június 6, 2023

Napjaink legjobban alakító török színészei

Olvasási idő: 5 perc

A török filmipar egyre nagyobb teret hódít a világban, így szinte már lehetetlenné válik, hogy egy-egy műfaj rajongója ne fusson bele egy általuk készített sorozatba vagy filmbe. Ez az érdem a forgatókönyvírók, a rendezők, de bármely stábtag nagyszerű munkájának is köszönhető, melyet az igazán színes és érdekes török kultúra csak még színvonalasabbá varázsol. Persze mindez mit sem érne az ottani színészek nélkül, akik hiányában a török filmipar nem tudna ott loholni Hollywood nyomában. Ahogy egyre több török sorozatot és filmet nézek mind a régebbi kínálatból, mind pedig napjaink legújabbjai közül, a látottak alapján egyre tisztábban kezd körvonalazódni egy kép a legjobb színészekről. A férfiakról készült, számozás nélküli listámat most megosztom veletek is.

Aras Bulut İynemli

Aras neve sokak számára elsősorban a kosztümös és ikonikus Szulejmán című sorozat Bayezid hercege kapcsán jut eszébe. Ez a szerep azonban már hosszú évekkel ezelőtt volt, azóta pedig több különböző alakítással is bebizonyította, hogy méltó a legjobb színészek listájához. Előbb az Içerde című akció sorozat főszerepében Çağatay Ulusoy mellett láthattuk, később pedig a Çukur négy évadjában igazolta, hogy mind az akció, mind a krimi testhezálló számára. 2019-ben egy igazi szívbemarkoló mozifilmben, a Csoda a 7-es számú cellában című drámában mutatta meg egészen más arcát és bújt Memo bőrébe, miközben még a krimi legnagyobb szerelmesei is el tudták felejteni, hogy ugyanazt a srácot látják, aki előtte még fegyverrel a kezében állt az isztambuli maffia élén.

Tolga Tekin

Habár egy kevésbé közismert névről van szó, mégis kiérdemelte, hogy szerepeljen ezen a listán. Talán nem mindenki tudja, mert szakáll nélkül egészen más benyomást kelt, de szintén a Szulejmánban Hajreddin Barbarossa szerepében ismerhettük meg, mint a szultán nagy tekintélyű pasája. Nemsokkal később a Megtört szívekben egészen más karaktert formált meg. Egy édesapa, aki elhagyta a családját, megjárta a börtönt, hibát hibára halmozott, majd a sorozaton belül is hatalmas karakterfejlődést mutatott, miután igyekezett hátrahagyni a múltat és jó szülőként élni tovább az életét. 2021-ben már Engin Öztürk mellett az 50 m² című krimiben bizonyított, aminek színvonaláról az epizódok értékelése árulkodik az IMDb-n.

Çağlar Ertuğrul

A török Jake Gyllenhaalként emlegetett gépészmérnökként végzett színész pályafutása egy kosztümös alakítással kezdődött, amikor 2014-ben megkapta Yusuf szerepét a Szerelemben háborúban című történelmi romantikus sorozatban. Egy évvel később már Çağatay Ulusoy és Taner Ölmez mellett a Medcezir című dráma több epizódjában is megjelent. 2019-től egy igazán kellemes meglepetést okozó vígjátéksorozatban (A szerelem csapdájában) játszott, de már az abszolút főszereplő, Kerem Yiğiter karakterét hozta, eloszlatva minden kétséget afelől, hogy az ilyen jellegű szériák sablonossága miatt egy idő után élvezhetetlenné válnak. Idén a Teşkilat vezető szerepében volt lehetősége bizonyítani, így ismét egy új műfaj, az akció által vált még sokoldalúbbá.

Taner Ölmez

Neve mára szinte eggyé vált a csodadoktor kifejezéssel, hiszen a Mucize Doktor autista rezidenseként már-már szemet kápráztatóan alakította az élettől megannyi csapással sújtott, orvosi álmokat szövögető sebész palántáját. Azonban nem áll meg ennyinél a teljesítménye, hiszen ha haladunk visszafelé az időben, előbb a Çağatay Ulusoy főszereplésével készült Hakan, a védelmező című akció sorozatban tűnt fel, ezt megelőzően pedig A szultána elárvult hercegeként, a későbbi testvérgyilkos szultánként játszott kosztümös szerepet. Ezeken túl a korábban már említett Medcezirben is megmutatta magát ugyancsak Çağatay Ulusoy mellett, így egy romantikus drámasorozat stáblistájára is felírhatjuk a Taner Ölmez nevet.

Reha Özcan

Legaktuálisabb alakításaként egyértelműen A csodadoktor Adil bácsija, Ali Vefa védelmezője, apja helyett is apja, mint nagyszerű sebész és egy rendkívül tiszta lelkű ember képében igazán szerethető alakítást nyújtott. Míg itt a sorozat legszomorúbb jelentét hozta el nekünk Adil halálával, addig korábban Az éjszaka királynőjében az álszent édesapa, a bosszúvágytól elvakított férfiként nagyon könnyedén gyűlöltette meg karakterét a nézőkkel. Az én kis családom rajongóinak is ismerős lehet, hiszen két éven keresztül annak egyik főszerepében, vígjáték színészként is játszott. Ám karrierje ennél sokkal messzebbre nyúlik vissza, az évek során más komédiákban, több akcióban, de még történelmi minisorozatban is szerepelt.

Nálad kik kerülnének fel erre a listára? Kimaradt valaki? Írd meg kommentben!

A legjobb színésznőkről készült listát ITT olvashatod el.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor kövess minket a Facebook-on!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük