március 21, 2023

Remények földje – Lehet-e még jó a negyedik évad?

Olvasási idő: 4 perc

A Remények földje az első két évad vetítése során kimondottan nagy rajongótábort követelt ki magának. Bár a harmadik évadot egyelőre szinkronnal még nem láthattuk, Törökországban már véget is ért és hamarosan a negyedik is várható. Aki az elmúlt évben figyelemmel követte a török epizódokat, nem lepődik meg a címben olvasható kérdésen. A harmadik szezonban kulcsszereplők sora hagyta el a sorozatot, így okkal merül fel a kétely a nézőben a befejező évad sikerességével kapcsolatban.

Általában egy sorozat megkedvelése annak függvénye, hogy mennyire ragad magával a történet, az mennyire dinamikus, ehhez pedig hozzá kell, hogy járuljon mind a fő- és mind a mellékszereplők iránti szimpátia. Ezek mindegyike elmondható volt a Remények földjéről egészen eddig.

Vahide Perçin távozását meglepően könnyedén viselte a sorozat, hiszen az események nem hagytak lehetőséget a gyászra és kitöltötték a néző hiányérzetét is. Ugyanezt Uğur Güneş karakterének haláláról már nem lehet elmondani. Yılmaz hiányát kimondottan kevés ideig éreztették és valahogy a szereplők is nagyon gyorsan léptek tovább. Ez különösen igaz az hősszerelmes Züleyhára, aki a kezdeti kiborulás után nagyon gyorsan Demir karjaiban talált vigaszra, teljesen elfelejtve „örök szerelmét”. Melike İpek Yalova bár nem az első epizódtól volt jelen, mégis fontos szerepe volt az események alakulásában. Ennek ellenére Müjgan a halála előtti időben szinte már csak sodródott, lezajlottak körülötte az események, feltűnően nem tudtak mit kezdeni a készítők a karakterével, így megváltásként érte a nézőt a halála, bár véleményem szerint más módon is meg lehetett volna oldani a távozását, mert kissé kezd unalmassá válni, hogy csak halállal képesek kiírni egy karaktert. Ezt főként azért teszik, hogy ezáltal drámaibbá váljon a történet, ám sajnos a túlzásba vitt halálokkal kimondottan sablonossá vált.

A harmadik évad zárásaként a sorozat megkapta a kegyelemdöfést azzal, hogy Murat Ünalmıştól is búcsúzott a stáb. Demir fontosságát egyetlen néző számára sem kell hangsúlyozni, hiányával pedig a szememben kétségessé vált a folytatás élvezhetősége. Ami azonban egyértelmű, hogy Züleyha elérte azt, amit Hünkar asszony annak idején. Gyakorlatilag a Yaman család halálával ő maradt egyedül a birtokon és az övé lett az, amit annyira elutasított két évadon keresztül. Karakterének változása mellett sem lehet szó nélkül elmenni. A szegény, szerelmétől erőszakkal elszakított lány Çukurova legnagyobb urának özvegyeként veheti át az irányítást, Hilal pedig egyedül kell, hogy továbbvigye a sorozatot a hátán.

A legutóbbi évad végén méltósággal le lehetett volna zárni a sztorit, ám helyette egy teljes év vergődésre ítélték a készítők a Remények földjét, továbbá egy új férfi főszereplő is várható, aki nyújthat bármilyen jó alakítást, a néző szemében sosem fogja pótolni Demir és Yılmaz karakterének hiányát.

Természetesen nem kell előre eltemetni az új szezont, de mégis kétségekkel telve várom, hogy mit tartogathat még a kezdeti karakterek többségét nélkülözve. Amiben biztosak lehetünk, hogy Çukurova többé már nem lesz a régi.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor kövess minket a Facebook-on!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük