június 6, 2023

Érdekességek a török kultúrából

Olvasási idő: 4 perc

A török társadalom tagjai sok tekintetben a mai napig követik a régi szokásokat, és az idősek tisztelete sem veszett el a múlt homályában. Olyan hagyományokat, érdekességeket gyűjtöttem össze, amelyek egy része máig elevenen él a török kultúrában, mi pedig sorozataikban gyakran láthatjuk is ezeket.

Kézcsók

Míg nálunk a férfiak és a nők közötti kapcsolatban fordul elő, de a modern világban egyre kevésbé jellemző (ma főleg az idősek körében tartják ezt a szokást), addig a török kultúrában ez a tisztelet jele. A fiatalabbak csókolnak kezet az időseknek, majd a homlokukhoz érintik, de ott is inkább akkor, amikor hosszabb idő után találkoznak ismét a rokonok vagy hasonló okból elköszönnek. Csak jelentős korkülönbség esetén van jelen a kézcsók, például 20-30 év. Kivételt képeznek a vallási ünnepek, amikor életkortól függetlenül ezzel kívánnak a fiatalok az idősebbeknek kellemes ünnepeket.

Eljegyzés – nişan

Az eljegyzés két fiatal közös életének kezdetéhez vezető út első mérföldköve. Ünnepség keretében tartják meg a lányos háznál, ahova a kérő a családjával érkezik és rendszerint a legidősebb férfi hozzátartozó (általában az apa) kéri meg a lány kezét annak apjától (vagy a legidősebb férfitól). A beleegyezés után valamelyik rokon egy-egy gyűrűt húz a jegyespár ujjára, melyeket előzőleg piros szalaggal kötöttek össze, majd elvágják azt. Persze az eljegyzés elméletben már ezelőtt megszületik a pár tagjai között, de a hagyományokhoz híven sokan megpecsételik ezzel a régimódi ünnepséggel.

Henna-éj (leánybúcsú) – kına gecesi

Ez a fogalom nálunk sem ismeretlen. Ezen az estén a hennafestést a menyasszony rituális mosakodása előzi meg a hamamban, azaz a törökfürdőben. A hennát a vőlegény családja biztosítja, és a leendő anyós feladata az arára ősi mintákat festeni. Napjainkban sokkal inkább az jellemző, hogy a lányok csak a tenyerükbe kapnak hennát.

Gyerek születése

Szülés után az újdonsült anyuka hajába piros szalagot szokás kötni, ami a védelmet jelenti. Megóvja a kismamát és a babát egyaránt. Úgy tartják, ez megakadályozza, hogy egy démon megjelenése miatt az anya eltávolodjon a gyerekétől.

Tea – Çay

Azon gondolkodtam, hogy meg lehet-e nézni úgy egy török sorozatot, hogy ne látnánk teázni a szereplőket. Szerintem nem. A törökök imádják a teát. Legyen bármilyen esemény, alkalom, a nap bármelyik szakasza, egy meleg tea a klasszikus pohárban mindenképp belefér. Nem véletlen, hogy ők a világ első számú teafogyasztói.

Vendégszeretet

A törökök vendégszeretete páratlan. Érkezéskor papucsot adnak a látogatónak, majd ezt követően minden a meghívott körül forog. Legyen szó reggeliről, ebédről vagy akár vacsoráról, nem számíthatunk arra, hogy egy-két órán belül “szabadulunk”. Sok török családban még külön étkészletet és törölközőt is tartanak, amit csak akkor vesznek elő, ha vendég érkezik, de a vidéki otthonokban egy erre a célra berendezett hálószoba sem ritka. A vendégsereg érkezéséhez nem kell különleges alkalom vagy ünnep, őket mindig szívesen látják.

One thought on “Érdekességek a török kultúrából

  1. Ez mind így igaz!! 25 évig jártam folyamatosan,(úgy mond) ingáztam!! Nyugodtan tekinthetném második otthonomnak!!Azok közt a szerencsések közt lehettem akik be tekintést nyerhettek a hétköznapjaiba is!!Az ottléteim alatt sikerűlt a nyelvet is elsajátítani, közöttük járva ez könnyen megy!!A járvány miatt sajnos most nem mehetünk!!Már nagyon híányzik,a nyüzsgés,az ottani barátok,persze tartjuk a kapcsolatot,de az nem úgyanaz!!Most én is a sorozatokban kicsit ott érezhetem magam!!! Isztambul egy csodálatos város,tele van szebbnél szebb látványossággal,s az ott élő emberek kedvességének nincs párja!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük