március 21, 2023

A szerelem csapdájában – régi lemez, új arcok

Olvasási idő: 4 perc

A szerelem csapdájában (Afili Aşk) egy 2019-es török sorozat, műfaját tekintve romantikus vígjáték. A főszerepben a Szulejmánból már ismert Burcu Özberk (Ayse), illetve a többségében komolyabb szerepeiről elhíresült Çağlar Ertuğrul (Kerem).

Nagyon szigorúan bánik Ayséval két testvére, Riza és Erkut. Bár mindentől óvják a lányt, mégis úgy döntenek, hogy eljött az idő kiházasítani. Ayse egyáltalán nem így gondolja, ám idő közben megismeri Keremet, a főnök nőcsábász fiát. Kerem gazdag családból származik és előszeretettel cserkészi be a nőket. Mindenkit le tud venni a lábáról egészen addig, míg Ayséba bele nem törik a bicskája. Rendkívül nehézkesen indul kettejük ismerkedése, hiszen nem sikerül megkedvelniük egymást, mégis úgy tűnik, hogy a két fiatal személyes problémáira csak egy színlelt házasság jelenthet megoldást.

A szerelem íze, Álmodozó, Szerelemre várva, Elsöprő szerelem, Házasságért örökség, Derült égből házasság és még sorolhatnánk az azonos  műfajú sorozatokat, melyeket az elmúlt időszakban láttunk. Egy kaptafára készül mind, a főhősök egymásba szeretnek, a végén pedig közösen megtalálják a boldogságot. A kevés eltérés mindössze a végkifejlethez vezető úton eléjük gördülő akadályokban rejlik, de még ez sem mondható el mindegyikről. Az Álmodozó sok szempontból Szerelemre várva koppintás, de ettől függetlenül szerethető, bár olyan feleslegesen hosszúra sikerült, mint egy karácsonyi szentmise.

A szerelem csapdájában is egy hasonló történetet dolgoz fel, mint az előbb említett bármelyik sorozat. Burcu Özberk számomra eddig csak a Szulejmán Huri Cihan szultánájaként volt ismerős, így örültem, hogy most egészen más oldalát mutatja meg. Çağlar Ertuğrul egyértelműen egy viszonylag sokszínű színész, aki most sem okoz csalódást. A sztorit, a szereplőket, de szinte semmit nem kell túl komolyan venni és aki szeretne kikapcsolni egy kicsit estkénként, annak nagyszerű választás ez a széria. A maga műfajában abszolút szerethető és végre egy vígjáték, ahol nem kell félrenézni a túlzásba vitt ripacskodás miatt. Lehet ezzel kötözködni, hogy Muhsin bácsi nincs színészileg a csúcson, ahogy a Busét alakító kislány sem, de szerencsére most a többség jól alakít.

Taner Rumeli az, akit feltétlenül ki kell emelni, hiszen az Elsöprő szerelemben Toprak karaktere annyira rossz volt, hogy azután komoly megnyugvást jelent látni olyan szerepben, ahol végre színészkedhet is a ripacskodás után. Serkay Tütüncü nemrég a Mr. Wrongban volt látható, ahol ehhez hasonlóan egy jó barátot, Ozant alakította. Ahogy akkor sem, úgy most sem kell benne csalódni, jól ráérzett mindkét karakterre. Ő tipikusan az a színész, aki egy főszerephez nem rendelkezik elég karizmával, de egy fontosabb mellékszerep a lehető legjobban áll neki. Áttérve a főszereplőkre, már az is egy nagy pozitívum, hogy nem egy izomdiszmorfiás férfi főhőst kell nézni, aki rendszeresen vetkőzik teljesen indokolatlanul félmeztelenre, illetve nem egy érthetetlen módon egekig magasztalt középszerű színésznő van a központba tolva. Lényeg a lényeg, végre nincsenek lassított bevonulások, zenei aláfestésre izzadó férfiak, így lehet koncentrálni arra is, amiért egy sorozatot megnézünk: ez a szórakozás.

Szatory Dávid kellemes hangja ezúttal is passzol a színészhez. Ahogy tökéletes volt a Remények földje Yilmazának, úgy a Szerelemre várva Demirjének, most pedig Keremnek. Csuha Bori szintén rendkívül kellemes, nőies hangja hasonlóan jól áll Burcunak, de a mellékszerepek szinkronjai is el vannak találva.

Jó, hogy most nem két egysíkú, minden romantikus drámában nyomatott színész van a főszerepben, ez pedig nekem már önmagában élvezhetőbbé teszi a sorozatot. A főhősök között kimondottan szikrázik a levegő, a mellékszálak jó összhangban vannak a fontosabb történésekkel, a kevésbé tehetséges színészek pedig kellőképpen a háttérben maradnak. A zenék ezúttal is hozzák az elvárt szintet, a forgatókönyv a szokásos, az események dinamikája pedig épp annyira ideális, hogy nem túlságosan gyors és nem a Mr. Wrong befejezéshez hasonlóan összecsapott, de még nem is vontatott.

A maga módján egy szerethető és élvezhető sorozat, 8/10.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük