február 8, 2023

Szerelem és más drogok – Egy 112 perces reklám

Olvasási idő: 4 perc

A Szerelem és más drogok egy 2010-es romantikus dráma Jake Gyllenhaal és Anne Hathaway főszereplésével. Edward Zwick rendező munkája, akinek nevéhez a Véres gyémánt és Az utolsó szamuráj is köthető. Romantikus drámáról van szó, de erotikus elemekben is bővelkedik, így különösen élményszerű lehet a két főszereplő kedvelőinek.

Jamie Randall egy elektronikai szaküzletben dolgozik értékesítőként, ám férfiasságának nem igazán tud gátat szabni. Egyik munkanapján főnöke saját barátnőjével kapja rajta, így ottani karrierjének búcsút mondhat. Ezután a Pfizernél kezd dolgozni orvoslátogatóként, ami tökéletesen passzol a gátlástalan karakteréhez. Munkája során megismeri a Parkinson-kór kezdeti stádiumában lévő Maggie Murdockot, akivel a kellemetlen első benyomás és néhány pofon után közelebb kerülnek egymáshoz, viszont a lány betegsége megnehezíti kapcsolatukat.

Első nekifutásra egy sablonos romantikus sztorinak tűnik, aminek kötelező jelleggel boldog véget kell érnie, de hamar kiderül, hogy itt sokkal többről van szó. Maggie és Jamie kapcsolata eleinte kizárólag a szexen alapul, ám hamarosan ennél több kezd kialakulni.

Ha valaki még nem látta más szerepben Jake Gyllenhaalt, akkor könnyen elhiheti, hogy egy olyan színészről van szó, akit mindig romantikus filmekben és vígjátékokban láthatunk és ennek oka nem az, hogy másban nem lehet elképzelni, hanem sokkal inkább a rendkívül meggyőző alakítása. Ami Anne Hathawayt illeti, nem tartozik a kedvenc színésznőim közé, mégsem tudom ezt a filmet elképzelni nélküle. Nehéz volt megszokni, hogy Horváth Lili hangján szólal meg Bogdányi Titanilla helyett, viszont a Jake Gyllenhaalnál megszokott Csöre Gábor helyett Simon Kornél is tökéletes volt.

Ami számomra örvendetes, hogy Maggie betegségére csak elvétve utalnak, így nem kell azt éreznie a nézőnek, hogy kötelező sajnálatot éreznie, tehát mellette maximálisan lehet koncentrálni a kapcsolatuk alakulására. Bár a két főszereplőt mélyebben nem ismerjük meg, mégis vannak őszinte, beszélgetős jelenetek, amikor láthatjuk elmélyülni a kezdetben csak szexre alapuló kapcsolatukat. A vidám hangulatot időnként megtöri a drámaiság és a különböző érzelmek, de még így is bőven pozitív az összehatás.

MLM-ügynökök figyelem! Ha nem megy úgy az üzlet, mint ahogy belépéskor a “nagydumások” ígérték, érdemes megnézni ezt a filmet és ötletet meríteni a gerinc feloldásához, illetve megfigyelni Jamie zseniális, mindenkit meggyőző szövegeit, amit olykor-olykor ugyan hallhatunk és láthatunk, mégis elviseltem volna belőle még egy kicsit.

Egy kicsit a címadásról. A Love and Other Drugs fordítása nem sikerült a legpontosabbra, sőt az azt megkérdőjelező magyar kritikák sem, ugyanis a drug szó magyar jelentése nem drog, hanem elsősorban hatóanyag. Azt viszont be kell vallani, hogy a Szerelem és más hatóanyagok nem hangzott volna túl meggyőzően. Az eredeti cím már annál inkább, hiszen hatóanyagként utalnak mindarra, ami Jamie munkájához köthető.

Egy pillanatra sem hagyják, hogy a néző megfeledkezzen a film legnagyobb támogatójáról, a Pfizerről, ugyanis az ilyen feliratú tárgyak, termékek ott vannak minden pillanatban, például a csomagtartóban, vagy akár egy póló felirataként. Összességében egy hosszúra sikeredett, 112 perces Pfizer reklámról van szó, de ennek ellenére is szórakoztató.

Egy sablonos romantikus film maximum 7 pontot ér meg a 10-ből, pláne a rengeteg reklámmal, de pozitívumként meg kell említeni, hogy a két főszereplő milyen megnyerő párost alkot, így a végeredmény 8 pont.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük