március 21, 2023

Napjaink legjobban alakító török színésznői

Olvasási idő: 5 perc

Ahogy egyre népszerűbbé válnak a török sorozatok és filmek, úgy lesz rendre több színész és színésznő, akiknek népszerűsége világszerte is növekszik. Vannak színésznők, akiknek hírneve és rajongótábora nagyobb, mint amit a tehetségük érdemel, de vannak olyanok is, akik nem kapnak akkora figyelmet, mint amekkora járna nekik. Összeszedtem az elmúlt évekből azokat a neveket, akik az általuk megformált karakterekkel kiérdemelték, hogy felkerüljenek a legjobb színésznők listájára. Az alábbiakban a férfiak felsorolásához hasonlóan, számozás nélkül olvashatjátok őket.

Hilal Altınbilek

Hilal a Remények földje kapcsán szerzett magának nagy hírnevet, alakítását nézve pedig nem is ok nélkül. Az egyik legfontosabb női főszereplőt alakítja, mára pedig Vahide Perçin távozásával az első számú szereplővé vált az általa megformált Züleyha. Karaktere iránti váltakozó szimpátiám és ellenszenvem annak köszönhető, hogy kimondottan jól ráérzett a szerepére és az érzelmi hullámvasút, melyen Züleyha keresztülment az évek során, átélhetővé vált a nézők számára is. A listán ő az egyetlen színésznő, aki mindössze egy alakítással érdemelte ki, hogy ide felkerüljön. Korábban A szerelemre várva című vígjátéksorozatban tűnt fel néhány epizód erejéig, ahol egy fiatal doktornőt alakított és bár nagy szerep nem jutott neki, arra épp elég volt, hogy egy napjainkban játszódó történetben is megmutassa magát.

Nurgül Yeşilçay

Fogadni mernék, hogy a többség a Köszem nevet köti hozzá és talán más szerep nem is jut eszébe. Nurgül egyszóval tökéletesen alakította a nagy hatalmú szultánát. Az, hogy Beren Saat távozása után ő vette át a karaktert, a legjobb döntés volt a sorozat történetében. A már megözvegyült, középkorú szultána szerepe nagyon jól illett hozzá és biztos vagyok benne, hogy a hatalomvágy által elvakított asszonyt Beren Saat sosem tudta volna ennyire hitelesen alakítani. A szultána mellett azonban van egy másik fontos sorozat is, amit meg kell említeni, ráadásul karaktere a szöges ellentéte annak, amit a kosztümös szériában láttunk. A Megtört szívekben egy sokat szenvedett asszonyt, egy szegénységben élő édesanyát, röviden egy egyszerű proli nőt alakít kimondottan életszerűen, így ezeket látva biztosak lehetünk benne, hogy mind az intrikus, mind a földre szállt angyal szerepében megállja a helyét.

Vahide Perçin

Kizártnak tartom, hogy bárkinek a listájáról is kimaradjon ez a név, ha mégis megtörténne, azzal egyenesen hiteltelenné válna az egész. Valószínűleg senki sem igényel magyarázatot, hogy miért van helye ebben a felsorolásban. Nálunk legnépszerűbb szerepe bizonyosan Szulejmán szultán nevető asszonya, Hürrem szultána, azaz egy intrikus, rosszindulatú, bármire képes nőszemély, akinek gonoszságai számára sem erkölcs, sem tisztelet nem szab határt. Szintén sokaknak lehet ismerős a Feriha című dráma kapcsán, melyben Hazal Kaya és Çağatay Ulusoy oldalán játszott főszerepet. Az Anyában nyújtott teljesítménye egészen különbözik a hatalmas szultána szerepétől, de megkeseredett, börtönviselt asszonyként is parádés volt, amit letett az asztalra. Abszolút mértékben az ő hátára épült legújabb sorozata, a Remények földje, ami mára akkor rajongótábort épített fel magának, hogy Vahide harmadik évadbeli távozása után már nélküle is bőven megállja a helyét.

Alina Boz

Annak ellenére, hogy Alina Boz orosz származású, mégis úgy gondoltam, hogy felkerülhet erre a listára, ugyanis Törökországban tevékenykedik. A mindössze 23 éves színésznőt eddigi alakításai alapján mindenképp méltónak tartottam, hogy itt helyet kapjon. Engem a Fogd a kezem című sorozatban látottak győztek meg arról, hogy a legígéretesebb fiatalok között említsem. A Megtört szívekben Hazal szerepében egy kimondottan idegesítő, nagyravágyó, öntelt és utálatos karaktert láthattunk tőle, majd ezt követően a 2018-as Fogd a kezem már egészen más oldaláról mutatta őt meg. Egy szerethető, nagylelkű, igazán jóságos lány, akinek egyetlen közös tulajdonsága sincs a Hazallal. Az egyik legújabb, a 2020-as Bevezetés a szerelembe című, Netflixen elérhető sorozatának értékelése a műfaját is figyelembe véve (vígjáték) önmagáért beszél az IMDb-n. Továbbá a 7.9-es értékkel bíró, Burak Denizzel készült Maraşlı című akció-drámát is meg kell említeni az idei évből.

Öykü Karayel

A szultána című sorozat első évadának egyik fontos mellékszereplőjét megformáló színésznőről beszélünk. Öykü Karayel a szultán húgát, anyja cinkosát, Dilruba szultánát alakította kimondottan meggyőzően. Azonban lehetnek, akik ennél korábbról ismerik, hiszen a Kuzey Güney – Tűz és víz című drámában a női főszereplő szerepében láthattuk már 2011-től. A sikeres sorozat az IMDb-n 7,6-os értékeléssel büszkélkedhet. 2018-tól egy bűnügyi akcióban, majd 2020-tól a Netflixes Isztambul lüktető szívében szerepelt. Utóbbi egy krimisorozat, melynek főszerepében tűnt fel egy meglehetősen egyszerű lányt alakítva, mindezt kétségtelenül nagyon hitelesen, melyről a 8,6-os kiváló értékelés is tanúskodik.

Változtatnál a listán? Írd meg kommentben, hogy mit gondolsz!

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor kövess minket a Facebook-on!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük