június 6, 2023

Mi a titka a török sorozatok sikerének?

Olvasási idő: 4 perc

A török sorozatok óriási kultusznak örvendhetnek hazánkban, de olyan keveset hallunk arról, hogy más országokban mi a helyzet. Törökország a világ második legnagyobb sorozat-exportőre, egyedül az Egyesült Államok előzi meg a listán, de a folyamatosan növekvő népszerűség miatt egyre közelít hozzá. Magyarországon is sorra követik egymást a telenovellák, tehát nagyon széles a paletta. A török sorozatok viszont rengeteg negatív kritikát kapnak annak ellenére, hogy világszerte százmilliókat ültetnek a képernyők elé. Olaszországtól Oroszországig, Kínától egészen Svédországig vetítik őket, de még Afrikában és több dél-amerikai országban is.

A negatív kritikák oka az lehet, hogy a telenovella kifejezés 15-20 évvel ezelőtt a mexikói és argentin szappanoperák által épült be a köztudatba és bár akkoriban rendkívül nézettek voltak, sokan mégis elkezdték elítélni ezeket. Többségük a szegény lány és a gazdag férfi vívódásait mutatja be, küzdelem az előítéletek ellen, majd végül beteljesül a szerelmük. Elég egyetlen egyet megnézni és bármelyik végkimenetelét ismerjük, nincs bennük túlzottan sok fantázia és a tehetséges színészeket is sok esetben nélkülözik.

A törökökkel már más a helyzet. A megszokott sablonos szappanoperáktól és az egysíkú drámáktól nagyon távol állnak. A kritikusok jellemzően esélyt sem adnak ezeknek, pusztán a műfaj hallatán megalkotják negatív véleményüket. Sajnos így elég méltatlan módon születnek az elutasító állásfoglalások, melyek legkevésbé sem tükrözik a valóságot.

Forrás: IMDb

A török telenovellák általában nem végződnek happy enddel, de legalábbis nem úgy, ahogy azt a néző várná. A forgatókönyvek zseniálisak, hiszen hiába a sok hasonló sztori, minden egyes sorozatban megtaláljuk az egyediséget. A színészeket feltétlenül meg kell említeni, akiknek alakításai egyáltalán nem maradnak el Hollywood nagyjai mögött, több esetben már a népszerűségük sem.

Mi sem igazolja jobban a pozitív véleményemet, mint az, hogy az utóbbi években egyre gyakrabban hallhatunk arról, hogy különböző nemzetközi díjakat zsebelnek be mind a készítők, mind a színészek.

Nem lehetne kiemelni csupán egyetlen sorozatot, de a teljesség igénye nélkül most említek néhányat. A 2020-as év kétségtelenül legfelkapottabb török sorozata Magyarországon a Remények földje volt, mely ugyan most néhány hónap pihenőre kényszerült, a rajongók érdeklődése töretlen és kétségtelen, hogy a hamarosan érkező harmadik évad népszerűsége sem fog lankadni. A Kegyetlen város bár bőven elmarad a Remények földje mögött, de egy ilyen, kevésbé nagyszabású sorozatba is jut mindig egy nagy alakítás, esetünkben az Agah urat megformáló Fikret Kuşkan, aki tehetségével képes volt ellensúlyozni mások esetleges gyengeségeit. Nem feledkezhetünk meg a Can Yamant övező rajongásról sem, amit sokak meggyőződésével ellentétben nem a megnyerő külsőnek köszönhet. Olyan felhozatalban, amiben Burak Özçivit, Buğra Gülsoy, Uğur Güneş, Akın Akınözü és Aras Bulut İynemli is a listán van, nem lehet kitűnni csupán egy izmos testtel, az színészi tehetség nélkül képtelenség. A Burak Özçivit főszereplésével vetített Végtelen szerelem (Kara Sevda) pedig egy Emmy-díjat is megért.

A történelmi sorozatok közül elsősorban a Szulejmánt kell megemlíteni, hiszen nézőinek száma világszerte elérte az 500 milliót is.

Ami a műfajokat illeti, a legtöbben a romantikus drámákat ismerik, de nem szabad elmenni a többi nagyszerű széria mellett sem. Ilyen például a már szinkronosan is látható kórházas sorozat, A csodadoktor, a Çukur vagy a Ramo című akciók, vagy az Agymenőkön is túlmutató vígjáték sorozatok.

Ha azt mondjuk, hogy a török sorozatok népszerűsége töretlen, talán nem a legpontosabb megfogalmazás, ugyanis egy olyan országról beszélünk, ami ezt az óriási sikert az elmúlt 15 évnek köszönheti és nagyon úgy tűnik, hogy ennyivel nem elégszik meg.

2 thoughts on “Mi a titka a török sorozatok sikerének?

  1. Én ezzel az irás elemzéssel teljesen egyetértek, én hatalmas sorozat rajongó vagyok nagyon sok sorozatot néztem még a Telemundó készítése kapcsán ezek is igényes sorozatok voltak!! Nagy színész kedvenceim voltak ott is és vannak a török szinészek között is vannak, de véleményem szerint a Temundó még igényesebb volt! A török sorozatoknál azt mondanám vannak szinészek akik abszolut igényesek a sorozat kapcsán, de v annak akik nem annyira!! Azt is el kell mondani, hogy a Telemundónak hatalmas épület együttesen van, vagy volt óriási rendezőgárdával és valljuk be nagyon-nagyon jó szini iskolájuk is van a török szinészek között is nem egy ott végzett észre is lehet venni a szini-játékuk kapcsán!! Teljességgel a sorozatuk már szinte felnő arra a szintre, van még mit javítani, de az már szinte elhagyagolható!! Én igy látom, ha valaki máskép látja én azt tiszteletben tartom

  2. Köszönöm az elemzést. Egyet értek, hogy a török filmek messzemenően sikeresebbek , melyeket évekkel ezelőtt sorozatként láttam, más országokból. Nagyon tetszik, hogy a színészek sikeresen végig játsszák “jelesen”, az adott szerepet.Tetszik a helyek kiválasztása.Ez úton aki még nem járt ott, ismerkedik a tájjal, az ottani szokásokkal.A török nép hiedelmeivel és a népi szokásokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük