március 21, 2023

A nagykövet lánya – nem túl fényes összhatás

Olvasási idő: 4 perc

A nagykövet lánya (Sefirin Kızı), a TV2 legújabb romantikus drámasorozata hétköznap délutánonként látható a képernyőkön. A főszerepben a többek között a Piszkos pénz, tiszta szerelemből ismert Engin Akyürek, valamint az Emmy-díjas Végtelen szerelem sztárja, Neslihan Atagül.

A sorozat főhőse Sancar Efeoğlu, egy korábban szegénységben élő fiatal férfi, aki beleszeret a montenegrói török nagykövet jómódú lányába, Naréba. Szerelmük azonban zátonyra fut, a lány pedig az öngyilkosságot látja az egyetlen kiútnak, ezért leveti magát egy szikláról, amit csodával határos módon túlél. Addigra már megfogant Sancarral közös lányuk, Melek, akit nyolc éven keresztül apjától távol, előle eltitkolva nevel, végül a férfi esküvőjén váratlanul megjelenik, hogy átadja neki Meleket.

A női főszereplő volt az, aki miatt belekezdtem a megnézésébe és a történet alapján nagy reményeket fűztem hozzá. Az utóbbi időben több sorozat volt, amibe hasonló elvárásokkal vágtam bele, de hamar csalódnom kellett. Míg a Házasságért örökség már néhány epizód után maximálisan érdektelenné vált számomra, addig Az én lányommal és az Elsöprő szerelemmel nagyjából a széria feléig bírtam. Az én lányom amilyen erősen kezdett, annyira vált vontatottá és unalmassá a második felére. Visszatérve A nagykövet lányára, egy Remények földjéhez hasonló komolyságú, tehetséges színészekből álló, zseniális forgatókönyv alapján készült sorozatot képzeltem el.

Már az első néhány epizód után csalódás ért. A két főszereplő színészi teljesítményébe ugyan belekötni nem lehet, de a teljes mellékszereplő gárdába annál inkább. Mind Halise, mind Zehra, mind pedig Menekşe karakteréről elmondható, hogy már-már önmaga paródiájába megy át, de hasonlóképpen vélekedek a színészek többségéről is. Sajnos itt nem egy önmagát sem komolyan vevő, Szerelemre várva jellegű vígjátékról van szó. Ez egy igencsak lehangoló, kemény drámának szánt sorozat, így sajnos a várt élményt nem kaptam meg, hiszen ilyen színészi tehetségtelenség mellett ki tudna komolyan venni bármit is?

A gyerekszínészeket, akár amerikai, akár török sorozatokat nézve, viszonylag ritkán szokták eltalálni. Hát most sem sikerült. A kislány, Beren Gençalp bármilyen aranyos, bármilyen szép, sajnos egy ilyen komolyságú történetbe édeskevés az, amire képes. Borzasztóan idegesítő és hiteltelen minden megnyilvánulása. Ennek ellenére jó volt látni, így most még inkább megbizonyosodhattam arról, hogy Beren Gökyıldız tehetségével messze felülmúlja a vele egyidősek többségét.

Nare és Sancar karaktere abszolút 10 pontos. Neslihan zseniális adja vissza a naiv, néha kimondottan buta, meggondolatlan, bántalmazott, kissé őrült lányt, ahogy Sancarhoz is tökéletes választás Engin, ugyanis az agresszív hirtelen haragú, megbántott szerelmes és az érző apa szerepében is helyt áll. Kitérve a szinkronra, Horváth Illés egy már sokak által ismert szinkronszínész, hiszen ő szólaltatja meg A csodadoktor Fermanját is, de ez esetben teljesen el lehet vonatkoztatni és kizárólag az aktuális karakterrel azonosítani, így az én szememben kitűnő a férfi főhős számára. Mezei Kittyt tekintve már kevésbé vagyok elégedett. Le kell szögeznem, hogy ez egyik kedvenc női hangomról van szó, de egy 27 éves színésznő aligha hiteles egy negyvenes éveiben járó nő hangján megszólalva. Ezt egy kicsit nehéz megbocsátani, sokkal inkább hallgatnám meg Dobó Enikő vagy a szintén Neslihannal hasonló korban lévő Mikecz Estilla hangján. Hogy a mellékszereplőket is megemlítsük, hiába a jó szinkronszínészek, semmit sem tudnak kompenzálni a színészek élvezhetetlen ripacskodásán.

Bár van két nagyszerű főhősünk, egy jól megírt forgatókönyvünk és a török sorozatoktól elvárhatóan magas színvonalú zenéink, összességében túl pozitív véleményt nem sikerült kialakítanom az említett színészi alkalmatlanságok miatt. Hogy mi lesz a végső döntés és folytatom-e, az a következő hetekben fog eldőlni az alapján, hogy sikerül-e mégis elvonatkoztatni, vagy egyáltalán ráéreznek-e az adott mellékszereplők a karakterükre. Az értékelésem jelenleg minden jóindulattal 5/10, de ez is csak Neslihan és Engin alakításának köszönhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük