szeptember 20, 2021

A macskák az internet koronázatlan királyai

Olvasási idő: 3 perc

Valószínűleg másoknak is feltűnt már, hogy nem lehet internetezni 10 percnél tovább, vagy még addig sem anélkül, hogy belebotlanánk egy alvó kiscicás képbe vagy videóba. Ott vannak minden közösségi oldalon, a videómegosztókon, de a hírportálokon is. Nehéz megmondani, hogy ki és miért rajong értük, de abban biztos vagyok, hogy a hangulatjavító hatásuk közrejátszik.

Az emberek és a doromboló négylábúak már sok évezreddel ezelőtt is kedvelték egymás társaságát. Az első cicás mémek már a kétezres években megjelentek és elterjedtek, de világuralomra törésük ennél régebbről eredeztethető. 1894-ben Thomas Edison boxoló macskákról készített egy rövidfilmet.

Érdekesség, hogy az első filmszínház 1896. június 26-án nyitotta meg kapuit, ami azt jelenti, hogy az első macskás film régebbi a mozinál. A legelső YouTube videó pedig 2005-ben került megosztásra. A macskás videók hatalmas népszerűsége egy 2006-os felvétellel indult, melyet máig 16 millióan néztek meg. Ez a nézettség nem tűnik soknak, de 15 évvel ezelőtt abszolút kitűnt a sorból. Ma már ennél sokkal népszerűbb tartalmakat is találhatunk.

2014-ben az internetre feltöltött macskás fotók száma meghaladta a selfie-k számát. Naponta cicás videók ezrei kerülnek fel a YouTube-ra és egy feltöltött videóra átlagosan több ezer megtekintés jut.

Az elmúlt években sorra jelennek meg a “cicacelebek”, eltartva gazdájukat, hiszen egyre többen vannak, akik macskájukkal keresik a pénzüket. A világ minden tájáról tudunk erre példát mondani: Maru, Grumpy Cat, LilBub, Smoothie, Coby, Bob, Venus, Suki, Hosico. Közülük többen ma is köztünk vannak és rajongók százezreit varázsolják el nap, mint nap.

Miért nem a kutyák?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért pont a macskák uralják az internetet és miért nem a hasonlóan imádnivaló kutyák. Ha jobban belegondolunk könnyen kitalálhatjuk a választ. A kutyák sokkal könnyebben taníthatók, mint a macskák. Gyorsabban és több mindent tanulnak meg, amit ráadásul a gazdi utasítására bármikor végre is hajtanak akár többször egymás után egészen addig, amíg nem sikerül jól a felvétel. Macskák fényképezésével, de főleg a videók készítésével már egy kicsit nehezebb dolgunk van. Négykézláb, hason fekve lesben állva, térden csúszva, egész nap készenlétben várhatjuk, hogy történjen valami, amit érdemes megörökíteni. Persze vannak szerencsés esetek, amikor hosszas várakozás nélkül, első próbálkozásra elkészül a tökéletes fotó. Összességében azt mondhatjuk, hogy több munka van a macskás szórakoztató tartalmak hátterében.

A cicák népszerűsége töretlen, cukiságuk pedig ellenállhatatlan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük