június 6, 2023

Anyám – Saját útra lépni egy jobb életért

Olvasási idő: 3 perc

A szülői szeretet, gondoskodás és túlféltés egyszerre képes felemelni és a mélybe taszítani. Egy kicsit mindkettőnek tanúi lehetünk Mustafa Kotan 2019-es filmdrámájában. Az Anyám (Annem) Özge Gürel főszereplésével elérhető magyar felirattal a Netflix kínálatában.

A történet szerint Nazlı (Özge Gürel) egy nagyon szegény körülmények között élő vidéki család egyetlen lánya, akinek életét követhetjük végig egészen gyermekkorától kezdve. Édesanyja sokáig nem tudott teherbe esni, így egy szem lánya az ő legnagyobb kincse. Minden vágya, hogy lányát taníttatni tudja, hogy sokra vigye az életben. Az édesapa ennél sokkal egyszerűbb sorsot szán lányának, ugyanis egyszerű parasztlányként nem akarja, hogy gyermeke a városba költözzön és otthagyja a családot. Nazlınak azonban sikerül bekerülne egy isztambuli egyetemre és elindulhat álmai útján a tanári pálya felé.

Nazlı élete születésétől fogva nagyon nehéz. Anyja szeretetén kívül soha nem kapott semmilyen segítséget vagy támaszt, de ez sem válik mindig az előnyére, ami érződik is a film minden percében. A közel két órás dráma végig nagyon komor hangulatú, a történet előrehaladtával pedig csak még tovább fokozódik ez az lehangoló stílus. Nagyon jól mutatja be, hogy milyen komplikált tud lenni a falusi életből integrálódni a nagyvárosi nyüzsgésbe.

Jó volt látni Özge Gürelt a habkönnyű limonádék után más oldaláról is és kétségtelen, hogy a legtöbbet hozta ki a karakteréből. Az édesanyját alakító Sumru Yavrucuk alakítása viszont kevésbé győzött meg, de erről könnyen elvonta a figyelmemet az események gyors egymásutánja.

A film vége nekem kissé befejezetlen, így csak egyszer nézhető, de biztosan vannak, akik kimondottan az ilyen jellegű mozikat kedvelik, így emiatt nem érdemes nem belevágni. Negatívumként tudnám kiemelni a már említett lezáratlan befejezést, valamint Sumru Yavrucuk kevésbé hiteles alakítását. Pozitívumot ennél jóval többet lehetne említeni, hiszen egy kiváló forgatókönyvet dolgoztak fel, Özge Gürel helyt állt ezúttal egy komolyabb szerepben is és a mellékszereplőkre sem lehet panasz. Külön kiemelendő az operatőri munka, valamint az, hogy egy elég hosszú, vágás nélküli jelenet is színesítette a filmet.

Az IMDb-s értékelés nem demonstrálja a minőséget, ugyanis az ottani 5,9-nél ez jóval többet érdemel, tőlem például 8 pontot.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor látogass el a Paragraph Facebook-oldalára is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük