március 21, 2023

Programajánló – A jelenleg futó török sorozatok

Olvasási idő: 16 perc

Évről évre egye több török sorozatot láthatunk itthon is szinkronnal, így folyamatosan bővül a választék és bár a műfajokat tekintve nem túl széles a skála magyar nyelven, színvonal szempontjából annál inkább. Megtaláljuk köztük a délutáni szappanoperasávban, három-négy óra magasságában vetített kamerafelé fordulós, ripacskodásokkal tarkított, már-már nézhetetlen, sablonos intrikákkal teli nyálas történeteket, de vannak kellemes meglepetést nyújtó, vidám vígjátékok éppúgy, mint komolyabb történeteket nagyobb színészekkel feldolgozó sorozatok is. Ebben a listában a napjainkban futó szériákat gyűjtöttem össze és mindegyikhez találtok egy rövid ismertetőt és értékelőt.

A nagykövet lánya (Sefirin Kızı) – TV2

Indításként nem a legélesebb kést vesszük ki a fiókból, de talán jobb is túlesni rajta. Egy 2019-es drámasorozatról beszélünk Neslihan Atagül és Engin Akyürek főszereplésével.

Nare (Neslihan Atagül), a Montenegrói török nagykövet lánya teherbe esik szerelmétől, Sancartól (Engin Akyürek), ám apja és mostohatestvére elválasztja őket egymástól. Évekkel később a lány azonban úgy dönt, hogy felkeresi régi szerelmét, hogy átadja neki lányukat, majd véget vessen a saját életének. Megérkezését nem is tudta volna rosszabbul időzíteni, hiszen Sancar épp azon a napon ünnepli az esküvőjét.

Úgy is mondhatnánk, hogy A nagykövet lánya egy sorozat a legaljáról. Tehetségtelen, színészileg értékelhetetlen mellékszereplők és borzalmas rendezői munka, a történet középpontjában pedig egy Emmy-díjas sorozat főhőse. Elég ellentmondásos ez így, a széria pedig önmaga paródiája, szóval számomra nézhetetlen.

A bosszú csapdájában (Hercai) – TV2

Egy újabb példa arra, hogy a TV2 délutáni programajánlata nem túl izmos. A sorozat a magyarországi vetítés végéhez közelít, a törököknél pedig már idén tavasszal befejeződött. Két évig volt eredetileg műsoron, míg nálunk 2020-ban a Remények földjét váltotta, idén ősszel pedig visszaadja a helyet Cukurova hőseinek.

Reyyan (Ebru Sahin) és Miran (Akin Akinözü) egymásba szeretnek és házasságot terveznek, de mivel a lány törvénytelen gyermek, így a családfő nem akarja, hogy egy sikeres férfi felesége legyen. Éppen emiatt egy másik lányát szánta Mirannak.

Be kell vallanom, hogy nem nézem a sorozatot és az általam látott jelenetek alapján erre nem is fog sor kerülni. Borzalmas sablonosságot vélek felfedezni benne, amit egy többségében visszataszító szereplőgárda segítségével próbálnak megszerettetni a nézővel, de aki kedveli, ha egy sorozatban az egyik főhős csak sír, míg a másik ordibál, az vágjon bele.

A csodadoktor (Mucize Doktor) – SuperTV2

A legjobbat ezúttal nem a végére tartogatom. A csodadoktor 2021-ig két évadot élt meg Törökországban és nálunk is az utolsó részek vannak műsoron. Ugyan nem eredeti ötletről beszélünk, hiszen a sorozat adaptáció, mégis a kedvenceim között tartom számon.

Ali Vefa (Taner Ölmez) nehéz gyerekkora után sebészi pályára lép és fogadott apja, Adil bácsi (Reha Özcan) támogatásával a Berhayat Kórház rezidense lesz, viszont a beilleszkedés nehézségekkel jár. Az sebészeti osztályon dolgozók ellenszenvvel fogadják, de Nazli (Sinem Ünsal) mégis közel kerül hozzá.

Egy rendhagyó, kórházas sorozat a drámák világából, amelyből kimarad minden visszataszító, sablonos klisé, a szereplők nem a teljes nevükön szólítják egymást és A nagykövet lányáról átkapcsolva azt mondhatja a néző, hogy „Végre színészek!”. Ez a széria nem igényli a méltatást, elég csak elkezdeni.

Tiltott gyümölcs (Yasak Elma) – Izaura TV

A sorozat 2018-ban indult és bár nem láttam, nyilván okkal jutott el a negyedik évadig és az sem utolsó szempont, hogy Onur Tuna is helyet kapott a stáblistán. Nálunk idén márciusban kezdődött szinkronnal az Izaura TV jóvoltából.

Yıldız (Eda Ece) anyagi nehézségek közepette él testvérével, de megismerkedik egy sikeres üzletember feleségével (Şevval Sam) és ez megváltoztatja az életét. A nő kieszel egy tervet a férje ellen, ehhez azonban Yıldız is kelleni fog, így felveszi alkalmazottnak.

IMDb-s értékelése alapján egy középkategóriás drámasorozat lehet romantikus szálakkal, de nyugodtan kijavíthatnak a nézők. Aki képes megszokni, hogy Onur Tuna Horváth Illés helyett Zöld Csaba hangján szólal meg, az adjon neki egy esélyt.

A szerelem csapdájában (Afili Aşk) – Izaura TV

Burcu Özberk és Çağlar Ertuğrul 2019-től 2020-ig 38 epizódon keresztül formálták meg az eddigi egyik legszerethetőbb tévés párost. Az Izaura TV-n mostanában láthatjuk szinkronnal a befejező részeket.

Ayse (Burcu Özberk) nem akar hozzámenni a környék bolondjához, akihez fivérei szánták, így azt hazudja, hogy régóta viszonya van a gazdag főnök nőcsábász fiával, Keremmel (Çağlar Ertuğrul). Neki ez szintén kapóra jön, mert csak akkor kapja meg a céget apjától, ha feleséget talál, így mindkét fiatal számára az álházasság jelenti a megoldást.

Egy vígjáték a sok közül. Legalábbis erre utal az élettelen magyar címadás és a történet rövid leírása is. Ez a sorozat azonban több ennél és jobb szórakozást biztosít, mint azonos műfajú társai.

Szulejmán (Muhteşem Yüzyıl) – RTL Gold

Az ikonikus történelmi széria az Oszmán Birodalom legnagyobb uralkodójáról ma is látható a képernyőkön. Törökországban 2014-ben, míg nálunk 2018-ban ért véget az eredeti vetítés, de máig nem merült feledésbe.

Szulejmán szultán (Halit Ergenç) 46 éven át tartó uralkodásának igaz történetén vezet végig a sorozat, melyben tanúi lehetünk, ahogy Hürrem szultána (Meryem Uzerli/Vahide Percin) intrikái által kezdetét veszi a nők szultántusa.

Fordulatokat és meglepetéseket ne a Szulejmántól várjunk, hiszen a forgatókönyv 500 éve íródott, de egy igényes kosztümös drámasorozat született belőle és méltán ért el hatalmas nemzetközi sikert, ráadásul négy évada során rengeteg nagy színészt vonultat fel.

Szerelem van a levegőben (Sen Çal Kapimi) – RTL Klub

Hande Erçel és Kerem Bürsin romantikus vígjátéka 2020-ban indult a török Fox TV-n, míg nálunk nemrég kezdődött a szinkronos vetítés a RTL Klub-on.

Egy újabb álházasság története, de most Kerem és Ayse helyett Serkan (Kerem Bürsin) és Eda (Hande Erçel) a résztvevői, akiket szintén a körülmények kényszerítettek erre az útra. Ugye nem nagy spoiler, ha azt mondom, hogy látszatszerelmük valódivá válik?

A feliratos sorozatok kedvelői már ismerhetik korábbról, az IMD-b 7,5-ös értékelése alapján pedig nem szabad elítélni csak azért mert sablonos, hiszen sosem lehet tudni, hogy melyik széria okoz majd igazán kellemes meglepetést.

Virágzó szerelem (Kiraz Mevsimi) – Life TV

A való életben is egy pár alkotó Özge Gürel és Serkan Çayoğlu 2014-től 2015-ig a képernyőn is szerelembe estek. Ehhez a romantikus vígjátéksorozathoz több év késéssel érkezett meg a magyar szinkron, de gyanítom, hogy most is csak A szerelem íze és a Mr. Wrong farvízén úszva ért ide.

Öykü (Özge Gürel) álma az, hogy divattervező legyen. Egyik nap ugyanazt a taxit inti le, mint gyerekkori szerelmének üzlettársa, Ayaz (Serkan Çayoğlu), akivel akkor még nem is gondolnák, hogy a sors egymásnak szánta őket.

A szokásos szerelmi történet ismerős arcokkal. Meglepődni nem fogunk, túl sok újdonságot sem látunk majd, de legalább a főhősök közti kémia valós. Tőlem kap egy esélyt.

Elárulva (Sadakatsiz) – Super TV2

Szerencsére a Super TV2 nem áll be a sablonos drámákat futószalagon sugárzó csatornák közé és A csodadoktor után Cansu Dere 2020-as thrillerével erősíti a programajánlatát.

A történet szerint Asya egy sikeres orvos, mellesleg anya is, aki tökéletes, boldog életet él családjával egészen addig, míg a nő egy szőke hajszálat nem talál a férje, Volkan (Caner Cindoruk) ruháján. Ez felborítja az addigi harmóniát, Asya pedig két út közül választhat: megmenti a házasságát vagy bosszút áll a férjén.

Cansu Dere sorozatai felé az Anyában és az Ezelben nyújtott alakítása után okkal nagyok az elvárásaink. Továbbá meg kell említeni, hogy a törökök annak ellenére jók a bűnügyi drámák készítésében, hogy a magyar köztudatban nem ez terjedt el.

Meryem (Meryem) – RTL Klub

2017-től 2018-ig futott a török Kanal D csatornán, műfaját tekintve dráma, míg a színvonalat illetően valahova a középkategóriába rangsorolnám. Nálunk az RTL Klub sugározza, de nem túl nagy sikerrel.

Meryem (Ayça Ayşin Turan) szerelmes Oktayba (Cemal Toktaş), de közben nem tudja, hogy a fiú már régóta megcsalja és a szakítást tervezi. Meryemet azonban annyira elvakítja a szerelem, hogy még a börtönt is bevállalná érte.

Elég lehetetlen történetet dolgoz fel a sorozat, de ha látni akarjuk Açelya Topaloğlut az Elsöprő szerelemben nyújtott egyedi módon teátrális és rettenetes alakítása után más szerepben, akkor erre a célra jó lesz.

Isztambuli menyasszony (Istanbullu Gelin) – Duna Televízió

Egy 87 epizódból álló 2017-es, igaz történetet bemutató drámasorozat Özcan Deniz és Aslı Enver főszereplésével. A szinkronos vetítés 2020 decemberében kezdődött a Duna Televízión hatalmas sikerrel.

Süreyya (Aslı Enver) egy átlagosnak induló napon kisegít egy férfit egy kávézóban, akinél nem volt pénztárca. Faruk (Özcan Deniz), sikeres üzletember napja jól indul, ugyanis előző estéje is kellemesen telt valakivel. Süreyya és Faruk pedig hamarosan újra egymásba botlanak.

Az IMDb alapján egy átlagos szériának tűnik, mégis kiemeli a drámák rengetegéből, hogy számos díjat is bezsebelt a sorozat, ráadásul nemzetközi szinten is kivívta a nézők és a kritikusok elismerését.

Sorsok útvesztője (O Hayat Benim) – Duna Televízió

A Fox 2014-es drámasorozata 2018-2019-ig szintén a Duna Televízión volt látható. A főszereplők között ott van A csodadoktorból is ismert Ezo, azaz Ezgi Asaroğlu, valamint a Sittes élet sztárja, Ceren Moray is.

Bahar (Ezgi Asaroğlu) egy szegény család örökbefogadott gyereke, de valójában egy jómódú üzletember, Mehmet Emir (Sinan Albayrak) lánya. Bahar nem tudja az igazságot, vérszerinti apja elől pedig eltitkolták a születését. A sorsok összekeverednek, mert Bahart elkezdi keresni a családja és nővére, Efsun (Ceren Moray) lesz az, aki a Baharnak járó életet kezdi élni.

Elég kaotikus a történet leírása, de közel sem olyan rossz, mint amilyen bonyolult. Aki szereti a zavaros családi kötelékekkel átszőtt sztorikat, annak biztosan nem fog csalódást okozni.

Cennet (Cennet’in gözyaşları) – Izaura TV

Az ATV sorozata 2017 és 2018 között volt műsoron Törökországban. Nálunk a TV2 jóvoltából volt először látható. Színészei között ott van Esra Ronabar, Berk Atan és Almila Ada is, viszont igazán nagy neveket nem találunk köztük.

Cennetet (Almila Ada) születése után elhagyta az édesanyja, így mindig keményen kellett küzdenie az életben. Édesanyja másik néven éli tovább az életét és családot alapít. Cennetet bemutatja a családjának egy osztálytársa, Melisa és akkor még nem is sejtik, hogy a két lány vérszerinti édesanyja ugyanaz a nő.

A sorozat 36 török, így összesen 115 szinkronos epizódból áll. Értékelései nem túl fényesek, de tudjuk azt is, hogy a legtöbb drámát a mexikói szappanoperákkal azonosítva lepontozzák.

Seherezádé (1001 gece) – Izaura TV

A Kanal D csatorna romantikus drámasorozata Halit Ergenç és Bergüzar Korel főszereplésével. 2006-ban kezdődött, 3 évadból áll és 2009-ben ért véget. Nálunk a TV2 és a FEM3 vetítette, míg jelenleg az Izaura TV-n látható.

Sehrazat (Bergüzar Korel) leukémiás kisfiának egy nagyon drága műtétre lenne szüksége, de a nő képtelen előteremteni az ehhez szükséges pénzt, az idő pedig fogy. Főnöke, Onur (Halit Ergenç) felajánlja, hogy fizeti a költségeket, de cserébe egy együtt töltött éjszakát kér.

Javítson ki, aki látta és másképp gondolja, de a történet és a főszereplők alapján nem ígérkezik rossznak, persze amennyiben nem az IMDb alapján akarjuk megítélni.

Sebzett szív (Vatanım Sensin) – Izaura TV

Szintén Halit Ergenç és Bergüzar Korel közös sorozata, de mellettük ott van Kubilay Aka, Okan Yalabik és Boran Kuzum is. Ezúttal egy nagy sikerű, 59 epizódból álló történelmi drámáról beszélünk a 2016-os évből.

Cevdet (Halit Ergenç) őrnagyként a balkáni fronton harcol, felesége pedig otthon várja őt három gyerekükkel. A férfi hazatér családjához, de csak rövid időre, mert a háború folytatódik, a kötelesség pedig szólítja. Eközben fiuk, Ali megtudja, hogy Cevdet és Azize (Bergüzar Korel) nem a vérszerinti szülei.

Pozitívumként ismét a főszereplőket és a történetet lehet említeni, de a 8,2-es kiemelkedően jó értékelés is biztató. Nem mehetünk el amellett sem, hogy vetítése nem a délutáni szappanoperasávban történt, hanem vasárnap esténként.

Fatmagül (Fatmagül’ün Suçu Ne?) – RTL Gold

Beren Saat 80 török epizódból álló drámasorozata 2010-ből, melyben férfi partnerét Engin Akyürek alakítja. A szinkron 2017-ben érkezett meg hozzá.

Fatmagül (Beren Saat) az eljegyzése előtti este szerelméhez indul, de közben négy férfivel találkozik. Erdoğan (Kaan Taşaner), Selim (Engin Öztürk) és Vural (Buğra Gülsoy) az útját állják és megerőszakolják. A negyedik, azaz Kerim (Engin Akyürek) ugyan nem bántja, de ahelyett, hogy segítene, inkább végig nézni. A felelősséget Kerimre hárítják, akit arra kényszerítenek, hogy vegye feleségül a lányt.

Ezúttal szerencsére nem egy sablonos esemény alapozza meg a történetet, bár a kényszerházasság nem újdonság a török szériák rajongóinak. A színészek listáját tekintve mindenesetre csalódás nem érheti azt, aki belevág.

Elif – A szeretet útján (Elif) – RTL Gold

Takarítás közben nem árt valami háttérzaj. Ehhez ajánlom A szerelem csapdájában vagy a Tiltott gyümölcs című sorozatokat, mert az Elif még arra sem jó. Semmire való színészek, akiknek ez a széria jelentette karrierjének kezdetét és szinte a végét is, borzalmas forgatókönyv röhejes jelenekkel, mindez pedig nézhetetlenül tálalva. Ez az Elif. Kedvet kapott valaki?

A főszereplő kislány, Elif Emiroğlu (Isabella Damla Güvenilir) egy alkoholista apa gyermeke, aki nagy adósságot halmozott fel. Az édesanya, Melek (Selin Sezgin) arra kényszerül, hogy megszöktesse lányát, ugyanis az adósság fejében őt kérik a bűnözők.

A Barátok közthöz hasonló érzést kelt, hogy öt évadon, közel ezer epizódon és nyolc rendezőn át vergődött ez a sorozat, így minden bizonnyal ki is érdemelte a siralmas 2,4-es átlagot az IMDb-n.

Fogd a kezem (Elimi Birakma) – Duna Televízió

A török TRT 1 csatorna sorozata másfél éven át volt látható eredetileg (2018 júiusától), míg a szinkron 2019-ben érkezett meg hozzá. Ahogy már egy korábbi kritikában is említettem, egy középkategóriás dráma. Nem több és nem is kevesebb. Legalábbis az első évad. A másodikat az ellenségemnek sem ajánlanám.

Azra (Alina Boz) és Cenk (Alp Navruz) találkozása a repülőtéren összecserélt bőröndjeiknek köszönhető, de a sors többször is egymás útjába sodorja őket. Azra édesapja meghal, mostohaanyja pedig az utcára teszi őt és autista öccsét. Nemsokára a kisfiú eltűnik, Cenk pedig Azra mellé áll, hogy közösen találják meg a testvérét.

Nem a következő Emmy várományosa ez a sorozat, de délutáni időtöltésnek megfelel. Azra és Cenk szerelmi története ugyan szerethető, de sablonos, viszont szerencsére elviselhető szinten van tartva Dolunay Soysert (Sumru) és Burak Tamdogan (Azmi) tehetségtelensége is.

A bosszú (İntikam) – RTL Klub

Ugyancsak Beren Saat sorozata ez a két évadból álló thriller 2013-ból. A magyar szinkron ismét késve készült el, 2017-ben. A férfi főszereplőt a Seherezádéból ismert Mert Fırat alakítja.

Derin (Beren Saat) édesapját, Adilt még a lány kiskorában elítélték hamis vádak alapján. Ez felnőttként sem hagyja őt nyugodni ezért elhatározza, hogy Isztambulba megy és bosszút áll azokon, akik annak idején ártottak az apjának.

A 2011-es azonos című amerikai sorozat török változata. Ígéretes forgatókönyv tehetséges főszereplővel. Tökéletes felfrissülés lehet a millió nyálas romantikus után.

Derült égből házasság (Hangimiz Sevmedik) – Life TV

Can Yaman első sorozatainak egyike és a második a főszerepei közül. Egy 2016-os drámáról beszélünk, amiben Yaman női partnerét előbb Selen Soyder, majd Yeliz Kuvancı alakítja.

Tarik (Can Yaman) és Itir (Selen Soyder) családja rossz viszonyt ápol egymással, így a szerelmes fiatalok titokban kénytelenek házasságot kötni. Tarik anyja és Itir apja korábban szintén szerelmesek voltak egymásba, de a sors úgy hozta, hogy mással alapítottak családot. A régi barátságok azonban újra felmelegednek és egyre bonyolultabbá válnak.

Egy újabb sorozat, ahol lejátszódnak az események Can Yaman körül, ő pedig a puszta jelenlétével próbálja elrabolni a női nézők szívét. A Derült égből házassággal is csak egy átlagos drámát kapunk, de vasalás közben elmegy.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor kövess minket a Facebook-on!

One thought on “Programajánló – A jelenleg futó török sorozatok

  1. A Seherezádét én láttam már párszor és speciel a kedvenc török sorozatom azóta is, az Igazgyöngy mellett(bár fogalmam sincs azt miért is szeretem XDDD)
    Az Elif szerintem is borzasztó. Én csak a Zeynep-Selim párost tekergettem ők legalább helyesek voltak együtt, de az hogy Elif minden részben elkeveredik az anyja meg mint egy őrült keresi elég szánalmas. Mintha mást nem tudtak volna kitalálni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük