szeptember 20, 2021

Veszélyek a házban

Olvasási idő: 6 perc

Ha egy macskatartó úgy dönt, hogy kedvencét nem engedi szabadon kóborolni a környéken, már azzal hatalmas lépést tett a hosszú, biztonságos élet felé. Nem kaphat el más macskáktól betegségeket, nem üti el az autó, nem kerül állatkínzók kezei közé és nem esik más állatok áldozatául. Ha így gondolkodunk és cicánk társaságát hosszú évekig szeretnénk élvezni, akkor egyértelműen a legjobb döntés született. Nem mondom, hogy csak a benti tartást pártolom, hiszen rengeteg nagyon jó lehetőség van arra, hogy kint is tartsunk macskát. Ilyen például a macskahálós terasz, kifutó és a macskabiztos kerítés kialakítása. Most viszont nem a kinti veszélyeket és a kinti tartás lehetőségeit szeretném részletezni, hanem a bentiként tartott macskákra veszélyt jelentő tényezőket fejteném ki.

Azzal, hogy a benti tartás mellett döntünk, jelentősen lecsökken a balesetek, sérülések kockázata, de nem szabad elfelejteni, hogy így sem a nullával egyenlő. Ha alaposan körülnézünk az otthonunkban, számos olyan helyet vagy berendezési tárgyat találhatunk, ami egy cicás háztatásban veszélyes lehet. Szerintem nem csak kezdő gazdik esetében lehetséges ez a probléma, hanem még a tapasztalt gazdiknál is, akik nem is sejtették, hogy mennyi mindenre gondolni kell, mert még nem volt belőle baleset.

A ház bármelyik helyiségében előfordulható veszély, az a szobanövények jelenléte. Sok cicatartótól hallottam, hogy már nincsenek is virágai a cicák miatt. Tény, hogy egyszerűbb megszabadulni a növényektől, mint egyesével mindegyiknek utánanézni, hogy mérgező-e vagy sem, de vannak, akik nem így döntenek. Nekik nincs más lehetőségük, mint minden egyes darabnak utánajárni. Amelyik mérgező, annak mennie kell! Nem a szekrény tetejére, nem a felső polcra, nem át a másik szobába, hanem ki a házból. Esetleg működőképes megoldás lehet, ha egy olyan helyiségben helyezzük el, ahova biztosan nem tud bemenni a cica (nemcsak nem szokott, hanem nem is tud!!), de bármikor a nyitva felejtett ajtó másik oldalán találhatjuk, ami már nem túl megnyugtató. Ha meggyőződtünk arról, hogy meglévő növényeink egyike sem mérgező, akkor sem tanácsos a cica számára könnyedén elérhető helyen tárolni azokat. Ebben az esetben javaslom a macskafű ültetését, vásárlását, amivel elterelhetjük a figyelmet a magasabb polcokon rejtőzködő növényeinkről. Ha a macskafű egyszerűen hozzáférhető helyen van, akkor nagy valószínűséggel nem akar majd egyéb „nasi” után nézni.

Az is hihetetlennek tűnhet, hogy a konyhában is sok veszély leselkedik a doromboló családtagra. Főleg a nőkre vonatkozik, hogy sok időt töltenek a konyhában és gyakran a cicánk is türelmesen (vagy türelmetlenül) várja mellettünk, hogy véletlenül lepottyanjon egy-egy falat. A tiltólistás ételek és italok közé felírhatjuk a csokit, a teát, a kávét, a hagymát, a fokhagymát, a rágót, a mogyorót és a diót (főleg a méretük miatt) és mindent, ami túl fűszeres, köztük az emberi fogyasztásra készült felvágottakat, de ide sorolhatjuk a nyers sertéshúst is. Szintén veszélyforrás rájuk nézve a szemetes, amiben esetleg romlott, állott ételeket, valamint azoknak csomagolásait találhatjuk, így azt érdemes zárt helyen tárolni.

A forró főzőlap is kockázatos, tehát mindig csak felügyelet mellett működtessük, használat után pedig amíg meleg, kedvencünket ne engedjük a közelébe. A konyhában rendszerint több különböző tisztítószer található, melyek szintén káros hatással lehetnek cicánk szervezetére. Érdemes olyan márkákat beszerezni, melyek nem veszélyesek számukra, de azokat is lehetőség szerint elzárva tartsuk, a használat során pedig tartsuk távol a macskát.

A fürdőszobában szintén fokozott odafigyelés szükséges a különböző vegyszerek miatt. Ebben a helyiségben egyszerre van jelen a nedvesség és az áram, így a használaton kívüli elektromos eszközeinket mindig áramtalanítsuk. Egy vízzel teli kád mellett sem javaslom, hogy felügyelet nélkül hagyjuk a cicát. A legtöbb macska fél a víztől, de egyszerre kíváncsi is, így ha beleesne, legjobb esetben ijedtség lesz az eredménye, de a rosszabb eset akár fulladás is lehet. Az emberi célra szánt gyógyszereket is mindenképp elzárva kell tárolni függetlenül attól, hogy azok a fürdőszobában vagy a konyhában, esetleg máshol vannak elhelyezve. Ezek a gyógyszerek végzetesek lehetnek egy macskának. Emberi gyógyszereket, krémeket csak állatorvos tanácsára lehet állatoknak adni. Sok macska szeret a csapról folyóvizet inni, köztük az én cicáim is, tehát akár egy WC is érdekes lehet számukra, ezért annak tetejét mindig zárjuk le.

A hálószobában található szépségápoló termékekre, illatszerekre ugyanaz a szabály vonatkozik, mint a konyhában és a fürdőszobában lévő tisztítószerekre. A ruhák esetleges molyirtására használt szerek is mérgező hatásúak lehetnek. A dohánytermékeket sem szabad az asztalon felejteni. Lehet, hogy hihetetlen, de a ruhadarabokról takarókról kikarmolt kis darabok is okozhatnak gondot a nyelőcsőben, gyomorban vagy a bélben.

Festékeket, fagyálló folyadékot, rágcsálóirtószert soha ne tároljunk a házon belül, vagy csak gondosan elzárt helyen, ahol biztosítani tudjuk, hogy az állat ne férjen hozzá! A ragasztók a szőrzetre kerülve irritációt és gyulladást okozhatnak, eltávolításuk még oldószerrel sem könnyű, de azok szintén káros hatásúak.

A teljes házra vonatkozik, hogy a vezetékeket olyan helyen vezessük el, ahol biztosan nem tekinti játéknak a cica, tehát lehetőleg ne keresztbe húzzuk el a hosszabbítót. Amikor nem vagyunk otthon, áramtalanítsunk. Ha lehet telefonunkat ne hagyjuk töltődni felügyelet nélkül.

Vigyázz a cicádra! Ez a legfontosabb feladatod!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük