szeptember 20, 2021

A baba jön, a macska megy?

Olvasási idő: 5 perc

Lassan már nincs olyan nap, hogy ne olvasnám a macskától gyerekvállalás miatt megválós posztok egyikét.

„Nemsokára gyerekünk születik, így fájó szívvel meg kell válnunk szeretett 5 éves cicánktól.”

Ebben a mondatban három hibát is ki tudnék emelni. Elsőként azt, hogy “fájó szívvel”, mert aki egy ésszerűtlen ok miatt képes megválni tőle, kétlem, hogy fájna. A második az, hogy “kell”, ugyanis nem KELL, hanem akarsz és az nem ugyanaz. A harmadik pedig a “szeretett”, amit talán nem is kell részletezni, hogy miért nem illik bele ebbe a mondatba.

Néhány hónapja olvastam azt a bejegyzést, amit leírni sem nagyon szerettem volna először, de nem vagyok irigy és megosztom veletek azt a dühöt, amit akkor éreztem.

„Sziasztok! Pár hónap múlva születik meg a kislányunk. Anyukám és anyósom erősen gondolkodik rajta, hogy kiteszik a macskákat. Viszont én inkább csak a garázsba költöztetném őket. Egyébként elkaphat valamit a gyerek a macskától?”

Elsőként azt jegyezném meg, hogy senki ne akarja „kitenni” más macskáját! Ezzel a kifejezéssel amúgy is lehetne vitatkozni, nem is keveset. Térjünk át a garázsra! Ki kell fejteni, hogy egy korábban lakásban tartott, gazdája közelségéhez szokott cicának miért nem jó egy garázsba száműzve élni? Szerintem nem. A bejegyzés végén megfogalmazott kérdésre pedig a következő a válaszom: Nem kaphat el semmit a gyereked a macskától, hacsak nem macskát szülsz… és gondolom nem.

Ezzel a cikkel szeretnék rámutatni arra, hogy mennyire sok örömteli élményt adhat egy cica egy kisgyereknek, milyen pozitív hatással is van rá és miért tévhit az, hogy amikor gyerek érkezik, illik megválni a kedvenctől egészségügyi okok miatt.

Leggyakrabban talán a toxoplazmózis merül fel a macskákkal kapcsolatban, ha gyerekvállalásra kerül sor, melyről a Toxoplazmózis – van mitől tartani? című bejegyzésben bővebben is olvashatsz.

Egy benti vagy macskabiztos kerítéssel ellátott udvarban kijárósként tartott macska esetében, ha rendszeresen megkapja a szükséges oltásait, gyakorlatilag nem kell tartanunk a fertőzésektől. A legnagyobb fenyegetést az allergia kialakulása jelenti, viszont nem szabad elfelejteni, hogy a macskák közelsége csökkenti a gyerekeknél az allergiás tünetek kialakulásának esélyét. Rengeteg pozitív tapasztalatot olvastam már arról is, hogy a gyerek allergiája esetén nem pánikszerűen megszabadultak a macskától, hanem minden megtettek, hogy a család minden tagjának segíteni tudjanak és türelmüknek köszönhetően még az allergia is megszűnt. Ha a féreghajtást is negyedévente elvégezzük, nincs ok az ezzel kapcsolatos aggodalomra. Emellett a bolhairtás fontosságát szeretném kihangsúlyozni. A külső és belső parazitamentesítés teljesen egészséges és tünetmentes állatoknál is feltétlenül szükséges.

Korábban voltak feltételezések, melyek szerint egy kiscica mellett elbutulnak a gyerekek és később különféle mentális betegségek alakulhatnak ki náluk, de ezekről hamar kiderült, hogy nincs semmi igazság alapjuk.

Talán nem is gondolnád, hogy egy cica milyen nagy segítségedre lehet a gyereknevelésben. Azok a gyerekek, akik macska mellett nőnek fel hamar megtanulják, hogy milyen felelősséggel tartozni valaki iránt és gondoskodni róla, arról nem is beszélve, hogy egy életre kialakulhat az állatok iránti szeretetük. Napi szinten megtapasztalhatják, hogy a befektetett energia és törődés idővel sokszorosan megtérül, a türelem pedig az emberi kapcsolatokban is hasznos erény.

A macskák rendkívül tiszta állatok. Ébren töltött idejük jelentős részét mosakodásra fordítják, ami példa a gyereknek és egyfajta ösztönzés a megfelelő higiéniára. A közös játék is tökéletes, minőségi elfoglaltság. Fontos, hogy ebben te is támogasd őket. A játék segítségével megtanulhatják, hogy a fizikai mozgás nagyon fontos a megfelelő mentális fejlődéshez mindkettőjük számára. Pozitív szerepet játszik a macskatartás a személyiség-fejlődésben, de a magasabb szociális kompetencia kialakulásában is.

Tartásuk mellett sok érvet lehet felsorolni abban az esetben is, ha kisgyereked van, vagy a közeljövőben tervezel, de az sem véletlen, hogy egyre gyakrabban használják őket terápiás céllal is.

Sokszor könnyű hinni az első cikknek, amit olvasol, pedig érdemes néha több időt szentelni az információszerzésnek. Az interneten mindent meg lehet találni, mindenről lehet olvasni, de mindennek az ellenkezőjéről is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük