október 22, 2021

Nyáron is kabátban

Olvasási idő: 3 perc

Sok szó esik arról, hogy miként lehet kutyáink számára elviselhetőbbé tenni a nyári kánikulát, ezzel ellentétben sokan nem is gondolják, hogy a nagy meleg a cicáknak is kellemetlen.

Fontos, hogy segítsünk nekik a nyári hónapokban. Az emberekhez hasonlóan ők is kaphatnak hőgutát, vagy kiszáradhatnak, ráadásul a kutyákkal ellentétben a cicák csak nagyon extrém esetben lihegnek.

Néhány pontban összeírtam nektek, hogy mivel tudtok hozzájárulni jó közérzetükhöz, és ezáltal hogyan válhattok „szuper jó fej” gazdivá ebben az időszakban.

1. Friss ivóvíz!

Minden évszakban érvényes ez a szabály. Fontos, hogy naponta többször ellenőrizd, hogy van-e megfelelő mennyiségű víz a cicád táljában. Egy macska köztudottan hajlamos kerülni az itatót, ami a nyári hónapokban különösen veszélyes lehet. Helyezz el számára akár több helyen is vizet a házban! A kiszáradás komoly következményekkel jár, hosszútávon a dehidratáció súlyos betegségeket is okozhat.

2. Ne tartózkodjon a napon!
Ha a legmelegebb órákban pont besüt a nap a szobába, vagy abba a helyiségbe, ahol a cica tartózkodni szokott, akkor árnyékot kell számára biztosítani. Ezt a függönyökkel és a redőny leengedésével tudod megtenni. Ha macskabiztos udvarod vagy teraszod van, így cicád ott is szeret pihenni, akkor kint is oda kell figyelned erre. Fekhelyét árnyékos helyre tedd, de a legjobb, ha a legnagyobb kánikulában inkább beviszed a házba.

3. Ilyenkor is fontos a friss levegő!
Nyáron még nagyobb jelentősége van a macskahálóval ellátott ablaknak, hiszen többet kell szellőztetni. Cicád is igényli a friss levegőt, így erre is ügyelned kell.

4. Rendszeresen kínálj nedves eledelt!
Meleg időben előfordul, hogy kevesebbet esznek. Ha jó minőségű, magas hústartalmú nedves eledellel eteted, azzal a folyadékpótlásához is hozzájárulsz.

5. A víz nem csak ivásra szolgálhat!
Ha cicádnak nagyon melege van és még a víztől sem fél, akkor nagy szerencséd van. Kádba, zuhanytálcába, lavórba engedhetsz egy kevés vizet, majd játékokat is dobhatsz bele, hogy kedvenced ott is lehűthesse magát.

6. Fésüld gyakrabban!
Vedlési időszakban amúgy is több alkalommal kell fésülnöd, mint máskor, de a hőségben mindenképp szükséges a gyakori fésülés, hogy az elhalt szőrszálakat mielőbb el tudd távolítani.

7. Nem mindegy, hogy mikor mentek sétálni!

Ha eddig a napi megszokott sétátok délután 3-4 óra körül volt, akkor a melegebb napokon ezt mindenképp át kell ütemezned. Érdemes inkább a kora reggeli, vagy az eddiginél későbbi időpontot választani a sétára.

Ha cicádon bármi tünetet tapasztalsz, semmiképp ne otthoni trükkökkel próbálkozz! Abban az esetben minél hamarabb fordulj állatorvoshoz és az ő tanácsait kövesd!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük