június 6, 2023

Az IMDb alapján is értékes török sorozatok

Olvasási idő: 6 perc

A török filmipar rajongói nemcsak a televíziós csatornákon, hanem a Netflixen is számos produkció közül választhatnak. A tévében futó sorozatok között számtalan méltatlanul alulértékelt szériát találunk, míg a Netflix kínálatáról ez kevésbé mondható el. Néhány esetben az utóbbin még túl is értékelik a nézők a látottakat. Mi lehet ennek az oka?

Több kiemelkedően tehetséges színész televízióban leadott sorozata van lepontozva a IMDb-n, míg ugyanannak a színésznek egy Netflixen elérhető performansza már lényegesen jobb átlaggal bír, miközben alakítása mindkét esetben hasonlóan színvonalas.

Sajnos sokan a ’90-es években ragadtak a televíziózást tekintve és a ma képernyőkre kerülő produkciókat az akkor megszokott délutáni szappanoperasávban leadott szériákkal azonosítják. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy azóta évtizedek teltek el és ahogy változik a világ, a média is követi. Szappanoperák mindig is voltak, mindig is lesznek, de lassacskán Fernando Colunga, Thalía és Gabriela Spanic rajongóinak is be kell látni, hogy mára ez a műfaj is változott. A Netflixet hajlamosak vagyunk a kimagasló színvonallal azonosítani, hiszen a hagyományos tévékhez képest valami újat nyújt a nézőknek, ezáltal az ott látottak magasabb presztízsértékűvé válnak. Ez azért van így, mert azt hisszük, hogy amiért külön fizetünk, az csak jobb lehet, hiszen az ár részben a minőséget is jelöli, ha pedig azért az egy felületért elkérik ugyanazt az összeget, amit akár 70-100 csatornáért is, akkor automatikusan jobbnak érzékeljük. A kapott élményt tekintve azonban a csatornákon bemutatott sorozatok sem maradnak alul.

Megtört szívek /Paramparça/ – IMDb: 5.8

A krimi egyik legfontosabb karakterét Alina Boz játssza. Kimondottan hitelesen hozza a nagyravágyó, az egész világ ellen lázadó tinilány szerepét (Hazal). A forgatókönyv nagyon jó és a színészek többsége is kifogástalan. Szintén Alina Boz sorozata a Netflixes, IMDb-n 7,5-ös Bevezetés a szerelembe. Elgondolkodtatóak ezek az átlagok. A Megtört szívek gyalázatos értékelése ellen szól Nurgül Yesilçay puszta jelenléte is (Gülseren), aki mind a proli, büszke édesanya, mind pedig a senkit sem kímélő, hataloméhes nagyasszony (A szultána) szerepében megkérdőjelezhetetlen teljesítményt nyújtott.

Remények földje /Bir Zamanlar Çukurova/ – IMDb: 5,5

Egy olyan sorozatról van szó, amit a délutáni szappanoperasávban láthatnak nézők, és egyértelműen nem oda való. Ebben a produkcióban nehéz lenne olyan színészt említeni, aki az alakítása alapján kilógna a sorból, hiszen a fő- és mellékszerepekben is kitűnő színészi munkák vannak. Vahide Perçin (Hünkar) nem igényel méltatást, önmagáért beszél minden egyes megmozdulása, viszont kiemelendő Hilal Altınbilek (Züleyha), akinek karrierje ugródeszkáját jelentheti a Remények földjében nyújtott 100%-os teljesítménye.

Ebben a listában az elérési úttól függetlenül és a teljesség igénye nélkül azon sorozatok közül gyűjtöttem össze néhányat, amelyek az IMDb-n látható átlagok alapján is a legjobbak közé tartoznak.

A csodadoktor /Mucize Doktor/ – IMDb: 7,1

Egy kórházas sorozat, ami egy szempillantás alatt szárnyalja túl a Jóban rosszban című magyar szappanopera minőségét. A főszereplő (Taner Ölmez) sok más színész hasonló alakítását meghazudtoló hitelességgel és átéléssel hozza az autista, elnyomott, hányattatott sorsú fiú szerepét, míg Onur Tuna (Ferman) karaktere legalább annyira volt gyűlölhető az első néhány epizódban, mint amennyire szerethető a folytatásban. Meg kell említeni a Murat Aygen által játszott Tanju karakterfejlődését, amihez hasonítani is nehéz lenne másokat.

Sittes élet /Avlu/ – IMDb: 7,2

Ceren Moray nem csak akkor alakít nagyot, ha az IMDb is azt tükrözi. A Sorsok útvesztőjének álságos, csaló, mindenre elszánt, hazug mostohatestvére, Efsun karakterével is elvitte a show-t. A Sittes élet című börtönös krimiben Demet Evgar és Nursel Köse társaságában garantálja a magas színvonalat. Azoknak sem érdemes meghátrálni, akik inkább az Orange is the new black című sorozatnak adnának esélyt, hiszen a török változat főszereplőinek neve már önmagában a minőség fokmérője.

Sebzett szív /Vatanım Sensin/ – IMDb: 8,2

Halit Ergenç már a Szulejmán előtt is bizonyított, méghozzá Bergüzar Korel oldalán a Seherezádé című drámában. A Sebzett szív azonban egy történelmi széria, amiben már házaspárként alakítják a főszerepeket Bergüzar Korellel. Kétségtelen, hogy nagyon jól állnak neki a kosztümös karakterek, amit ebben a sorozatban is megmutatott. Mellettük A szultána hitelesen őrült hercege, Boran Kuzum is nagy szerepet kapott.

Fatma – IMDb: 7,4

Burcu Biriciknél élethűbben nem sokan tudták volna alakítani Fatmát. Egy megtört, elhagyott, gyászoló, magányos nőről van szó, akit saját kétségbeesése hajszolt bele a sorozatos emberölésekbe. Az ennek hatására lavinaként induló események pedig ellehetetlenítik, hogy ebből kiszállhasson. Pillanatok alatt képes váltani ártatlan takarítóból hidegvérű gyilkosba. Burcu Biricik a tőle elvárható módon, parádés hitelességgel hozza az angyalbőrbe bújt ördög karakterét. Sajnos itt kevésbé dominál az általam is nagyon kedvelt sajátos török stílus, de ettől függetlenül is élvezetes alkotás.

Szerelemben, háborúban /Kurt Seyit ve Sura/ – IMDb: 7,2

Kıvanç Tatlıtuğ és Farah Zeynep Abdullah nem okoznak nagy meglepetést a sorozat nézőinek, mert azt a színvonalat hozzák, amit a törökök már olyan sokszor megmutattak a történelmi drámák terén. Tehát egy kosztümös szériáról van szó, amit hazánkban közel sem a legnézettebb csatorna közvetített, de ettől függetlenül a minőséget tekintve méltán említhetjük a legjobbak között. Engem kissé a Hideghegy című olasz-amerikai film történetére emlékeztet, de persze annak hosszabb, eseményekkel telibb változata.

Mit gondolsz, valóban többet érnek a Netflix sorozatai? Egyetértesz a cikkben leírtakkal?

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor látogass el a Paragraph Facebook-oldalára is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük