szeptember 20, 2021

Tényleg legelnek a cicák?

Olvasási idő: 2 perc

El tudjátok képzelni, hogy egy válogatós, a legmárkásabb tápokra is fintorogva néző, elkényeztetett úri cica füvet eszik? Nem egyszerű. Vagy mégis?

A macskafű. Esetleg más is szóba kerülhet?

Lehet, hogy sokan még nem is hallottak róla, hogy létezik ilyen. Bevallom én sem, amíg nem lettem cicagazdi. A macskák alapvetően húsevő állatok, de lakásban tartott kedvenceinknél tapasztalhatjuk, hogy bizony bele-belerágcsálnak a szobanövényekbe. Ez nem előnyös, hiszen vannak köztük olyanok, amik károsak, sőt ami rosszabb, akár végzetesek is lehetnek számukra. Erről bővebben ITT olvashatsz.

A macskák ősei vadászattal tartották fenn magukat és elejtett zsákmányukat szó szerint mindenestül fogyasztották az azok gyomrában levő táplálékkal együtt. Egy másik elmélet szerint ösztönösen az étrendjükből hiányzó tápanyagokat, vitaminokat próbálják pótolni ezzel. Létezik olyan feltevés is, miszerint a fűevés jótékony hatással van az emésztésükre. Ha belegondolunk, mindegyik elméletnek lehet valóságalapja, de bármelyik is legyen a valódi ok, természetesen csak mértékkel való fogyasztás esetén beszélhetünk a megfelelő, pozitív hatásról.

Ha cicánk kedveli a füvet, akár vásárolhatunk is magot számára. Lehetőség van már kis tasakban magot venni, majd ládákba ültethetjük, vagy vehetünk kisebb dobozban elhelyezett magokat is, amit már csak öntözni kell. Mindössze néhány napra, maximum egy hétre van szükség, hogy a macskafű pár centiméteresre növekedjen, majd kezdődhet is a falatozás. Helyezzük cicánk számára könnyen elérhető helyre, akár az etető tálkája mellé. Ne felejtsük el megdicsérni, ha fogyasztott belőle, így könnyedén megtanulja, hogy bármikor negatív következmények nélkül csemegézhet saját kiskertjéből. Ezzel együtt könnyedén megfeledkezhet egyéb növényeink megdézsmálásáról, ami már önmagában pozitívum.

Jó kertészkedést és vidám, dorombolós napot kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük