szeptember 20, 2021

A macska nem egérfogó

Olvasási idő: 3 perc

Meglehetősen sajnálatos, hogy hány ember van, akik azért tartják a macskát, hogy megfogja az egeret. Ez egy rendkívül elavult, proli és legkevésbé sem humánus megoldás.

Néhány nappal ezelőtt olvastam egy posztot, amiben a „kedves gazdi” panaszkodott, mert a testvére beszoktatta a macskákat a házba, ugyanis egy ideig ő vigyázott rájuk. Kifejtette, hogy ő nem kívánja az állatokat a házon belül látni, mivel meggyőződése, hogy kint van a helyük és praktikákat kért a közösségi oldalon, hogy távol tudja őket tartani és leszoktatni arról, hogy beszökjenek. Bejegyzésében a hölgy kihangsúlyozta, hogy nem szereti az állatokat, de az egerek miatt muszáj őket megtartani.

Több ponton vérzik ez a bejegyzés, az állatvédelmi törvényt is feszegeti, de pár következtetést szintén le lehet vonni ebből a megnyilvánulásból, amellett, hogy az állatszeretők zsebében a bicska is kinyílik. Ez a poszt ékes példája annak az esetnek, amikor a macskának több esze van a „tisztelt gazdánál” és tudja, hogy neki egyáltalán nem kint lenne a helye, ahol egy mindössze néhány százforintos egérfogót kívánnak a létezésével helyettesíteni. Felmerült bennem a kérdés, hogy aki azt a kevés pénzt sajnálja az egérfogóra, az vajon mennyit költ a macskájára? Oltások, parazitamentesítés, ivartalanítás, minőségi etetés, de ezek számotokra nem ismeretlen kiadások. Neki azonban biztosan azok. Vajon mennyit áldoz szegény macskára, ha jobban megéri tartani, mint nagyjából ezer forintot kiadni egy csapdára?

Aki abban a korban rekedt, ahol a macska a rágcsálók irtására szolgál, az a személy miért a közösségi médiában keresi a megoldást? Maradjon a saját világában! Üzenjen postagalambbal az ismerősöknek, hogy adjanak tanácsot! Esetleg a Chappe fivérek szemaforja vagy Morse távírója is a segítségére lehet.

Nem kötelező macskát tartani, de ha úgy döntünk, akkor vállalni kell értük a felelősséget. Nem is értem mit várunk egy olyan túlnépesedett fajtól, amelyik a saját szaporulatának sem tud gátat szabni és még utódairól sem képes megfelelően gondoskodni, akkor hogy lenne képes egy másikról is.

Ettől az írástól senkinek sem fog megváltozni a gondolkodása és a hozzáállása. Felesleges minden egyes leírt és kimondott szó ezzel kapcsolatban, de vannak dolgok, melyek mellett egyetlen jóérzésű ember sem tud szó nélkül elmenni. Ez is egy ilyen volt.

A macska családtag, ha nem, akkor nem tartunk macskát. A családunk tagját ugyanis nem tiltjuk ki a házunkból, ha mégis, akkor nem is érdemlünk családot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük