június 6, 2023

A török vígjátéksorozatok sablonjának 10 ismertetőjele

Olvasási idő: 7 perc

A drámák mellett a vígjátéksorozatok is futószalagon készülnek, de míg a drámák egy részétől nagyon messze áll a happy end és többnyire különböző történeteket mesélnek el, addig a vígjátékok egyetlen sablonra épülnek. Ezek a sorozatok ugyanarról a pontról indulnak és azonos végkifejlet felé tartanak. A „Ki?” és a „Mit?” kérdésekre adott válaszunk minden esetben ugyanaz lehet, amiben eltérnek az egyedül a „Hogyan?”, de abban sem mindig.

Milyen sablonra épülnek a török vígjátékok? Melyek a közös elemek ezekben a sorozatokban?

Felsorolni is nehéz lenne azt a rengeteg vígjátéksorozatot, amiket az elmúlt évek során láttunk, hiszen nemcsak futószalagon készülnek, hanem úgy is érkeznek Magyarországra. Ezek közül a legtöbbről szót ejtek ebben a cikkben.

Az alaptörténetet ismerjük, mindig ugyanaz, azonban vannak további apró hasonlóságok is, melyek szintén a sablon részei. A következő lista összes pontjánál fel lehet sorolni rengeteg példát. Nézzünk meg néhányat!

1. A férfi főszereplő saját céggel rendelkezik

Ez lehet egy nagyobb, nemzetközi partnerekkel rendelkező vállalat, lehet étteremlánc, de egyetlen étterem is. A Szerelem van a levegőben Serkanja az Art Life nevű céget, A szerelem íze Feritje a Pusula Holdingot, A szerelem csapdájában Keremje és a Yiğiter család a Modamot, az Elsöprő szerelemben Yalın és unokatestvére pedig az Aras Technology nevű vállalatot vezeti. A Mr. Wrongban Özgürnek étterme van, a La Gabbia, ahogy az Édes bosszúban Sinannak a Filiya.

2. Valamelyik szülő ellenszenve az egyik fiatal felé

A Virágzó szerelemben Ayaz anyjának, Önem asszonynak egyáltalán nem szimpatikus Öykü, az Édes bosszúban Sinan anyja szó szerint el akarja tiltani a fiát Pelintől, de az Álmodozóban sem lopta be magát Sanem az anyósa szívébe. Ennél is jóval nagyobb az ellenszenv a Derült égből házasságban, ahol két ellenséges családból kerül ki a fiatal pár.

3. A sorozat elején nem kedvelik egymást a főszereplők

Ahogy mindegyiket, úgy ezt is meg lehet cáfolni egy-egy sorozattal, ezt a pontot nem is eggyel, itt például a Derült égből házasság hozható fel, de sokkal több példa szól a sablon mellett. Ilyen az Édes bosszú, a Szerelem van a levegőben, A szerelem csapdájában és a Szerelem sokadik látásra.

4. A női főszereplő legjobb barátnői

Nincs vígjátéksorozat legjobb barátnők nélkül, belőlük is általában legalább kettő kell, időnként azonban lánytestvérrel lehet őket helyettesíteni. A szerelem ízében Nazlı mellett Asuman és Fatoş, a Szerelem van a levegőben című sorozatban Eda mellett Figen, Ceren és Melek, az Édes bosszúban Pelin mellett Başak és Simay, de lehet említeni a Virágzó szerelemben Burcut és Sibelt, az Álmodozóban Leylát és Ayhant, valamint a Mr. Wrongban Cansut és Denizt.

5. A férfi főszereplő legjobb barátja

A női főszereplőn kívül a férfi mellé is kell egy legjobb barát, ám ő a legtöbb esetben egyedül van, de azt is hozzá kell tenni, hogy sokszor a női főszereplő egyik barátnője, esetleg testvére tetszik neki. Az Álmodozóban Emre a sorozat második felére Leylával alkot egy párt, az Engin nevű karakter A szerelem ízében Fatosnak udvarol, az Édes bosszúban Bülent és Basak randiznak, míg az Elsöprő szerelemben Ezgi és Deniz.

6. Harmadik fél akár mindkét oldalról

Ez a bizonyos harmadik személy gyakran egy korábbi párkapcsolathoz köthető, például az Álmodozóban Can Divit volt barátnője, azaz Polen, illetve a Szerelem van a levegőben Serkanja esetében a volt párja, Selin. Lehet plátói szerelem, mint a Virágzó szerelemben Öykü részéről Mete, de lehet egy komikus karakter is, mint az Álmodozóban Zebercet, A szerelem csapdájában című sorozatban pedig Sabri. Ugyancsak viszonzatlan szerelmet érez A szerelem ízében Deniz Nazlı iránt, de említhető Szerelemre várva kapcsán is példa, méghozzá Kaan szerelme Gökce iránt.

7. A férfi anyja a harmadik, intrikus fél pártján áll

Ez főleg a férfi főszereplő oldaláról jellemző, de a lány részéről is lehetne példákat említeni. Az Álmodóban Can Divit anyja, a volt barátnőt pártolja, a Szerelem van a levegőben című sorozatban Serkan anyja, Aydan asszony inkább Selin felé húz, az Édes bosszúban Sinan anyja Ceydát támogatja, A szerelem csapdájában anyós karaktere, Yelda pedig szintén a Ceyda nevű karaktert.

8. Színlelt kapcsolat

Egy megjátszott párkapcsolat sokszor a történet egészének vagy jelentős részének alapjául szolgál. Így volt ez A szerelem csapdájában, A szerelem íze és a Szerelem van a levegőben esetében. Azonban gyakran csak egy rövid ideig színlelnek kapcsolatot a főszereplők, ahogy tették a Virágzó szerelemben és az Álmodozóban is.

9. Komikus mellékszereplők

Ezeket a karaktereket műfajtól függetlenül is megtaláljuk, de most a vígjátékokból keressük a példákat. Az Álmodozóban Zebercet, A szerelem csapdájában című sorozatban Samet és Hülya, A szerelem ízében Tarik, a Mr. Wrongban Emre, Haydar és Levent, az Elsöprő szerelem esetében pedig Habibe, de ilyen karakter a Szerelem várva Hüseynje is.

9+1 Szerelem kifejezés a magyar címben

Az utolsó pontban nem a sorozatok forgatókönyvében kerestem a hasonlóságokat, hanem a rettenetes magyar címadásban, ugyanis bármelyik cím ráhúzható bármelyik történetre. Legalábbis a magyar változatban. Valamiért minden esetben bele kell erőltetni a szerelem szót a címbe, amivel az esélyét is elveszik, hogy az adott sorozat megkülönböztethető legyen a többi, ugyanarra a sablonra épülő vígjátéktól. A szerelem van a levegőben eredeti török címe Sen Çal Kapımı, azaz Te kopogtatsz az ajtómon, a Virágzó szerelem Kiraz Mevsimi, azaz Cseresznyeszezon, A szerelem íze Dolunay, azaz Telihold, a Szerelem sokadik látásra Çilek Kokusu, azaz Eper illata, az Álmodozó pedig Erkenci Kuş, azaz Korai madár. A török címadásban mindig igyekeznek az adott széria sajátosságát kiemelni és a sorozat egy jelentősebb momentumáról elnevezni a produkciót, aztán megérkezik Magyarországra (vagy bármelyik másik országba) és szempillantás alatt agyoncsapják a szerelem szóval.

Lezárásként meg kell jegyezni, hogy lehet akármilyen sablonos egy vígjáték, lehet akármilyen sokszor látott és bármilyen elcsépelt is, mi, rajongók újra és újra elkezdjük őket és ugyanazzal az élvezettel követjük végig az epizódokat. Az azonos sablon ellenére szinte mindegyik produkcióban meg lehet találni azt az apróságot, ami egyedivé és szerethetővé teszi, ami miatt mégis megnézzük. Tökéletesek délutáni kikapcsolódásra, feltöltődésre, de akár arra is, hogy kikacsoljunk a hétköznapok rohanása közepette.

Te mit sorolnál még fel a sablonos ismertetőjegyek között? Továbbá szívesen fogadok egyéb példákat az említett pontokra, de ellenpéldákat is.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor látogass el a Paragraph Facebook-oldalára is!

One thought on “A török vígjátéksorozatok sablonjának 10 ismertetőjele

  1. Sziasztok!
    Én is túl vagyok pár török sorozaton már, és már nekem is feltűnt, hogy vannak “kötelező elemek” minden sorozatban. Érdekességképp nemrég belebotlottam egy nagyon jópofa összeállításba: valaki párhuzamba állította Özge Gürel és Can Yaman két nagyon jó sorozatát, a Szerelem ízét és a Mr. Wrongot. Nincs új a nap alatt! 😀
    Itt tudjátok megnézni: https://www.youtube.com/watch?v=web1oOhYyBs&ab_channel=LabriniCreations

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük