június 6, 2023

A 6 kedvenc török sorozatom

Olvasási idő: 6 perc

Megszámolni is nehéz lenne, hány zseniális török sorozatot láttunk az elmúlt években akár tévében, akár Netflixen, vagy bárhol. Úgy döntöttem összeállítom a saját top 6-os listámat azokból a szériákból, melyekről már tudok átfogó képet alkotni, így sajnos kimarad a felsorolásból többek között az Atiye ajándéka és az Isztambul lüktető szíve is, mert azok megnézésében még nagyon az elején járok.

6. Szulejmán (Muhteşem Yüzyıl)

Ezt a sorozatot senkinek sem kell bemutatni. Egy megtörtént eseményeken alapuló történelmi sorozat, melynek főszerepében Halit Ergenç látható Meryem Uzerli, az utolsó évadban pedig Vahide Perçin társaságában. Eredeti török vetítése 2011 januárjától kezdődően 2014 júniusáig tartott, míg Magyarországon 2013 és 2018 között nézhettük.

A történet röviden: Szulejmán szultánnak, azaz az Oszmán Birodalom tizedik és egyben leghosszabb ideig uralkodó szultánjának uralkodásán vezet minket végig, s tanúi lehetünk, ahogy egy nagy álmokat dédelgető 26 éves ifjú a világ egyik legnagyobb hatalmú vezetőjévé válik. Eközben láthatjuk a háremben zajló intrikákat és azt, ahogy egy ruténiai rabszolga által elindul egy 130 éven át tartó korszak, a nők szultánátusa.

Sokat vacilláltam a Szulejmán és A szultána között, de végül azért esett a választásom az előbbire, mert nagyobb arányban láthatunk benne valós eseményeket. Mellesleg ez a sorozat egy nagyszerű „gyűjtőhelye” napjaink nagy színészeinek, így mai szemmel visszanézve is jó élmény lenne.

5. Anya (Anne)

Egy török dráma sorozat Cansu Dere, Vahide Perçin és Beren Gökyıldız főszereplésével. 2016-tól volt látható és 2017-ben fejeződött be a 33. török epizóddal, mi pedig 2019-ben nézhettük meg szinkronnal a TV2 jóvoltából.

A történet röviden: Egy magányos, sérült nő elhatározza, hogy törvényt nem tisztelve kiemel a családjából egy bántalmazott, félárva kislányt, aki rossz körülmények között él anyjával és annak új párjával. Ám ez a döntés súlyos, beláthatatlan következményekkel jár, hiszen a mostohaapától bármi kitelik.

Igazán lehangoló sorozat, de ha a romantikus vonalakat teljesen háttérbe szorító, szívbemarkoló drámát néznénk, kihagyhatatlan program az Anya.

4. Szerelem íze (Dolunay)

A 2017-es romantikus vígjátékban a sokak által ismert és szeretett Özge Gürel, valamint a nézőket megosztó Can Yaman kerül a figyelem középpontjába. A vidám szériához 2020-ban a magyar szinkron is elkészült.

A történet röviden: A sztori egy kisfiú, Bulut köré rendeződik, akinek felügyeletéért komoly harc veszi kezdetét a családban, ám eközben nagybátyja, Ferit és annak szakácsa, Nazlı között egy nem hétköznapi szerelmi vívódás veszi kezdetét.

Nálam Özge Gürel és Can Yaman az egyik leginkább összeillő, legnagyobb kémiával rendelkező tévés páros, ráadásul a sorozatnak is van egy olyan bája, mely egyetlen másiknak sincs. A képi világ, a színészek öltözködése, a zenék mind-mind páratlanul vidám hangulatot kölcsönöznek.

3. Remények földje (Bir Zamanlar Çukurova)

Egy 2018 szeptemberében induló, jelenleg a harmadik évadnál járó dráma sorozat, melynek első két szezonját 2020-ban a TV2-n láthattuk magyarul, idén pedig a harmadik is érkezik. Korábbról kevésbé ismert színészek nyújtanak nagyszerű alakítást, többek között Hilal Altınbilek, Murat Ünalmış, Uğur Güneş, az abszolút húzónév pedig Vahide Perçin, aki immár harmadszorra kerül említésre ebben a listában – nem véletlenül.

A történet röviden: A két szerelmes fiatal, Züleyha és Yılmaz menekülni kényszerül Isztambulból, ugyanis a férfi megölt valakit, miközben szerelmét próbálta védeni. Útjuk egészen Çukurováig vezet, azon belül a Yaman birtokra, ahol magukat testvérpárnak kiadva igyekeznek új életet kezdeni, a múlt elől viszont nincs menekvés és a hazugságuk is végzetes következményekkel jár.

A sorozat eseményei a legelső bonyodalomtól kezdve osztják két táborra a közönséget, miközben az egyre nagyobb és nagyobb lelki megpróbáltatásokkal szembenéző főhősök története egy pillanatra sem untatja a nézőt.

2. Gödör (Çukur)

Ennek a 2017-ben induló akció-dráma sorozatnak a főszerepében a kiváló színészi tehetséggel megáldott Aras Bulut İynemli látható, de mellette említhetünk olyan sztárokat is, mint Rıza Kocaoğlu, Necip Memili és Berkay Ateş.

A történet röviden: Isztambul egy nagyon veszélyes negyedében, Çukurban gyilkosság történik. A befolyásos Koçovali család egyik fia az áldozat. Ennek híre a szülői házat évekkel ezelőtt elhagyó legfiatalabb fiút, Yamaçot is hazaszólítja, hogy családját megvédje. Ezután pedig gyorsan kezdetét veszik azok az események, melyek visszarántják őt a gengszterek világába.

Egy belevaló alvilági sorozat szerelmi vonallal megfűszerezve, megnézése pedig igazi felüdülés a török vígjátékok és drámák végtelen útvesztője után.

1. A csodadoktor (Mucize Doktor)

2019-ben indult a törökök adaptációja a Good Doctor alapján, melyet idén januártól szinkronosan is követhetünk. Kórházas dráma sorozat egy autista sebész rezidenst alakító színésszel, Taner Ölmezzel a középpontban, aki mellett Az én lányom tanárnője, Sinem Ünsal, Az éjszaka királynője bosszúálló apája, Reha Özcan, illetve Onur Tuna is látható.

A történet röviden: Új rezidens érkezik a Berhayat Kórház Sebészeti Osztályára, méghozzá egy autista fiú, akit még gyerekkorában vett szárnyai alá az intézmény nagy hírű orvosa, Adil. A zárkózott srác karrierje nem indul zökkenőmentesen, hiszen minden percben bizonyítania kell, ugyanis kollégái és felettesei előítéletekkel fogadják.

Végre egy igazi kórházas sorozat, ahol nem gyógyul minden haldokló isteni csoda által, de a romantikus szálaknak is egy kimondottan rendhagyó verzióját figyelhetjük meg. Elmaradnak a sablonosan mutogatott kockahasak, a minden részben más miniben flangáló csajok, és kevésbé karizmatikus színészek nyújtanak lebilincselő alakítást.

Nálad mi lenne a sorrend, esetleg valamit kivennél a listából és másikkal helyettesítenéd? Írd meg kommentben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük