március 21, 2023

Török tartalmak a Netflixen

Olvasási idő: 8 perc

Egyre több film és sorozat látható a Netflix kínálatában, amelyek végre nemcsak az amerikai alkotások rajongóinak igényeit elégítik ki, hanem a török filmipar kedvelőinek is jó választékot kínálnak. Ezek közül kiválasztottam néhányat különféle műfajokból és ajánlom megnézésre azoknak is, akik kételkednek abban, hogy a törökök is képesek igazán élvezhetőt letenni az asztalra.

50 m2

2021 januárjában érkezett a Netflixre ez a sorozat, műfaját tekintve krimi, dráma. A főszereplő, Engin Öztürk neve sokak számára csenghet ismerősen, ugyanis a Szulejmán című sorozat iszákos Szelim hercegeként ismertük meg. Ezúttal egy személyazonosságát eltitkoló bérgyilkos napjait követhetjük, akinek múltjáról lassacskán lehull a lepel. A 8 epizódból álló török drámában feltűnik a szintén a Szulejmánban, valamint a Megtört szívekben is látott Tolga Tekin, de itt nem a jó útra lépő édesapa karakterét hozza. Megoszló vélemények olvashatóak a sorozatról, ám mégis 7-es értékeléssel bír az IMDb-n, így mindenképp érdemes adni neki egy esélyt.

Csoda a hetes számú cellában

Az azonos című dél-koreai film adaptációja 2019-ben készült el a törökök által. A főszerepben Aras Bulut İynemli félelmetes hitelességgel és átéléssel adja át a mentálisan sérült édesapa karakterét, akinek egy rosszakarója miatt a börtönben kell kitartania, remélve, hogy egy nap újra lánya mellett lehet. Aras precíz alakítása mellett olyan ismerős arcok felbukkanására is lehet számítani, mint például Deniz Celiloğlu (Az éjszaka királynője), Sarp Akkaya (Szulejmán, Ezel, Megtört szívek), valamint Hayal Köseoğlu (Szulejmán, A csodadoktor). Ha kétségeid vannak, hogy érdemes-e időt szánnod rá, a 41 ezer vélemény alapján kialakult 8,2-es értékelés meggyőző lehet. A filmről korábban készült kritikát ITT olvashatod el.

Hakan, a védelmező

Az İçerde jófiúja, Çağatay Ulusoy Isztambul védelmezőjének képében tűnik fel ebben a 2018-as akció-sci-fiben, mely a Netflix saját gyártású sorozata. A történet középpontjában ugyan egy szerelmi vonal áll, de a romantikus drámák rajongóinak mégsem ajánlanám, hiszen ebben a sztoriban Isztambul az, amiért életüket is adnák a szereplők. Çağatay Ulusoy mellett lesznek itt is jól ismert arcok, többek között Okan Yalabık (Szulejmán), Mehmet Kurtuluş (A szultána, Érkezés a sötétségbe) és Hazar Ergüçlü (Kuzey Güney, Medcezir). Isztambul szerelmeseit gyorsan rabul fogják ejteni a helyszínek, hiszen megnézése közben egy képzeletbeli utazást is tehetünk a város legszebb pontjaira.

Végállomás: a szerelem

Ebben a 2020-as romantikus vígjátékban az Ankaraból Izmirbe tartó vonaton két fiatal, Leyla és Ali megismerkedésének lehetünk tanúi, akik az út során rájönnek, hogy sok a közös pont kettejük életében. A főszerepben a női oldalról a Çukurból már ismert Dilan Çiçek Deniz, férfi részről pedig A szultána című sorozat Murád szultánja, Metin Akdülger, akit láthattunk a szintén Netflixes Atyje ajándékában is. Habár elég változatos értékeléseket kapott a kritikusoktól, mégsem érdemes csak ez alapján dönteni, mert egy könnyed romantikus történetre vágyó néző meg fogja benne találni azt, amit keres.

Isztambul lüktető szíve

A Netflix 2020-as nagy sikerű dráma-krimisorozatát nem a pörgős sztorik kedvelőinek találták ki, de Öykü Karayel nagyszerű alakítása miatt feltétlenül megérdemel egy esélyt. Különböző társadalmi és egyben kulturális háttérrel rendelkező emberek sorsai fonódnak össze, miközben a néző egy életszagú történet keretein belül betekintést nyerhet a tradicionális és a modern török kultúra szegleteibe is. Hatalmas elismeréssel fogadta mind a magyar, mind a török közönség, amiről a közel 90%-os értékelés mindent elárul. A további színészek között ott van Funda Eryiğit (Az éjszaka királynője) és Tülin Özen (A szultána) is.

Atiye ajándéka

A Netflix második saját török sorozata 2019-ben készült, idén pedig már a harmadik (befejező) évadnál tart. Stílusát tekintve sajnos nem hordozza azokat a jegyeket, amiket a török szériáktól megszoktunk és megkedveltünk, de talán pont ez jelentette számára a sikert azok körében, akik már a származási ország láttán előítéleteket fogalmaznak meg. A szultána és a Fatmagül főszereplője, Beren Saat, azaz Atiye furcsa szimbólumokat rajzol már kiskorától fogva, ám egy ásatáson ugyanezekre a jelekre bukkannak és kezdetét veszi a misztikus történet. Helyet kapott a szereplők között Mehmet Günsür (Szulejmán), Civan Canova (Megtört szívek) és Meral Çetinkaya (Anya, Az idő sodrásában, Çukur), de a jártasabbak más ismerősökre is bukkanhatnak.

Fatma

Rossz hírem van a török sorozatok megszállottjainak, mert ez sem egy szokványos hangulatú alkotás. A Fatma egy 2021-es, mindössze egyetlen évadból és hat epizódból álló krimisorozat. Ahogy már korábban is írtam, tökéletes választás azoknak, akik szeretnének tenni egy kitérőt a megszokott drámák világából, de ajánlom azoknak is, akik szeretik a szövevényes bűnügyi történeteket. Fatma (Burcu Biricik) egy magányos nő, aki szó szerint bármeddig képes elmenni azért, hogy megtalálja férjét, hiszen miután fia egy balesetben meghalt, nincs mit elveszítenie. A főhős testvérét A csodadoktorból ismert Hazal Türesan alakítja, de a Çukur, a Hakan, a védelmező vagy az İçerde nézőinek Mehmet Yılmaz Ak sem lesz ismeretlen.

Sittes élet

A Wentworth című ausztrál drámasorozat török adaptációja a Netflixen is elérhető, bár eredetileg a Star TV sorozata és 2018-ban tűzte először műsorra. A főszerepben Demet Evgar, Ceren Moray, valamint végre Nursel Köse is megmutathatja, hogy a Megtört szívek Kerimanja nem pályafutása fénypontját jelentette. A történet szerint egy édesanya egy családi összecsapás miatt börtönbe kerül, ahol igyekszik megtalálni a saját helyét és reméli, hogy egy nap újra lánya mellett lehet, ám szembesülnie kell vele, hogy a sitten más szabályok vannak, mint odakint. Már az IMDb 7,2-es értékelése alapján is biztató sztorinak nézünk elébe és garantáltan kizökkent a megszokott drámák világából.

Bevezetés a szerelembe

A Netflix 2020-ban induló romantikus vígjáték sorozatának főszerepében a Megtört szívek kibírhatatlan természetű elcserélt lánya, Alina Boz áll női részről, míg a férfiaknál a Çukurból már ismert Kubilay Aka, valamint Mert Yazıcıoğlu. A tíz epizódból álló történet a kilencvenes évek Törökországába kalauzolja a nézőt, ahol néhány tinédzser azon munkálkodik, hogy tanáruk beleszeressen az edzőbe, ám közben ők is szerelemre és barátokra találnak. Azt ugyan már tudjuk, hogy egy vígjáték sorozatot is elég megnézni ahhoz, hogy az összesnek ismerjük az alapját, de a Bevezetés a szerelembe 7,5-ös átlaga talán ad egy kis plusz motivációt ahhoz, hogy belevágjunk.

Papíréletek

Egy vadonatúj dráma a Netflixen Çağatay Ulusoy főszereplésével, ám ezúttal nem Isztambul védelmezőjét és nem is a rendőrség beépített emberét alakítja, hanem egy betegeskedő, lecsúszott férfit, aki papírhulladék gyűjtésével keresi a pénzét. Egy nap megismerkedik egy kisfiúval, akivel különleges kapcsolatot alakít ki. Már önmagában azért érdemes megnézni, mert egy újabb gyerekszínészt láthatunk, aki nem teszi nézhetetlenné a ripacskodásával a filmet. Ahogy azt megszokhattuk, szinte nincs olyan török film vagy sorozat, amiben ne találnánk meg a Szulejmán egyik színészét, ez pedig ezúttal sincs máshogy. Itt Selen Öztürk tűnik fel egy édesanya szerepében.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor kövess minket a Facebook-on!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük