február 8, 2023

Çukur – első benyomás

Olvasási idő: 4 perc

A cikk az első epizód eseményei alapján íródott, így spoilerek nélkül vághat neki bárki a maratonnak.

Az akció, dráma műfajú, jelenleg a negyedik évadnál járó sorozat, a Çukur, 2017 óta van műsoron Törökországban, a kezdetektől fogva nagy sikerrel. A főszerepben a sokak által ismert Aras Bulut İynemli, aki a Szulejmánban Bayezid herceg szerepében volt látható. Rajta kívül nem egy ismerős arc felbukkanására lehet számítani. Már az első epizódban megjelenik Rıza Kocaoğlu, aki egy nagyon fontos karaktert formál meg, de feltűnik A szultánában látott Mustafa Üstündağ is, sőt a későbbiekben A szerelem íze főgonosza, Necip Memili és az Anya őrült mostohája, Berkay Ateş is.

Ugyan magyar szinkron még nem készült hozzá, de akár felirattal is megéri időt szánni rá, viszont csak óvatosan, mert már az első rész után is függőséget okoz, epizódjainak száma pedig bőven meghaladja a százat, így hosszú időre jelenthet majd esti programot.

A történet Isztambul egyik nagyon veszélyes negyedében, Çukurban játszódik. Ezt a helyet a Koçovali család irányítja. A családfő Idris Koçovali, akinek megvannak a maga szabályai, melyek betartatásához a szükséges tekintéllyel és befolyással is rendelkezik, de számára a bűnözés sem ismeretlen terület. Riválisuk azonban átlép egy határt, miután nem sikerült megegyezniük egymással. Innentől kezdve pedig nincs visszaút. A Koçovali család legfiatalabb fia, Yamaç (Aras Bulut İynemli) másik utat választott magának. Hosszú évekkel ezelőtt elhagyta a szülői házat és saját lábára állva élvezi az életet, a pillanatnak él. Egy éjszaka megismer egy hozzá hasonlóan őrült, felszabadult fiatal lányt, Sena személyében. Napokon belül Franciaországba utaznak, ahol össze is kötik az életüket, ám még aznap este Yamaç meghoz egy döntést és hátrahagyja szerelmét azért, hogy megóvja, hiszen vissza kell térnie Çukurba. Oda, ahová soha nem hitte volna, hogy egyszer visszamegy, de miután bátyjával végeztek a riválisok, meg kell védenie rég nem látott családját.

Aras Bulut İynemli színészi tehetsége ezúttal sem hagy maga után kérdéseket. Ebben a sorozatban Yamaç Koçovaliként ismerhetjük meg. A kosztümös Bayezid herceg és a mentálisan sérült apa (7. Koğuştaki Mucize) szívbe markoló története után bebizonyosodik, hogy akcióban is megállja a helyét. A párjaként megjelenő, számomra eddig ismeretlen színésznő, Dilan Çiçek Deniz is rögtön elnyerte a szimpátiámat.

Ez az a sorozat, mely egyszerre nyújt élményt a kemény, gengszteres akciójeleneket kedvelőknek, a lélekfacsaró drámák rajongóinak, de a szerelmi szálakkal járó bonyodalmak imádóinak is. Utóbbit anélkül, hogy unottan kellene végignézni a zenei aláfestés közben elnyújtott pillanatokat, a kitartott szemkontaktusokat, de ettől válik igazán életszagúvá, mindezt pedig a leghitelesebb színészi játékok szemtanúiként élvezhetjük.

Lövöldözések, szerelem, csalódás, gyász és sok más egyszerre ötvöződik a laza humorral, így még könnyebben váltam a rabjává. Külön kiemelném, hogy a történet különböző, kezdetben egymástól függetlennek tűnő szálakon indul, majd ezek szépen lassan összefonódnak. Szintén említésre méltó, amikor egy először központi karakternek látszó, fontos szereplő minden előzmény és felesleges, nyálas drámai töltet nélküli halála, derült égből villámcsapásként indítja be az események gépezetét. A török sorozatoktól már megszokott, azokhoz méltó zenei világ ezúttal is remek hangulatot kölcsönöz a történésekhez.

A szereplőgárda összetételére nem lehet panaszunk, a forgatókönyv ötcsillagos és a rendező is kiváló munkát végzett. A széria értékelései alapján még a negyedik évad is tartja azt a színvonalat, amit az első képvisel és a kritikusok is pozitívan vélekednek róla.

Akárhogy gondolkodom, semmi negatívum nem jut eszembe, amiért ne lenne nálam abszolút mértékben 10 pontos a sorozat. A Çukur megtekinthető YouTube-on magyar felirattal is. Köszönet a munkáért!

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor kövess minket a Facebook-on!

One thought on “Çukur – első benyomás

  1. Elejétol nézem a Cukur sorozatot magyar felirattal,sosem fogom megbánniá szinte fuggové tett nagyon jo sorozat,ilyet bármikor ujra néznék.Kiválo a szereplo gárda ,szoval nincs jobb jelenleg ez az elso a listámon..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük