március 21, 2023

Gyűlölve szerethető karakterek a török sorozatokból

Olvasási idő: 9 perc

Egy sorozat főhőse lehet pozitív és negatív egyaránt. Lehet szeretni, de lehet gyűlölni is. Akár felváltva is lehet ezt, hiszen rengeteg olyan karaktert láttunk már a török filmkészítők jóvoltából, akiknek az egyik pillanatban még szurkolunk, hogy minden úgy sikerüljön, ahogy szeretnék, míg a másik pillanatban már azt várjuk, hogy jöjjön egy nagy fordulat, megadva ezzel az adott karakterek megérdemelt büntetését. Ebben a cikkben kettős érzelmeket kiváltó karaktereket gyűjtöttem össze, akiket egyaránt gyűlölni és szeretni is lehet.

Demir Yaman (Remények földje)

A Remények földje férfi főhőse, Demir, Hünkar asszony egyetlen, elkényeztetett, önimádó fiacskája. Egész életében úgy nevelték, hogy a világon bármit megkaphat, még azt is, amit nem. A sorozatban szerelmes lesz egy fiatal lányba, akiről azt hiszi, hogy nincs senkije. Ennek oka az, hogy a lány hazudott kilétéről és a kapcsolatáról. Természetesen a hazugságnak is oka volt, de amikor erre fény derül, Demir már beleszeretett a lányba, később pedig feleségül is vette. A házasságuk során rengeteget bántotta a lányt, de természetesen viszonzásként sem kapott túl sok jót. Züleyha hol közeledett, hol pedig teljesen eltaszította magától. Mindezek mellett a sorozat rajongói jól tudják, hogy Demir egy jó ember, aki igazságos a munkásokhoz, becsületes az üzletben és egy megbízható barát. Hatalmas karakterfejlődésen ment keresztül a történet során, így a „gyűlölve” jelzőt a harmadik évadra teljesen levetkőzte a karaktere és már a szerethető Demir Yamantól búcsúztunk az évadzáróban.

Hünkar Yaman (Remények földje)

A Yaman család feje, Çukurova földesasszonya hiába élt látszólag gazdagságban és boldog házasságban, amikor fiatal volt, a valóság teljesen más. Egyedül kényszerült felnevelni fiát, hiszen férjének a számtalan szeretője mellett erre már nem jutott ideje. Annak a férjnek, akihez nem önszántából, hanem szüleinek nyomására ment feleségül. Azonban bármit is kelljen átélnie az embernek, az nem indokolja azt, hogy ugyanazt a sanyarú sorsot ráerőszakolja másra, megfossza a szerelmétől, a boldogságtól és rettegésben tartsa. Hünkar összességében Demirnél is több aljasságot követ el Züleyhával, de eközben ott van a dolog másik oldala. Egyrészt az, hogy egyáltalán nem a rossz szándék vezérli, hiszen csak a fiának akar jót, miközben otthont biztosít egy terhes nőnek, ám amire rájön, hogy így senki sem boldog, már nagyon késő. Ennek ellenére mindent elkövet, hogy törlesszen, de tetteinek büntetését nem tudja elkerülni, azonban azt eléri, hogy az általa oly sokat bántott Züleyha tisztelettel emlékezzen rá és tovább vigye az örökségét.

Yıldız Yılmaz (Tiltott gyümölcs)

A Tiltott gyümölcs női főszereplője egy aranyásó, alattomos, buta lány, Yıldız Yilmaz, akiből az intrikáinak köszönhetően a Halittal való házassága révén lesz Yıldız Argun. Ugyan ártani szándékosan nem akar senkinek, kivéve, ha saját céljainak elérése érdekében erre van szükség, mert akkor nem áll tőle távol ez sem. Amiben viszont verhetetlen, az a hazudozás. Legyen szó bármiről, megoldásként sosem választja az őszinteséget, ami kimondottan irritáló tud lenni a néző számára, arról nem is beszélve, hogy ezzel mindig hatalmas bajba sodorja magát. Ő az a karakter, akinek a sorsáért izgul mindenki, de néhány epizóddal később már várjuk, hogy lebukjon, mert mindig történik valami, ami miatt fordul a kocka. Ráadásul ez megy évadokon keresztül.

Ender Çelebi (Tiltott gyümölcs)

Ha Yıldız a zsák, akkor Ender a foltja, így egyikük sem maradhat ki a listából. Ender Halit volt felesége. Ahogy Yıldız mondaná, hozzáment Ender hitelkártyájához. Szóval Ender Çelebi semmivel sem jobb és nem is rosszabb Yıldıznél. A pénz, a vagyon és a karrier mindent felülír az életében, egyedül a fiai élveznek elsőbbséget, de ők sem mindig. Yıldızzel felváltva egymás ellenségei és barátai attól függően, hogy az érdek éppen hogy kívánja. Ő is képes bármit bevetni a saját céljai érdekében, ami miatt bőven okot ad a nézőknek a gyűlöletre. Azonban van egy szerethető oldala is, hiszen a szerelemért és a fiaiért akár áldozatokat is hajlandó hozni, így sok esetben azonosulni is lehet a karakterrel, sőt még sajnálhatjuk is és izgulhatunk a sorsáért. Ezek a helyzetek viszont sosem tartanak sokáig, hiszen Ender nem a sorozatos jó cselekedeteiről híres, sokkal inkább arról, hogy mindig van egy terve, aminek megvalósításához át kell gázolnia valakin.

Cengiz Yıldız (Anya)

Talán egy kicsit furcsának tűnik, hogy mit keres itt egy vadállat mostoha az Anyából, de jobban belegondolva érthető, hogy miért kapott helyet a listában. A sorozat elején a lehető legnegatívabb karakter a történetben, aki szinte minden létező rosszat elkövet a nevelt lányával, ám később sok mindenre fény derül a férfi múltjából. Nem volt túl jó gyerekkora, szülei bőven tettek azért, hogy Cengiz idáig jusson. Amikor édesanyja feltűnik a sorozatban, előkerülnek olyan részletek, amelyek miatt sajnálni tudja a néző Cengizt, sőt talán még egy kicsit szurkolni is, hogy talán megtalálja a helyes utat, hiszen többször is érződik rajta, hogy nem saját akaratából vált ilyen emberré. Ezek azonban nem mentesítik az évek során elkövetett rengeteg szörnyűség alól, így a büntetésének súlyossága teljesen érthető a történet végén.

Hakan Önder (A szerelem íze)

Hakan igazából egy szerethető főgonosz, hiszen mennyire lehet bárki is negatív egy vígjátékban? A szerelem íze című sorozat gengsztere sok néző szívébe belopta magát a zseniálisan megválasztott színésszel, ugyanis Necip Memilin minden pillanatban érződik, hogy nagyon is élvezte a szerepét. A tökéletes színészi játék mellett a karaktere is igen ütősre sikeredett, gyakorlatilag átmenetet képez a negatív főgonosz és a komikus mellékszereplő között. Természetesen nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy milyen szálon kapcsolódik a történethez, ugyanis gyilkosságot követ el rögtön a sorozat elején. Azonban a produkció műfaja miatt sem írhattak túl nagy drámát egy ilyen esemény köré, így szélsebesen robogtak tovább az események és a szereplők is gyorsan tovább léptek, így Hakan ennek ellenére is szerethető főgonoszként maradt meg a rajongók emlékeiben. A legnagyobb pozitívum a karakterében az, hogy sokkal alkalmasabb szülőnek, ugyanis megvan benne az a következetesség és kellő szigor, de szeretet is, ami Feritből és Nazlıból nagyon is hiányzik.

Efsun Atahan (Sorsok útvesztője)

Efsun és istentagadó anyja a pénzéhesség és a nagyravágyás mintapéldányai, azonban ebben a listában egyedül Efsun kapott helyet, mivel anyja, Nuran karakterét semmilyen szerethető tulajdonsággal nem ruházták fel, Efsunt viszont annál inkább. Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a bűntudat szikrája nélkül lopja el annak a lánynak az életét, aki születésétől fogva a testvére, majd követ el mindent, hogy soha ne is jöjjön rá az átverésre. Később aztán úgy tűnik, hogy megbánja a dolgot, de a pénz iránti szeretete egy percre sem csillapodik de végül ezen is felülkerekedik a szerethető oldala, ugyanis szerelmes lesz. Mire a nézőnek sikerül megkedvelnie, újra kimutatja a foga fehérjét, amiből viszont már nem is tud kimászni. Egy újabb sorsot lop el, méghozzá egy kisgyerekét, ami miatt meg is kapja a sorozat végén a jól megérdemelt büntetését. A karaktere a teljes történet során nagyon kettős, nehéz megmondani, hogy a pozitív vagy a negatív tulajdonságai vannak többségben, de amikor végképp elkönyvelnénk negatív karakternek, mindig tesz valamit, ami miatt megesik rajta az ember szíve és képtelen rá haragudni.

Hazal Gürpınar (Megtört szívek)

Efsun tehát azt akarta, ami nem jár neki, ellentétben Hazallal, aki pedig pont arra vágyott, ami megillette volna. Hazal a Megtört szívek elcserélt lánya, akit a gazdag vér szerinti családja helyett egy szegénységben élő nő nevelt 14 éven át. Gyermekkorában nélkülözni kényszerült, apja kiskorában elhagyta őket, édesanyja pedig éjt nappallá téve dolgozott. Mintha Hazal megérezte volna, hogy nem ez a neki járó élet, hiszen folyamatosan a gazdagok társaságát keresi, illetve saját magát is úgy állítja be, mintha tehetős családból származna. Örökké elégedetlen, nem tiszteli az anyját, lenézi a többi embert, viselkedése pedig bőven kimeríti az elviselhetetlen kategóriát. Elcserélt „testvérére” folyamatosan irigykedik és kiköveteli magának a figyelmet, amivel nem egyszer feszegeti a nézők türelmének határait. Mellette azonban egy érzékeny, magányos lány, aki arra vágyik, ami már születésétől fogva járt volna neki. Mivel rettenetesen naiv, így gyakran kerül olyan szituációba, ami miatt lehet sajnálni és aggódni érte, de utána gyorsan el is követ valamit, amivel megszűnt minden empátia az irányába.

Ha kíváncsi vagy a fent említett sorozatok forgatási helyszíneire, megtalálod a Paragraph TikTok-csatornáján: paragraph.1

Amennyiben tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor látogass el a Paragraph Facebook-oldalára is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük