március 21, 2023

Remények földje – Miért őrült meg Müjgan?

Olvasási idő: 6 perc

Korábban már született egy cikk Müjganról, a Remények földje őrült asszonyáról. Akkor azzal kapcsolatban fejtettem ki a véleményemet, hogy Müjgan szempontjából miért érthető a viselkedése és milyen események előzték meg azt. Ebben a bejegyzésben ezt egészen a jelenlegi helyzetig szeretném elemezni. Gyakran tapasztalom, hogy nem sokan osztják az álláspontomat vele kapcsolatban, mégis úgy gondolom, hogy érdemes elgondolkodni a reakcióin.

Müjgan az első évadban érkezett meg Çukurovába kezdő orvosként. Hamar elkezdődött a kapcsolata Yılmazzal, bár a férfi egyértelműen csak a Züleyha iránti érzéseit próbálta elnyomni magában és igyekezett továbblépni. Amint Müjgan tudomást szerzett a múltbéli szerelemről, kétségei támadtak kettejük jövőjét illetően. Családja nem adta áldását a házasságukra és nem tudták elfogadni, hogy egy olyan férfivel kösse össze az életét, akinek vér tapad a kezéhez. Müjgan bizonytalansága nem enyhült, így elhagyta Yılmazt és távozott Çukurovából. Ám a férfi ezt nem tudta elfogadni, felkereste és meggyőzte őt, hogy folytassák a kapcsolatukat. (28. epizód) Így visszatértek Fekeli házába, de a kétségek megmaradtak. Müjgan egy Züleyhával való találkozón próbált megbizonyosodni arról, hogy az ő érzései is elmúltak már. (30. epizód) Züleyha gorombán fejezte ki nemtetszését és kérdőre vonta Müjgant, amiért ilyet feltételez róla. (Ekkor Züleyha gyermekeitől elválasztva kényszerült élni és Demir azzal a feltétellel akarta csak visszaadni neki, hogy Yılmaz elveszi Müjgant, de persze Müjgan ezt nem tudhatta.)

Az esküvőn Yılmaz még nem tudta az igazságot Yamanék házasságáról, legkevésbé sem volt boldog, még egy apró mosolyt sem láttunk az arcán. A következő napon viszont kiderült minden és elkezdődött az az őrület, ami a mai napig sem ért véget. (35. epizód) Müjgan okkal volt féltékeny Züleyhára, hiszen Adnan valahogy mindig a közelükbe keveredett, Züleyha valahogy mindig Yılmazba botlott, de az ő feltételezését, miszerint szerelmük nem a múlté, mindenki alaptalannak nevezte. Müjgant többször is Fekeli próbálta meggyőzni arról, hogy ne kételkedjen férjében, mindezt annak ellenére, hogy ő is tisztában volt Yılmaz valódi érzéseivel.

Hamarosan megszületett Yamanék második gyermeke, valamint az Akkaya házaspár első fia. Nehéz elfelejteni azonban, hogy Yılmaz Züleyhával érkezett a kórházba saját felesége helyett. Ennek oka, hogy Müjgan szülése korán indult be, de nem tudta elérni a férjét telefonon, mert ő éppen Züleyhával találkozott. (50. epizód) Ezután jött az abszolút jogos felháborodás, amikor Züleyha meg akarta szoptatni Kerem Alit, ami egy teljesen valószerűtlen, elképzelhetetlen szituáció. (52. epizód) Úgy gondolom, hogy ilyet senki sem tenne, fordított esetben pedig a többség hasonlóan reagálna, ha kisfiát a férje volt szerelmének karjaiban találja. Ez semmiképp sem egészséges és még véletlenül sem normális helyzet. A titkos (mellesleg teljesen felesleges) találkozón készült videofelvétel érthető volt Müjgantól, hiszen őrültnek hitték és ő csak bizonyítani akarta, hogy van alapja a viselkedésének. (56. epizód) Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy mielőtt Müjgan megtalált Yılmaz autójában egy olyan sálat, amilyen Züleyhának is van, egy feleslegesen a történetbe erőltetett abszurd hülyeség volt, hogy alátámasszák Müjgan elmebaját, de ezt is megelőzte, hogy Züleyha szándékosan hergelte őt. (54. epizód)

Müjgan nagyon erősen Behice befolyása alatt állt a második évad vége felé és a harmadik évad elején, ami sokat rontott a viszályon. Gondoljunk csak arra a levélre, amiben Züleyha elmondja Yılmaznak az igazságot Adnanról, illetve azt, hogy mennyire várja, hogy együtt neveljék őt. Ezt a levelet nem is ő írta, de ennek Müjgan ugyancsak nem volt tudatában. (63. epizód)

Züleyhát lelőni hatalmas hiba volt, de hozzá kell tenni azt is, hogy a sérülést mégis véletlenül és nem szándékosan okozta. (64. epizód) Álterhesség? Nem épp a legjobb ötlet. De miért történt ez? Müjgan fültanúja volt egy beszélgetésnek, amikor Yılmaz Züleyhának azt mondja, hogy még kisfiáról is lemondana, csakhogy együtt lehessenek. Jogos a kétségbeesés, bár a megoldáson gondolkodhatott volna még egy kicsit, de valahol ezt is meg lehet érteni. (73. epizód)

Ezt követően Yılmaz azzal büntette feleségét, amit Demir is olyan sokszor tett Züleyhával. Elvette tőle a fiát. (75. epizód) Innentől kezdve mennyivel jobb Yılmaz Demirnél? Túl sokkal biztosan nem. A másik kérdés, hogy hogyan jön ahhoz Yılmaz, hogy ilyet tegyen? Milyen alapon? Müjgannak talán nincs joga a fiához? Vagy az önbíráskodás csak akkor elfogadható, ha Yılmaz teszi? Nem. Ha hiba volt Demirtől, akkor ugyanakkora hiba Yılmaztól is és ez elítélendő. Szerinted létezik olyan bűn, ami miatt egy anya ezt érdemli?

Demir karakterét sokan gyűlölik azok miatt, amiket elkövetett felesége ellen. Yılmaz bűne kisebb? Elvett egy szerelmes nőt, akinek az érzéseit nem viszonozta. Ki kell mondani, hogy érzelmileg kihasználta. Kétségek között tartotta maga mellett és bármikor hajlandó lenne lemondani róla. Ez a tudat talán nem kerget jogosan az őrületbe egy feleséget és anyát? Müjgan viselkedését mindenki elfogadhatatlannak tartja. Esetleg tűrte volna mindezt szó nélkül és vált volna el? Akkor Yılmaz miért nem engedte őt el, amikor menni akart? Miért kell egy anyát Isztambulba küldeni a fia nélkül? Büntetésből? Miféle rendszer ez?

Ez nem a szegény, megtört lány története és legkevésbé sem fekete és fehér. Ez nem az a sorozat. Nem biztos, hogy azt kell sajnálni, akiről az első epizódban azt hittük és nem biztos, hogy aki ellene van, annak semmiben sincs igaza. Itt senki sem ártatlan.

Te mit gondolsz? Valóban csak Müjganban van a hiba?

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor látogass el a Paragraph Facebook-oldalára is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük