 4 perc

A Tiltott gyümölcs (eredeti címén Yasak Elma) című sorozat 2018 márciusa óta van műsoron Törökországban. A produkción több rendező is dolgozott, jelenleg Ece Erdek Koçoğlu tölti be ezt a pozíciót. A főszerepekben Eda Ece, Sevda Erginci, Şevval Sam, Talat Bulut és Onur Tuna, de a fontosabb mellékszerepeket is tehetséges színészek kapták. Egy drámasorozatról van szó, ami a FOX produkciója és jelenleg már a 150-hez közelít az epizódjainak a száma. Nálunk az Izaura TV tűzte műsorára szinkronosan 2021-ben.

Egy eléggé összetett és egyre bonyolódó történetet mesél el, aminek a középpontjában két nő áll. Ender (Şevval Sam) és férje, Halit (Talat Bulut) látszólag boldog házasságban él, azonban ez tényleg csak a látszat. Ender felbérel egy fiatal lányt, Yıldızt, hogy csábítsa el a férjét, amit később ellene használhat a válópernél. A dolog azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis Yıldız valóban szemet vet Halitra és feltett szándéka, hogy feleségül menjen hozzá, ami a két nő között komoly konfliktusra ad okot. Yıldız húga, Zeynep teljesen más világ. Nem vágyik pénzre, csak boldogságra. Új főnökével, Alihannal (Onur Tuna) valódi szerelem kezd kibontakozni köztük, de az aranyásó  Yıldız miatt, Zeynepet is pénzéhes, számító nőnek tartják, ami akár a boldogsága útjába is állhat.

A sorozat műfaját tekintve romantikus dráma, de ez a meghatározás nem teljesen pontos. Sokkal inkább passzolna, ha azt mondanánk, hogy a Tiltott gyümölcs egy dramedy. Tökéletes egyensúlyban vannak benne a drámai és a komikus szálak, de a romantikus vonalat kizárólag Zeynep és Alihan képviselik.

Halit egy arrogáns, idősödő férfi. Számára a nő csak egy eszköz, aki felett uralkodhat. Irányításmániás, mindennek az ő kedve szerint kell történnie és a saját hírnevén kívül nem számít neki semmi.

Ender egy titkárnőből lett befolyásos asszony, aki úgy tűnik, elfelejtette, hogy honnan is jött. Azt hiszi, hogy mindenkinél okosabb, nem szorult belé empátia, ráadásul bármilyen módszert bevet azért, hogy átgázoljon másokon a saját céljai érdekében. Egyetlen ember érzéseivel törődik, aki a fia, Erim.

Yıldız még fiatal, tele van tervekkel és életkedvvel, azonban képtelen megelégedni azzal, ami neki jutott. Mindent megtesz annak érdekében, hogy gazdag férjet találjon magának, amihez épp Halitot szemelte ki magának. A célja eléréséhez bármeddig képes elmenni.

Zeynep Yıldız testvére. A két nővérben a világon semmi közös nincs. Zeynep számára a boldogságot nem a pénz, hanem a szerelem jelenti, van büszkesége, tisztességes és őszinte. Minden tekintetben a nővére ellentéte.

Alihan egy önimádó, másokat lenéző, elköteleződésre képtelen, tapintatlan férfi. Nem keresi a szerelmet, szeret független lenni. Elviselhetetlen természete miatt az alkalmazottai nem kedvelik, ráadásul a Zeynep iránti vonzalma csak tovább rontja az amúgy is szörnyű természetét.

A mellékszereplőket kimondottan jól válogatták össze. Minden sorozatban találunk valakit, aki levesz a produkció értékéből a tehetségtelensége miatt. Ilyen például a Sorsok útvesztőjében Hülya, a Remények földjében Üzüm, a Fogd a kezemben Sumru és Arda, a Kegyetlen városban pedig szinte mindenki. Azonban ebből a sorozatból nem tudnék ilyen karaktert kiemelni. A kevésbé tehetséges színészek is a képességeiknek megfelelő szerepet kaptak. Akit a leginkább érdemes kiemelni, az Şevval Sam. Páratlan alakítást nyújt, az arckifejezései pedig utánozhatatlanok.

A Tiltott gyümölcs egy olyan drámasorozat, ami kilóg a sorból. Hiányoznak belőle a rendszeres tragédiák, a karakterek távozása sok esetben azok halála nélkül is megoldható, valamint a legkomolyabb szálakat is gyakran fűszerezik könnyed humorral. Azoknak ajánlom, akik a kemény drámák és a habkönnyű vígjátékok után szeretné látni a kettő ötvözetét. Nincs okom 10 pontnál kevesebbet adni.

Ha kíváncsi vagy a Tiltott gyümölcs forgatási helyszíneire, megtalálod a Paragraph TikTok-csatornáján: paragraph.1

Amennyiben tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor látogass el a Paragraph Facebook-oldalára is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük