június 6, 2023

Édes bosszú – Kellemes meglepetés a sablonok világából

Olvasási idő: 4 perc

Lassan már eligazodni is nehéz a török romantikus sorozatok rengetegében, hiszen gyakorlatilag futószalagon készülnek ezek a produkciók. Özge Gürel, Demet Özdemir, Can Yaman, Hande Erçel, Serkan Çayoglu, Hande Doğandemir stb. Csak néhány név azok közül, akiket elsősorban a török limonádégyártás tett nemzetközileg ismertté. Vannak köztük kimagasló tehetségek és túlhypeolt alakok is, ahogy a sorozatok között is találunk igazán szórakoztatót, de kimondottan unalmasat is. Ami közös bennük az az, hogy ugyanarra a sablonra épülnek és a jó hangulaton kívül semmi másra nem törekszenek. Ismét belepillantottam a sok közül az egyikbe, ezúttal az Édes bosszúba (Tatlı İntikam). Be kell vallanom, hogy nagyon kellemes meglepetés ért.

A sorozat 2016 márciusa és novembere között volt műsoron a török Kanal D csatornán, míg nálunk 2021-ben készült hozzá szinkron és a LifeTV-n került bemutatásra. Összesen 30 török epizódból áll, így nem tartozik a rétesként nyújtott, kifacsart, túltolt vígjátékok közé, ahol fél évadra elegendő történetet feszítenek a végletekig (Álmodozó). Egy sablonos, milliószor látott sztoriból nem is lehet többet kihozni 20-30 résznél.

Az Édes bosszú főszerepét Az én lányomból Leyla Lydia Tuğutlu (Pelin), valamint a Feriha nézőinek ismerős Furkan Andıç (Tankut Sinan) játsszák. A mellékszerepekben számos ismerős arcot láthatunk. Ott van például Cemre Gümeli (Mr. Wrong, Fogd a kezem), Hazal Türesan (Fatma, A csodadoktor), Çağrı Çitanak (Szerelem van a levegőben, Sebzett szív) és Can Nergis (Anya, Tiltott gyümölcs) is. Az IMDb-n látható 5,9-es értékelés ne tántorítson el senkit, ez a sorozat messze az egyik legjobb a műfajában az eddig látottak alapján.

A történet szerint Pelin egy elkényeztetett, öntelt, másokat lenéző fiatal lány, akit az esküvője napján hagy faképnél a vőlegénye (Can Nergis). Sinan az egyetemi évek alatt reménytelenül szerelmes volt Pelinbe, de a fiú akkor kevésbé adott a külsejére, valamint a természetét tekintve is naiv, jóhiszemű volt, akit a népszerű lányok könnyen kihasználtak. Pelin ekkoriban csúnyán összetörte a fiú szívét. A legváratlanabb pillanatban ismét egymásba botlanak, a lány pedig úgy dönt, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy bocsánatot nyerjen, ugyanis úgy hiszi, hogy a viselkedése miatt átok ül rajta. Eközben Sinannak egészen más tervei vannak, hiszen bosszút forral Pelin ellen.

Leyla Lydia Tuğutlu az a színésznő, akitől Burcu Özberknek bőven lenne mit tanulnia, mert ő az, aki Pelin karakterét olyan átéléssel és élvezettel adja át, amilyet ebben a műfajban elég ritkán láthatunk. Minden arckifejezésével egy plusz élményt kölcsönöz a nézőnek, ahogy Furkan Andıç is hozza a kötelezőt, ami egy élvezhető vígjátékhoz kell. Az események jóval frappánsabban, szellemesebb poénokkal fűszerezve veszik kezdetüket, amihez kiválóan passzol Pelin karaktere. A beképzelt, öntelt stílusa és az idegesítő viselkedése rengeteg komikus jelenet alapjául szolgál.

A minden hasonló sorozatban látott legjobb barátnők most sem maradnak ki. Esetünkben mindketten nagyon szimpatikus karaktereket hoznak még annak ellenére is, hogy egyikük sem volt rest Sinan lejáratásában részt venni az egyetemen. Hazal Türesant feltétlenül ki kell emelni, mert ezúttal nem a Berhayat Kórház elegáns igazgatónőjeként (A csodadoktor) jelenik meg, és nem is egy ártatlan arcú, hidegvérű sorozatgyilkos testvéreként (Fatma), hanem egy kellemes, vidám hangulatú, pehelykönnyű komédia női főszereplőjének legjobb barátnőjeként.

Már önmagában az is dicséretes, hogy a címben nem szerepel a szerelem szó (Szerelem van a levegőben, Virágzó szerelem, Szerelemre várva, A szerelem csapdájában), de az előkelő értékeléshez kellettek a jó poénok és a minőségi alakításra képes színészek is. Az első benyomás alapján határozott 9 pont.

Te hány pontra értékeled a sorozatot?

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor látogass el a Paragraph Facebook-oldalára is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük