március 21, 2023

Szerelem és más bajok – A történet kellős közepétől

Olvasási idő: 4 perc

A Szerelem és más bajok (Aşk Mantık İntikam) az a vígjátéksorozat, ami a magyar címadást illetően az összes eddigi közül a leginkább nélkülözi az egyediséget. A hasonló címet kapott 2010-es film, a Szerelem és más drogok Jake Gyllenhaal és Anne Hathaway főszereplésével készült, ami egy súlyosan beteg nő és egy rámenős üzletkötő között kibontakozó se veled, se nélküled kapcsolatot mutatja be.

Ez a török vígjátéksorozat, vagyis a Szerelem és más bajok azonban egy vadonatúj, 2021-es, eredeti nyelven a FOX által vetített széria Burcu Özberk és İlhan Şen főszereplésével. A nézettségét tekintve elég gyalázatosnak tűnhet a produkció, de a délután idősávban a Remények földjével szemben másik csatornának sosem volt esélye. Természetesen sok újat nem tud nekünk mutatni a sablonossága miatt, azonban érdemes ennek is adni egy esélyt. Ahogy az a cikk címében is olvasható, nem a karakterek megismerkedésével kezdődik a történet, hanem egy korábban kialakult szerelmi vonal második esélyével, amikor felszínre kerülnek a régi sérelmek és az érzelmek. A legtöbb hasonló produkció szinte kizárólag csak a fő szerelmi szálra épít, a komikus jelentek pedig a külön erre a célra megírt karakterektől származnak. Ez a sorozat viszont ebből a szempontból más. Az Édes rémes szerelem mellett ez is egy olyan alkotás, aminek nézése közben olyan érzésem volt, mintha egy sima vígjátékot látnék.

A történet szokás szerint egy fiatal lány és egy sikeres férfi között kialakuló szerelmi szálat mutatja be, azonban a Szerelem és más bajok alkotói egy kicsit megcsavarták a jól ismert sablont. A női főszereplő, Burcu Özberk, azaz Esra egy egyszerű körülmények között élő lány, aki néhány évvel ezelőtt elvált a férjétől, Ozantól (İlhan Şen). Válásuk egyik fő oka a pénz hiánya volt, ám azóta a férfi jelentős vagyonra tett szert egy általa megálmodott applikáció piacra dobásával. A két fiatal útja ismét keresztezi egymást, amikor a lány volt férje cégénél gyakornokként kezd dolgozni.

Tehát ez a sztori egy kicsit más, mert nem a fő karakterek megismerkedésével kezdődik a történet, hanem korábbi sérelmeikre épül már rögtön az első epizód. A közös múlt visszaemlékezések által, fokozatosan kerül bemutatásra a nézőnek, így hosszú epizódok alatt derül csak ki, hogy mi történt pontosan a házasságukkal.

Esra és Ozan mellett van még két hasonlóan fontos karakter, méghozzá egy testvérpár, Çağla (Melisa Döngel) és Çınar (Burak Yörük). Çağla régóta szerelmes Ozanba, míg Çınar a gyakornokoskodás ideje alatt kezd el vonzódni Esrához. Később elég csúnyán áldozatául is esnek a fő szerelmi szálnak, de a részletek leírása még egy sablonos vígjáték esetében is spoilernek minősülne.

Meg kell említeni néhány gondolat erejéig a két édesanyát, Zümrütöt és Menekşét is. Közöttük első ránézésre egy hatalmas ellentét húzódik, amit nagyon szórakoztatón adnak át a színészek, Günay Karacaoğlu és Zeynep Kankonde. Később azonban kiderül, hogy ez az ellentét sok hasonlósággal is együtt jár, vagyis inkább közös célokkal, ami még az ellenségeket is összekovácsolja.

Burcu Özberket végre láthatjuk mosolyogni és szomorkodni is, tehát vannak arckifejezései, ellentétben A szerelem csapdájában című sorozattal, amiben ugyanazzal a kifejezéstelen arccal játszotta végig a 38 török epizódot. Ott Çağlar Ertuğrul erőfeszítései kellettek hozzá, hogy kompenzálja a Burcu által nyújtott semmit, itt azonban ilyesmire már nincs szükség. A női és a férfi főszereplő esetében sem lehet panaszunk a színészi játékra. İlhan Şen karizmája megkérdőjelezhetetlen, és nem tudnék példaként felhozni másik karaktert, akinek ennyire jól állna a gazdag üzletember és a visszaemlékezésekben látott nélkülöző srác karaktere is. Az Édes bosszúban láthattunk hasonlót, de itt sokkal jobban átjött.

Ahogy már írtam, érdemes belevágni, de csak akkor, ha nem számítunk túl nagy meglepetésekre egy ilyen történettől, csupán könnyed szórakoztatásra. Részemről a saját műfajához képest megérdemli a 8 pontot.

Ha kíváncsi vagy a Szerelem és más bajok és a többi török sorozat forgatási helyszíneire, akkor látogass el a Paragraph TikTok-csatornájára: paragraph.1

Amennyiben tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor látogass el a Paragraph Facebook-oldalára is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük