június 6, 2023

Fazilet asszony és lányai – A karakterek

Olvasási idő: 6 perc

A Fazilet asszony és lányai (Fazilet Hanım ve Kızları) című sorozathoz idén februárban érkezett meg a szinkron a TV2 jóvoltából. Egy eredetileg 2017-es török drámasorozatról beszélünk, ami összesen 50 epizódból áll. A főszerepben a Remények földje egyik új szereplője, Nazan Kesal látható, akinek a címben is említett lányait, Ece és Hazan, azaz Afra Saraçoğlu és Deniz Baysal alakítják. Meglepődve láttam, hogy az IMDb értékelése 7,2-es, ami egészen különös egy délutáni szappanopera színében feltüntetett komolyabb drámától.

Egy klasszikus török hangvételű szériát kapunk a megszokott stílusjegyekkel, zenei és képi világgal, így a rajongóknak emiatt nem kell majd csalódni, de a színészgárda és történet sem fogja untatni azt, aki ad neki egy esélyt.

A történet szerint Fazilet asszony (Nazan Kesal) egy kimondottan pénzéhes özvegy nő, aki két lánya útját igyekszik egyengetni saját kénye-kedve szerint, miközben nem törődik azzal, hogy nekik mi lenne a jó. Fazilet álma, hogy kisebb lánya, Ece sikeres modell lesz, általa pedig ő is meggazdagodik, ugyanis képtelen megelégedni azzal, ami neki jutott. Mellettük pedig szólni kell az Egemen családról is, akik ugyan gazdagok és sikeresek, de valójában nagyon messze állnak az átlagostól, csakhogy nem a rengeteg pénzük teszi őket különössé.

Elég érdekes és különböző karaktereket sikerült egyetlen történetbe belefűzni az alkotóknak, így bőven kijár róluk egy karakter ismertető.

Fazilet Çamkıran:

Fazilet, ahogy már említettem egy pénzéhes, nagyravágyó nőszemély, akinek még a saját lánya boldogsága sem szent. Úgy viselkedik, akárcsak egy valódi nagyasszony, de miután szultánaként bejárta a várost Ece nemlétező karrierjét építgetve, a nyomornegyed legigénytelenebb bugyrába tér haza. Fazilet azt akarja, hogy lányai érjék el, amit neki nem sikerült még akkor is, ha nekik nem ez lenne a céljuk. Még a Remények földje Hünkar asszonyánál is mérgezőbb, károsabb szülőt formál meg, aki ráadásul lelkileg is megnyomorítja lányai életét.

Ece és Hazan Çamkıran:

Az özvegy Fazilet két lánya, akikben semmi közös nincs azon kívül, hogy nehezen viselik el mindenre elszánt, érzéketlen anyjukat. Ece, a fiatalabb testvér gyönyörű arcából próbál hasznot húzni Fazilet, ám a lánynak ilyesféle ambíciói nincsenek. Visszafogott természetű, aki egyszerű és boldog életre vágyik. Az idősebb lány, Hazan edzőként dolgozik és magasról tesz a nőiességre. Fiúsan öltözködik és ő sem vágyik nagy dolgokra. Elítéli a gazdagokat és igyekszik is kerülni a társaságukat. Azonban mindent megváltoztat, hogy belebotlik Sinanba, csakhogy a srác férfinak nézi őt.

Sinan és Yağız Egemen:

Az Egemen család egyik fia, Sinan (Alp Navruz) nem törődik sem szülei hírnevével, sem pedig az erkölcsi normákkal. Gátlások nélkül éli az életét, nem tartja tiszteletben barátnője érzéseit és nagy kanállal falja az életet, de főleg a nőket. Ez nagyban köszönhető annak, hogy szülei saját akaratukat igyekeznek ráerőltetni, ráadásul testvére, Yağız árnyékéban kell élnie, emiatt egyfajta lázadásnak is betudható a viselkedése. Egy valamit azonban nem tagad meg, ami a családjától származik, a pénzt. Çağlar Ertuğrul karakteréről, Yağızról az első benyomás az, hogy ő bizony anya és apa karót nyelt fiacskája, aki a tökéletességre törekszik élete minden területén, amiben pedig esetleg nem lenne az, azt igyekszik nem a nyilvánosság előtt tenni. A szerelem csapdájában Keremje után egy teljesen ellentétes karaktert láthatunk tőle, hiszen az a szerep, sokkal inkább az itteni Sinanhoz hasonlítható. Egyetlen mondat erejéig ki kell térni és meg kell említeni, hogy Alp Navruzhoz mennyire passzol a korábban Can Yamannál megszokott szinkron, azaz Szabó Máté, bár Szatory Dávidra sem lehetett panasz.

A magyar nézők további ismerős arcokat is felfedezhetnek a sorozatban, például Hazal Türesan személyében, aki A csodadoktor című kórházas széria igazgatónőjeként volt látható, de állandó mellékszereplő volt az Édes bosszú című vígjátékban Leyla Lydia Tuğutlu oldalán, ahogy a Netflixes Fatmában is, amiben a címszereplő testvérét alakította. Itt azonban a cinikus sógornő, Yasemin szerepében látható. Mellette ott van még Tuğba Melis Türk, aki feltűnt a Feriha, illetve A szultána sorozatokban is. Utóbbiban Katarina karakterét alakította, míg a Fazilet asszony és lányaiban az elviselhetetlen ripacs hisztérika, Nil szerepe jutott neki. Továbbá ismerős lehet Tolga Güleç (Gökhan Egemen) is Az idő sodrásában, valamint Ecem Baltacı (Selin Egemen) a Sorsok útvesztője szereplőgárdájából. Zerrin Nişancı pedig egészen sok produkció kapcsán volt látható eddig, például a Fogd a kezem, a Tiltott gyümölcs, az Elárulva és a Szerelemben, háborúban.

Ahogy a cikk elején írtam, meglepően jó, 7,2-es értékelést kapott az IMDb-n, de ettől függetlenül is megnézésre érdemes, hiszen tudjuk, hogy a leggyengébb értékelésű produkciók és okozhatnak kellemes meglepetést és fordítva. A Paragraphtól erős 8 pontot érdemel a jól sikerült kezdés.

Érdekel, hogy hol található a valóságban az Egemen család villája? Megtalálod a Paragraph TikTok csatornáján (paragraph.1) további forgatási helyszínekkel együtt.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor látogass el a Paragraph Facebook-oldalára is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük