február 8, 2023

Honnan ered ez a túlcsorduló tömeghisztéria?

Olvasási idő: 5 perc

Can Yaman megkérdőjelezhetetlenül napjaink egyik legnépszerűbb és legsikeresebb török színésze. Annak ellenére, hogy pályafutása alig néhány éve indult, olyan népszerű produkciókban láthattuk, mint az Álmodozó és A szerelem íze, de említhetjük legújabb dobását is, a Mr. Wrongot. Hamarosan pedig az új Sandokan-sorozat főszerepében lesz látható, ami már egy sokkal nagyobb szabású széria lesz, mint az eddig megszokottak. Ezekkel párhuzamosan rendszeresen szerepel reklámokban, jelenleg Olaszországban vendégszereplőként is foglalkoztatják, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a való életben jogi végzettsége van.

Magyarországon szinte megszámolni is nehéz, hogy hány rajongói csoportja és oldala van, de ez nem számít egyedinek, hiszen szinte a világ bármely pontján megvan a maga rajongótábora. Az én szememben is nagyon jó színész, minden karakterét kedveltem eddigi sorozataiban, de úgy érzem, tudni kell helyén kezelni a dolgokat.

A tinilányok hisztérikusan rajonganak a Disney-sztárokért, posztereikkel tele van a szobájuk fala, az összes velük foglalkozó bulvárlapot megveszik, követik minden lépésüket, plátói szerelmük nem ismer határokat és gyerekes rajongásuk szinte elvakítja őket. Nos, ugyanez mondható el Can Yamanról is, de esetében felnőtt nők tesznek így. Gyakran olvasom, hogy a magyar rajongók miként vélekednek vele kapcsolatban és olyan magasságokba emelik ténykedését, ahova valójában ő még nem ér fel.

Hangimiz Sevdmedik című sorozat

Tisztázzuk miről is van szó! Can Yaman egy kiváló vígjáték színész. Ebben a műfajban már több különböző szerepben is láthattuk tehetségét, ahogy azt is megfigyelhettük – aminek én különösen örülök -, hogy képes fejlődni. Elég, ha az Elsöprő szerelemben nyújtott alakítása mellé a Mr. Wrong Özgürjét állítjuk. Ég és föld. Nincs is ezen mit gondolkodni. Viszont a vonzó külső, az izmos test, az elvarázsoló tekintet sokaknak elég ahhoz, hogy igazán ne is mérjék fel, hogy mekkora az a bizonyos tehetség.

Ahogy fent említettem, vígjátékokban már bizonyított és senki nem vitathatja el tőle, hogy jól áll neki ez a műfaj. Na de mi van a többivel? Egyelőre semmi. Izgatottan várjuk, hogy Sandokanként is láthassuk és elvakultságot félretéve el tudjuk dönteni, hogy mennyire áll jól neki. Akármennyire is jól néz ki, akármennyire is szeretjük, be kell vallani, ez az elképesztő mértékű megszállott rajongás, hogy minden megmozdulásáért az egekig magasztalják, csupán az ő rajongásunkat tükrözi és nem Can Yanam páratlan tehetségét. Egyértelmű, hogy csupán egy megnyerő külsővel nem tartana ott, ahol most tart, hiszen felsorolni sem lehetne a hasonlóan sármos török férfiakat, akik közül pusztán ennyivel nem lehet kitűnni, de a rajongók többsége annyira elvakult, hogy bármit is tesz, az úgy jó, ahogy van, mert annyira jól néz ki.

Bay Yanlış című sorozat

Ha objektíven akarunk látni, akkor mielőtt páratlan tehetségűnek, egyedinek, utánozhatatlannak és kétségbevonhatatlannak nevezzük, körül kellene nézni a felhozatalban. Jim Carrey, Adam Sandler, Owen Wilson, csak néhány név az igazán sikeres vígjátékok igazán nagy színészei közül. De Yamant a rajongók nem kizárólag a saját műfajában emelik nem létező magasságokba, hanem színészi rátermettségét is páratlannak tartják. Páratlan színészi tehetség márpedig nincs, mert nem egy, nem kettő nevet lehetne említeni a toplistáról. Ezt igazolják a következőkben felsorolt nevek, akiknek tehetsége nem korlátozódik egyetlen stílusra, hanem szó szerint bármit és bárkit képesek eljátszani: Jake Gyllenhaal, Leonardo DiCaprio, Ryan Gosling, Chris Pine, Liam Neeson. Legyen szó vígjátékról, romantikáról, akcióról, drámáról vagy kalandról, ők igenis ott vannak a világ élvonalában, amitől akármennyire is nehéz elfogadni, Can Yaman még kissé távolabb van.

Jake Gyllenhaal (Perzsia hercege: Az idő homokja, Szerelem és más drogok, Mélyütés, Éjjeli féreg című filmek stb.)

Röviden megemlíteném a másik oldalt is. Azokat a bizonyos antirajongókat, akik szerint Yaman bármit csinál, bárhová megy, bármiben szerepel és bármit tesz le az asztalra, az rossz. Ez a nézőpont sem tükrözi a valóságot. Nem kell, hogy mindenkinek egyformán szimpatikus legyen, de van, amit muszáj elismerni. Van, amit nem az tesz jóvá, vagy rosszá, hogy ki csinálta. Nekik be kell látni, hogy valóban egy ígéretes színészről beszélünk és az utálat nem fogja eltörpíteni azt, amit elért, hiszen nem egy Barátok köztben ripacskodó, minősíthetetlen bohócról van szó. Viszont az elvakult fanatikusoknak is tisztán kellene látni, hogy nem az idei Oscar-díj várományosa a szóban forgó színész.

A Sandokan-projekt egy nagyszerű lehetőség számára kitörni abból, ahol most van és amennyiben sikerrel jár, akár a sorozat végeztével kelet helyett Hollywood irányába is indulhat, de ehhez még kell egy minden kétséget eloszlató alakítás kalózként. Nem vitatom kvalitását, de látni kell a külső mögé: tehetséges, szerethető, de ahhoz, hogy felérjen arra a szintre, ahova a rajongók emelik, még biztosan el kell telnie pár évnek. 31 éves, ezt ne feledjük! Lehet, hogy éveken belül olyan produkciókban láthatjuk őt, ahová meg is érdemli, hogy eljusson. Addig is élvezzük jelenlegi sorozatait, olvasgassunk róla, kövessük figyelemmel munkásságát, és várjuk türelemmel, hogy hová repíti őt tehetsége és az idő.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor kövess minket a Facebook-on!

3 thoughts on “Honnan ered ez a túlcsorduló tömeghisztéria?

  1. Ha tetszik ha nem van egy jó alkata ami a vad emberhez és a szerelmes férfihoz is. jó . Az hogy ki tehetséges vagy sem az idő eldönti .Az írásban felsorolt kiemelkedő színészek közül sok egysíkú van. pl.: Jim Carrey kifejezetten idegesít és minden filmjében ugyan az az arc jelenik meg. Leonardo DiCaprio mindig csöpögősen szerelmes minden szerepében őt látom és nem a figurát akit alakít.Nekem egyik sem olyan karakteres férfi mint ő. Az álmodozóban el lehet hinni a szerelmet a kétségbeesést a figura életében levő bizonytalanságot. Ha a felsorolt sorozatokat nézzük nem mindegyik vígjáték. Inkább a forgatókönyvekben találni hibákat felesleges időhúzást amiről közben az az érzése támad az embernek hogy fontos hogy hány részes a sorozat mert darabra fizetnek.Amint a filmjeiben látszik a kinézetéért nagyon megdolgozott. Ha csak a szerelem ízét hasonlítjuk az álmodozóhoz sok munka van hogy ilyen teste legyen. Egyébként nem értem miért gond hogy a közönség rajon valakiért. Valószínű jobb a szerepeiben mint a többi sorozatszínész akikre nem is emlékszünk. Egyébként most megy a Házasságért örökség című sorozat annak főszereplő férfija borzalmas mindig egyforma sem az arcán sem a testbeszédben nem látszik semmi . Nagyon várom a Sandokant szerintem jól áll neki.

    1. Engem csak azok a hozzászólók zavarnak, akik rendkívül jó színésznek titulálják. Szerintem még csak egy fajta szerepben láttuk mint romantikus szerelmes ebben kétségtelenül nagyon, jó ehhez hozzásegíti a rendkívül kisportolt alkata, a kisugárzása amit köszönhet a gyönyönyörű szemének, nézésének, hajának. Remélem Olaszországban sikerül kitörnie ebből a skatulyából. Egyenlőre csak igéretek és modellkedés van, no meg nagyon jó piárja. Adakozás a gyermekkórháznak és végtelen türelemmel van a rajongói iránt, az sem zavarja ha ölelgetik. Erre nem minden színész képes. Nagyon kedvelem a kisugárzása miatt, de várom, hogy több oldalát és abban a tehetségét megmutassa..

  2. Egy percig nem vitatom, hogy túl van sztárolva, de azt igen, hogy eddig csak vígjátéki és romantikus vénáját láthattuk! A fájdalomnak és gyötrődésnek a mélységeit legalább annyira ki tudja fejezni, mint azt láthattuk is mindegyik sorozatában és ami számomra előre vetíti a drámai szerepeket is, amik – remélem – várnak rá, a tehetsége megvan hozzá. Talán a költözés és a Sandokan szerep meghozza neki a várt áttörést, őszintén kívánom neki és bízom benne, hogy eljön az idő, amikor nem fog a vízcsapból is folyni, hanem csak vagy leginkább a szerepei miatt fogunk róla beszélni. Attól félek, hogy ilyen tempóban elfárad, kiég, mielőtt igazán bizonyíthatna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük