június 6, 2023

Egy gyerekszínész a felnőttek tehetségével

Olvasási idő: 5 perc

Van egy kislány. Egy ránézésre átlagos török kislány. Isztambulban él és még csak 11 éves. Ha ránézünk egy képére, mosolygós, életvidám gyereket látunk, aki semmiben sem tűnik ki a többiek közül. De ebben a lányban van valami különleges. A tehetsége. Egy 11 éves gyerekszínész, aki fiatal kora ellenére annyit tett le az asztalra, hogy húzónévként említhető bármelyik sorozatában.

Nem vagyok kimondottan a híve a gyerekszínészeknek még annak ellenére sem, hogy a törökök néha kimondottan jól választanak. Sok hollywoodi film és sorozat bizonyította, hogy a kicsik szerepeltetése nem mindig jó ötlet, gyakran még az élvezhetőséget is elveszik. A törökök viszont olykor-olykor egész jól ráéreznek, hogy mennyi az, amennyi még belefér.

Elsőként Alihan Türkdemir az, akit ki kell emelni. A szultána című sorozat ifjú hercegeként nem jutott neki igazán nagy szerep, így lehetősége sem volt megmutatni sem rátermettségét, sem pedig az ellenkezőjét. Néha egy-egy jelenetben feltűnt, éppen annyira volt aranyos, amennyire kellett és ez így volt jó. A szerelem ízében Bulutként már többet láthattunk tőle. Színészileg egyértelműen van hova fejlődnie, viszont annak ellenére, hogy a sorozat központi eseményei a kisfiú köré épültek, nem erőltették őt a végletekig, nem vitték túlzásba. Nem kellett átlépnie képességeinek határát, így nem is hagytak esélyt annak, hogy átmenjen ripacskodásba. Véleményem szerint, ha a kis színész képes fejlődni, sikeres lehet, de ez még a jövő zenéje.

Beren Gökyıldız esetében már egy kicsit más a helyzet. Több kimondottan népszerű produkcióban is bizonyíthatott, így bőven van mit összehasonlítani, ráadásul a karakterei sem teljesen egyformák. Az Anya című sorozatban láttam őt először, így ezzel kezdem a jellemzését. Egy nagyon lehúzós, lehangoló, kemény drámáról beszélünk, amiben vidám jelenetet keveset találunk. Még a happy end is részben szomorú, hiszen az egyik oldalról egy haláleset és egy gyilkossá vált anya sorsa árnyékolja be. A Beren által megformált karaktert nem lehetett egyszerű eljátszani. Rendkívül sok érzelemre volt szükség ahhoz, hogy a néző is átérezhesse a feszültséget, ami egy gyerek számára igencsak nagy falat. Minden pillanatban láthattuk a keserűséget Melek szemében, melyben minden benne volt, amit ez a sorozat mutatni akart a képernyők előtt ülőknek. A kislány másik oldala Turna. Egy egészen más karakter, egy olyan lány, akinek van szerető családja. Beren sokszor felnőtteket megszégyenítő módon lényegült át egyikből a másikba egy szempillantás alatt, s tette élvezetessé a jelenetek minden pillanatát.

Jelenleg hazánkban a legaktuálisabb szerepe Öykü karaktere Az én lányom című sorozatban. Nem mondanám, hogy olyan nagy a különbség, de azért mégis egy kicsit más oldaláról ismerhetjük meg. Egy vagány, nagyszájú kislányt alakít, aki édesapját mindennél jobban szereti. Kimondottan jól hozza a beteg lány szerepét, de jól áll neki az ártatlan csipkelődés is apja felé. Remekül vitte végig az elhagyott lány szomorú sorsától induló fejlődést, aminek végére fokozatosan kialakult benne a kötődés és a szeretet. Sok szomorú jelenet, sok vidám pillanat és egy percre sem érezzük az izzadságszagot. A kis Beren a legnagyobb átéléssel adja vissza karakterének minden jellemvonását. Filmbéli apjával, Demirrel tökéletes a kettejük közti kémia, ami Cansu Dere esetében viszont kevésbé volt jelen.

Legutóbb A csodadoktorban láthatták a magyar nézők, amiben már tényleg egészen új szemszögből láttatja a tehetségét. Egy harsány fiatal lány képében tűnik fel a kórházban, és már a legelső pillanatban egyértelmű, hogy nem Öyküt, nem Meleket és nem is Turnát látjuk. Ha nem néztük volna a korábbi sorozatait, könnyen azt hihetnénk, hogy mindössze túljátssza a karakterét és képtelen mértéket tartani a gesztusaiban, de mivel ismerjük az ezt megelőző produkcióit, így tudhatjuk, hogy csupán a szerep ilyen. Ezáltal tisztázódik sokoldalúsága és megmutatja, hogy nem kizárólag egysíkú karakterek megformálására képes. Ez is igazolja, hogy kivételes gyerekszínész.

Ahogy most is, úgy felnőttként is Vahide Perçinhez hasonlóan komoly szerepekben tudom elképzelni, de kétségtelenül sok rajongó örülne, ha a legkülönfélébb műfajú produkciókban is mielőbb láthatnánk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük