szeptember 20, 2021

Utazás határokon belül: Velencei-tó

Olvasási idő: 3 perc

Az Utazás határokon belül című sorozatban arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy egy igazán emlékezetes, élményekkel teli kikapcsolódáshoz nem is szükséges átlépni Magyarország határait. Ebben a cikkben a Velencei-tóhoz utazunk.

A tó hazánk legnépszerűbb turistacélpontjainak egyike, ami nem is meglepő, hiszen a harmadik legnagyobb természetes állóvizünkről van szó. A Velencei-tó rendkívül sekély, átlagosan másfél méteres mélységű.

A több, mint 10 ezer éves tóról mostanában kétségbeejtő híreket hallunk. Ilyen a halpusztulás, a vízszint csökkenése és a víz minőségének romlása, így a következő években az ökológiai katasztrófa csak komoly anyagi ráfordítás és erőfeszítések árán kerülhető el.

A strandolást mindenképpen érdemes kipróbálni és végiglátogatni a tó mentén lévő településeket: Gárdony, Velence, Agárd, Sukoró, Pákozd. A Gárdonyban található strand egy mindössze háromnegyedórás autóúttal megközelíthető Budapestről, Székesfehérvár környékéről pedig egy néhány órás kiruccanás erejéig is látogatható. A Balatonhoz hasonló forgatagra ugyan nem kell számítani, de mégis számos lehetőség kínálkozik az odavágyóknak.

A sportosabbak tervezhetnek biciklitúrát a tó környékén, közben pedig megcsodálhatják a part különböző szakaszait, emellett egy kis kitérő gyanánt csónakázni is lehet a tavon. Kerékpárt bérelni is lehet, ami mostanában egyre népszerűbbé válik. Egy ilyen túra a gyerekes családok számára is bevállalható, bár ebben az esetben több időt kell rászánni. A strandokon a nyár megszokott ízeivel találkozhatunk: hamburger, kürtőskalács, palacsinta, lángos és hal, hot dog, de persze a fagyi sem maradhat ki. A több napra érkezőknek az éttermek kipróbálására is juthat idejük, ahogy az esti programokon való részvételre is. Szállásként a merészebbek szálloda és panzió helyett a kempinget is választhatják.

A Velencei-tó és környéke nagyszerű lehetőség a pihenésre és kitűnő választás, ha a tenger helyett Magyarország értékeit fedeznénk fel.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor kövess minket a Facebook-on!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük