március 21, 2023

A szultána színészeinek karrierje

Olvasási idő: 7 perc

A szultána című történelmi sorozat 2015 novemberében került először műsorra Törökországban, míg nálunk 2016 szeptemberétől volt követhető szinkronosan. Mindkét évadában rengeteg olyan színészt vonultat fel, akiket azóta különféle kisebb-nagyobb szerepben láttunk, melyek közül több is eljutott hazánkba, akár szinkronosan is. A Szulejmánhoz hasonlóan mai szemmel visszanézve sok-sok, azóta naggyá vált szereplőt láthatunk, így most készítettem róluk egy listát.

Beren Saat

A sorozat főhősét, a fiatal felnőtt Köszem szultánát alakította Anastasia Tsilimpiout váltva. Az első évadnak azon szakaszában láthattuk őt, amikor még gyermekei érdekében átgázol bármin, ha őket meg kell védenie. Beren már itt sem volt ismeretlen a nézőknek, ugyanis ezt megelőzően a szinkronosan is elérhető Tiltott szerelem, Fatmagül és a Bosszú című sorozatok főszereplője is volt. Később hosszabb kihagyás után tért vissza a képernyőre, méghozzá nem akármivel. 2019-től a Netflix saját gyártású, sikeres misztikus drámasorozatának, az Atiye ajándékának főhőse lett.

Nurgül Yeşilçay

Szintén A szultána Köszem szultánája, de ő már nem az, aki mindenen átgázol gyermeki érdekében, hanem az, aki gyermekein is átgázol a saját hatalmáért. Nurgül a második évadban alakította a központi szereplőt, az Oszmán Birodalom történetének egyik legnagyobb hatalmú asszonyát. A színésznő karrierje egészen régre, a 90-es évek közepéig nyúlik vissza, de nálunk is ismert szerepe a Megtört szívekben alakított Gülseren karaktere. Itt egy egyszerű, szegénységben élő, de nagyon büszke édesanyát alakított, tulajdonságait tekintve sok közöset nem lehetne találni Köszemmel. Játszott főszerepet krimiben, drámában, akcióban, romantikus vígjátékban és misztikus sorozatban is.

Tülin Özen

A sorozat valide szultánáját alakította az első évadban. Karrierje a 2000-es évek elején indult, első nagyobb szerepét 2005-ben kapta meg, amikor egy bűnügyi sorozatban Erkan Petekkaya mellett játszott. Legtöbb szerepet filmekben vállalt, melyek között krimit, drámát és romantikus vígjátékot is találunk. 2020-ban a magyar nézők a Netflix egyik sorozatában, az IMDb-n 8,6-os átlaggal rendelkező Isztambul lüktető szívében láthatták, ezzel párhuzamosan pedig szerepet kapott egy másik, közel ilyen jó értékelésű drámasorozatban is (Kırmızı Oda), ami jelenleg is műsoron van Törökországban.

Dilara Aksüyek

Tizenegy epizódon keresztül alakította az uralkodó asszonyát, Mahfiruze szultánát, majd karakterének halálával távozott a sorozatból. Ezt megelőzően a Merhamet mellékszereplője, majd a kevésbé sikeres Adi Mutluluk egyik főszereplője volt. Műfaját tekintve mindkettő dráma. A szultána után 2017-től az Isztambuli menyasszonyban kapta meg İpek Dokuyucu Boran szerepét. 2020-tól Tolga Sarıtaş Ariza című akciósorozatában lett mellékszereplő, idén pedig szintén akcióban, de már főszereplőként látható. Ugyancsak 2021-ben várható egy új projektje a Sittes élet sztárjával (Ceren Moray).

Alihan Türkdemir

A kisfiú legelső szerepe ebben a sorozatban volt, méghozzá a gyerek Musztafa herceget, Halime szultána fiát alakította az első évadban. Később, 2017-től egy drámasorozatban kapott mellékszerepet. Még ugyanebben az évben két filmben is játszott, egy romantikusban, illetve egy történelmiben, utóbbiban Buğra Gülsoy karakterének gyerekkori énje volt. Nálunk is ismert szerepe A szerelem íze című sorozatban Bulut, amiben a népszerű vígjátékpáros, Özge Gürel és Can Yaman mellett tűnt fel, mint a legfontosabb események mozgatórugója. Az utóbbi években Kıvanç Tatlıtuğ filmjében is lehetőséget kapott, de egy epizódra feltűnt Hekimoğluban is.

Öykü Karayel

Az imént említett Musztafa herceg hataloméhes nővére, Dilruba szultána megformálója volt, de mégsem itt vált ismertté. 2011-től a Kuzey Güney – Tűz és víz főszereplője volt Kıvanç Tatlıtuğ és Buğra Gülsoy mellett, 2014-től pedig a Piszkos pénz, tiszta szerelemben İpek karakterét alakította. A szultána után szerepelt drámában és akcióban egyaránt, míg 2020-tól a Netflix hatalmas sikerrel induló thrillersorozatában, az Isztambul lüktető szívében lett főszereplő. Utóbbi sorozata nálunk is elérhető felirattal.

Taner Ölmez

A testvérgyilkos szultán, Köszem szultána sajátjaként védelmezett fia, Oszmán megformálójaként tűnt fel a sorozatban. Karrierje már jóval előtte elindult, egészen pontosan 2009-ben egy drámával, majd egy kalandsorozattal és egy vígjáték mozifilmmel folytatódott. Szintén A szultána előtt már egészen jó értékelésekkel bíró szerepei is voltak, melyek közül a Medcezir című széria nálunk is jól ismert, amiben Çağatay Ulusoy, Metin Akdülger és Baris Falay mellett volt látható. Hasonlóan Çağatay Ulusoy társaságában szerepelt a Hakan, a védelmező című akció-sci-fiben is, de napjainkban a legismertebb alakítása az autista sebész A csodadoktorban, Ali Vefa karaktere, akit a lehető legnagyobb hitelességgel alakít. Legújabb projektje egy Uğur Güneşsel közösen készülő történelmi filmdráma.

Metin Akdülger

A sorozat második évadában alakította a már felnőtt Murádot, aki idő közben felnőtté vált és átveszi a hatalmat az addig a birodalmat irányító anyjától. A színész első említésre érdemes szerepe a Medcezirben volt, melyben ahogy már említettem Çağatay Ulusoy és Taner Ölmez is játszott. A szultána utáni karrierjét tekintve ki kell emelni a Cansu Derével közös krimisorozatát (Şahsiyet), ami mindössze 12 epizódból áll, az IMDb-s értékelése pedig a 9-es átlagot is meghaladja. A tavalyi évben egy Netflixes romantikus vígjáték mozifilmben láthattuk, a Çukur sztárja, Dilan Çiçek Deniz társaságában. Szintén a Netflixen szerepelt eközben Beren Saat sorozatában, az Atyje ajándékában.

Farah Zeynep Abdullah

A szultán legkedvesebb asszonya, Faria hercegnő 22 epizódon át szerepelt a sorozatban. Korábban a magyar nézők által is ismert alkotásokban játszott. 2010-től Az idő sodrásában című drámában Aras Bulut İynemli és Erkan Petekkaya mellett, majd 2014-ben Kıvanç Tatlıtuğ partnere volt a Szerelemben, háborúban című kosztümös szériában, melyben ugyancsak feltűnt Demet Özdemir és Çağlar Ertuğrul is. 2018-ban egy kevésbé népszerű drámasorozatban (Gülizar) kapott főszerepet, majd a tavalyi évtől egy kimondottan sikeres, azonos műfajú szériában (Masumlar Apartmanı). Idén Uğur Güneş, Taner Ölmez és Murat Yıldırım közös filmjében láthatjuk majd.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor kövess minket a Facebook-on!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük