október 18, 2021

Félős cica kézhez szoktatása

Olvasási idő: 4 perc

Gyakori probléma lehet a félős cica szocializálása azoknál, akik nem tenyésztőtől vásárolnak cicát, hanem inkább utcáról fogadnak be. Ugyanúgy felmerülhet ez egy menhelyről választott macska esetében is, hiszen egy zsúfolt menhelyen sajnos a rengeteg állat ellátása mellett nagyon kevés idő jut a játékra és a szelídítésre (ha jut egyáltalán), így ez a feladat az új gazdira hárul. Az sem ritka eset, hogy egy ilyen cica épp a viselkedési problémái miatt nem kell senkinek, nem kap esélyt a változásra és akár egész életét is a menhelyen tölti.

Abban szeretnék most segítséget nyújtani, hogy mit lehet tenni, ha félős cica került a családba.

Milyen jelek árulkodnak arról, hogy a cica félős?

  • visszahúzódik, elbújik
  • nem mutat érdeklődést sem tárgyak, sem emberek felé
  • nem közeledik más állatok felé
  • tekintete rémült
  • összehúzza magát
  • megijed a zajoktól
  • farka többnyire lefelé áll

 

Nem lehet előre meghatározni, hogy mennyi idő szükséges egy félős macska szocializációjához, mert minden eset más. Lehet, hogy nálad napi 15-20 perc foglalkozással néhány hét után ölben dorombolóssá válik, de az sem kizárt, hogy ennél sokkal több türelemre lesz szükség. Ne felejtsd el, hogy a siker függ a macska öröklött tulajdonságaitól is, de azt sem, hogy a törődés és pár kedves szó csodákra képes!

Egy ismeretlen múltú cicának, amikor nem tudjuk hol és milyen körülmények között nevelkedett életének legmeghatározóbb időszakában, azaz az első három hónapban, először azt kell megtanulnia, hogy az emberi kéz nem csak bántani tud.

A macska a szokások rabja, ezért neked is a rendszerességre kell törekedned. A reggeli, a vacsora, de még a játék is lehetőleg ugyanabban az időpontban történjen minden nap. Előfordulhat, hogy eleinte a simogatást sem igényli majd. Ebben az esetben is fontos, hogy az etetések alkalmával a közelében maradj. Próbálj kisebbnek látszani: ülj le, feküdj le! Te sem szívesen ennél egy nálad hússzor nagyobb akárki mellett, akiről fogalmad sincs, hogy mit akar. Olyan távolságra legyél tőle, ami biztos, hogy neki is megfelel. Minden etetésnél menj hozzá egy kicsit közelebb! Csak egy lépéssel, de ha ez neki sok, akkor inkább hátrálj. Ha sikerült a közelébe férkőzni, akkor nagyon jó úton haladsz.

Következhet a simogatás. Semmi hirtelen mozdulat! Lassú, óvatos simogatással kell kezdeni. (Hozzátenném, hogy folytatni is.) Meg kell találnod azt a pontot, amit a legjobban szeret. Ez lehet a feje teteje, az álla, a háta, de ezt neked kell kitapasztalnod. Közben pozitív megerősítésként jutalomfalatokkal is kényeztetheted. Ha már felmerült a jutalomfalat ötlete megjegyezném, hogy a simogatás az etetések során is lényeges. Az evés = jó. Ha rendszeresen simogatod közben, a te illatodat is össze fogja kapcsolni vele, így evés = gazdi. Tehát evés = jó és evés = gazdi. Ennek eredménye pedig nem más, mint gazdi = jó.

A játék hasonlóan fontos a kölcsönös bizalom kialakításában. A cica kiélheti ragadozó énjét, így ezt is pozitív élményként fogja a te jelenlétedhez kötni. Az önfeledt és vidám játékhoz meg kell találnotok azt az eszközt, ami a legjobban felkelti az érdeklődését. Ehhez pedig többet is ki kell próbálni, kísérletezni kell.

A siker kulcsát két tényező jelenti: türelem és rendszeresség. Lehetetlen cica nincs, csak tehetetlen gazdi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük