szeptember 20, 2021

Hasznos tippek az alom kiválasztásához

Olvasási idő: 2 perc

Leegyszerűsítve egy cica szobatisztaságra nevelése annyiból áll, hogy megvesszük az almot, elhelyezzük egy megfelelő helyre és megmutatjuk kedvencünknek, hogy hol találja, ő pedig máris tudja, hogy mire való az. Jobban belegondolva azonban, ennél egy kicsit több odafigyelést igényel a dolog.

Az első cica érkezésekor fejtörést jelenthet maga az alom és a wc kiválasztása. Érdemes már először olyan alomtálcát választani, ami felnőttként is megfelelő lesz, hogy pár hónap elteltével ne kelljen egy újat megszoknia. A cicák nem egyformák, míg egyikük előszeretettel használ fedett almot, addig a másik bezárva érzi magát és jobban szereti látni a környezetét az alomból, így inkább a tálca lenne a megfelelő számára. Amikor még nem ismerjük az új kedvencet, érdemes inkább fedett almot választani, hiszen szükség esetén eltávolítható a teteje és így könnyebb alkalmazkodni a macska igényeihez.

Az alom kiválasztásakor is többféle lehetőség közül választhatunk. A legideálisabb, ha olyat vásárolunk, ami pormentes és csomósodó is egyben. Utóbbi a könnyebb tisztán tartás miatt praktikus. Fontos szempont az is, hogy illatmentes legyen, hiszen a különböző illatanyagok, erős szagok irritálhatják a cica orrát, aminek következtében vissza is utasíthatja az alom használatát. Óvakodjunk az alom egyéb szerekkel történő illatosításától is.

A macska wc helyének kiválasztására is ügyelni kell. Ilyenkor nem szabad, hogy csak azt vegyük figyelembe, hogy a gazdinak mi lenne kényelmes és megfelelő, hanem a cica igényeit is szem előtt kell tartanunk. Egy csendes és nem túl forgalmas helyre van szükség, ahol nyugodt körülmények között végezheti kedvencünk a dolgát anélkül, hogy bárki megzavarná. Az is fontos, hogy az alom az etetőtáltól messze legyen. Ha később szükségessé válik, hogy a macska wc-t másik helyre tegyük, a költöztetés mindenképpen kis lépésekben történjen és ne egyik napról a másikra, mert az könnyen összezavarhatja a cicát. Az alom tisztán tartásáról is naponta gondoskodjunk a kellő higiénia fenntartása érdekében.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor kövess minket a Facebook-on!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük