június 6, 2023

Sztárok, rajongók, közösségek és diktatúra, avagy hová tűnt a józan ész?

Olvasási idő: 5 perc

Néhány hete már megjelent egy cikk hasonló témában, amiben a Can Yaman körül kialakult megszállottságról fejtem ki a véleményemet. (ITT olvashatod el.) A helyzet úgy hozta, hogy szükségessé vált megírnom ennek a folytatását.

Számtalan rajongói csoport van a közösségi médiában, ahol az azonos érdeklődési körrel rendelkezők kifejhetik a gondolataikat, megvitathatják kedvenc sorozataik eseményeit, esetleg a favorizált színészek egyéb munkáit, magánéletét. Van egy közösség, ahol ez másképp működik. Ez a csoport Can Yaman körül forog. Egy külön világ, ahol nem látják a fától az erdőt. Egy megszállott szekta, ahol lassacskán megalakul egy új vallás Yamanizmus néven, ahol hamarosan naponta ötször kell majd a szóban forgó színész aktuális tartózkodási helyének megfelelő irányba fordulni és imát mormolva csókolgatni az őt ábrázoló posztereket.

Az említett csoport vezetője, mások személyiségi jogaival nem törődve, nevet feltüntetve pocskondiázza azokat, akik egyéb felületeken, más csoportokban, vagy bárhol esetlegesen nem 100%-ban pozitív véleményüket fejtik ki a rajongott személyről. Őket emberek ezrei előtt, megnevezve, hason szőrűnek titulálva megszégyeníti.

Aki ki meri jelenteni, hogy Can Yaman nagyszerű színész a vígjátékok műfajában, de egyelőre nem több ennél, mert egyéb karaktereket nem láttunk tőle, azt a személyt, azaz engem, szintén emberek ezrei előtt fogadatlan prókátornak nevez, majd azt hazudja a csoport többi tagjának, hogy a letiltásomat követően üzenetekkel bombázom. Azok a bizonyos bombázások egyetlen üzenetet jelentenek, aminek azért láttam szükségét, hogy civilizáltan tisztázhassuk a félreértéseket.

Ebben a csoportban az információlopás etikai kérdéseit figyelmen kívül hagyva, cikkek és tartalmak áradata kerül feltöltésre sok esetben a forrás megjelölése nélkül, illetve anélkül, hogy az adott médium felhasználási feltételei ismertek lennének. Ebben a csoportban nem lehet önálló véleményt alkotni. Ebben a csoportban csak az az elfogadott, ha hisztérikusan, nyáltengerben úszva, elvakultan imádod Can Yamant. Tilos helyén kezelni a dolgokat. Tilos szakmai, kritikus szemmel nézni egy adott produkciót és az esetleg negatívumokat és szubjektív nézeteket figyelembe véve 10/10-nél rosszabb minősítéssel illetni bármit, amiben Can Yaman jelen van. Kötelező magánszemélyként is minden cselekedetét elismerni és méltatni.

Ez egy álomvilág. Kialakítottak maguknak egy torzított valóságképet és nem hajlandók abból kilépni. Ez nem egészséges. Felnőtt, mentálisan ép emberek esetében ez csak akkor fordulhat elő, ha saját magánéletük zátonyra futott. Nem elégedettek azzal, amit elértek az életben. A valóságban ő is egy ember. Hibákkal, tévedésekkel, negatív és pozitív tulajdonságokkal. Nem kell megőrülni azért, mert edzés után egy rajongó közös képet készít vele. Ő egy celeb, ha a rajongóival tiszteletlen, elveszíti őket. Mondhatjuk, hogy neki kötelessége ez a viselkedés. Tudom, hogy rengeteg sztár nem így viselkedik az emberekkel, de én úgy gondolom, hogy ez egy olyan alap szint, amit mindenkitől elvárhatunk.

Jelenlegi kapcsolatába szívét és lelkét is beleteszi? Honnan tudod? Ismered? Nem.

A rajongás nem erről szól. Annak vagy a rajongója, akinek a munkáinak a többségét szereted, de eközben racionálisan látod a helyzetet. Tiszteled az adott személyt, figyelemmel követed a sorozatait, de eközben megmaradsz önálló véleménnyel rendelkező individuumnak.

Az említett személy, adminisztrátor korábban a Mr. Wrong című sorozatról írott kritikámat megosztotta a csoportjában és hozzátette, hogy a cikk íróját akár az egyik újság szerkesztőségébe is meg lehetne hívni, mert annyira tényszerűen és elfogulatlanul írja le a sorozattal kapcsolatos gondolatait, illetve megjegyezte, hogy mindig van kitől tanulni. Ezzel kapcsolatban egyetlen kérdés merült fel bennem: Csak addig jó valami, míg az ő véleményével 100%-ban egyezik?

Sajnálom, de a kritikát el kell tudni fogadni, másokat pedig tudni kell tiszteletben tartani.

Az ENSZ 1948-ban elfogadta Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, amelyben biztosítják minden ember számára véleménye kifejezésének szabadságát. Ezt nem írhatja felül, egyetlen csoport adminisztrátora sem. Nem tilthatja meg azt, amit az ENSZ megengedett.

Előbb legyen valaki jó színész, és mellesleg lehet vonzó férfi is. Egy média által kialakított kultusz áldozatává válni én nem kívánok. A média kultivációs hatásának behódolni ezen a téren nem fogok.

Nem vagyok egyetlen színész ellen sem. Aki méltó arra, hogy elismerjük, azt meg is teszem. Aki letett annyit az asztalra, az előtt le a kalappal. Can Yaman egy ilyen ember. Kiváló színész, de minden sorozata vígjáték, esetleg dráma. Esetleg. Viszont mást nem láttunk tőle. Egyforma, de legalábbis nagyon hasonló karaktereket hoz minden produkciójában, ellenben rajongójaként én is izgatottam várom, hogy más stílusban is bizonyítson. Mindeközben pedig nem azonosulok a többség véleményével, mert nem attól lesz valami igaz, hogy sokan mondják.

Nem szokásom és nem is tisztem mást megalázni, személyiségi jogait megsérteni, ezért írtam ezt az adott személy megnevezése nélkül. Sajnálom, hogy ilyen és ehhez hasonló szituációk adódnak.

Az említett posztok és hozzászólások képernyőképeit szintén az anonimitás megőrzése érdekében nem illesztem a cikkbe még a nevek kitakarásával sem, hiszen ha más elköveti a becsületsértést és a személyiségi jogok megsértését, attól még én nem vagyok feljogosítva erre.

One thought on “Sztárok, rajongók, közösségek és diktatúra, avagy hová tűnt a józan ész?

  1. Kedves Cikkíró,
    én is nagyon szeretem a filmjeit és nem értem, hogy miért kell tényleg ennyire elmenni a végletekig. Ő valóban egy nagyon okos, tanult ember tehát valószínű megnézi mire kérik fel. Szereintem eddigi filmjei csak ilyen szárnypróbálgatások voltak én is nagyon kíváncsi leszek a Sandokánra, mert én láttam a régi sorozatot Kabir Bedivel , tehát össze tudom hasonlítani a két játékot. Nekem egyetlenbajom van a sorozatbeli szerepével, nem tudom miért kell edzőtermi, erőfitogtatási jeleneteket beletenni a sorozatokba, hiszen látni rajta, hogy nem a maskmester tette fel neki az izmokat. De lehet, hogy rendezői szemmel kellene néznem. Remélem a Sandokanban még véletlenül sem lesz benne ilyen.
    Üdv.Gyöngyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük