március 21, 2023

Lenyűgöző földalatti város Törökországban

Olvasási idő: 2 perc

A törökországi Kappadókia már önmagában egy gyönyörű helyszín, ahova évente több millió turista ellátogat. A vidék filmekhez is ihletet adott, többek között a Csillagok háborúja készítői számára is. Tündérkéménynek is nevezett egyedi sziklaformációi az évmilliókkal ezelőtti vulkáni tevékenységnek köszönhetően alakultak ki. A laza kőzetre keményebb rétegek kerültek, majd a szelek és az esőzések tovább formálták.

Több földalatti komplexum is van ezen a területen, ám a legnagyobb Derinkuyu városa. Pontos kora nem ismert, de az bizonyos, hogy legalább másfél évezredes múltja van, tehát az Oszmán Birodalom előtti időszakig vezethető vissza. Eredetileg az első keresztény emberek búvóhelyeként hozták létre. Az 1960-as években egy férfi fedezte fel véletlenül. Először egyetlen szobát talált, később pedig kiderült, hogy egy hatalmas régészeti felfedezés történt.

A város befogadóképessége a 20 000-et is megközelíthette, helyiségei között található kápolna, ebédlő, istálló és iskola is. Több szintből áll, összesen 85 méteres mélységig terjed. Összeköttetésben állt más földalatti városokkal több kilométer hosszú alagutakon keresztül. Az emberek ellátása is biztosított volt, ugyanis szellőzőrendszereket építettek ki, a vízellátást pedig egy 55 méter mély kút segítségével oldották meg. A víz esetleges megmérgezésére is gondoltak, ugyanis a kutat úgy alakították ki, hogy szintenként elzárható legyen a víz útja, így a mérgezés ne terjedhessen tovább. Két méteres kőajtók határolták el a várost a külvilágtól, megnehezítve ezzel az behatolók dolgát.

A Derinkuyuhoz hasonló komplexumok a látogatók körében rendkívül népszerűek, hiszen több ezer éves civilizációk emlékeit hordozzák. További látványosságok és egyben kedvelt turistacélpontok Kappadókiában a sziklatemplomok és Kaymakli földalatti városa.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor kövess minket a Facebook-on!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük