június 6, 2023

Remények földje – Demir aljasságai

Olvasási idő: 8 perc

Sok-sok témát érintettem már a Remények földje kapcsán, melyek többé-kevésbé megosztották az olvasókat. A lényeg az, hogy ami Titeket érdekel, abban nincs megállás.

Ebben a cikkben Demir Yaman karakterét elemezzük a sorozat kezdetétől, egészen a harmadik évadig. A legújabb szezonról írottakat jelezni fogom, így a spoilert nem kedvelők ott nyugodtan megállhatnak.

Demir a Yaman család egyetlen „trónörököse” és nagyon gyorsan kiderül a történet kezdetén, hogy egyben „anyuci elkényeztetett fiacskája” is. Gyerekkorában mindent megkapott anyjától, aki egyértelműen bármit elkövetett egyetlen fia boldogságáért. Demir úgy nevelkedett, hogy minden jár neki, még az is, ami nem. Ez pedig alapvetően egy nagyon rossz tulajdonság, mert felnőttként könnyen áthat vele másoknak. Nem is kellett sokat várni, hogy kibújjon a szeg a zsákból. Demirt az első pillanatban rabul ejtette a fiatal lány, Züleyha szépsége. A helyzeten tovább rontott, hogy nem is sejtette, hogy jegyben jár igaz szerelmével, Yilmazzal. Túlságosan részletezni nem kell, hogy mik következtek ezután. Megtörtént az esküvő, amiért tetszik vagy sem, három embert okolhatunk. Züleyhát, mert nem gondolkodott. Egyrészt nem próbálta meglátni a saját érdekét a történtekben, másrészt mert nem volt őszinte. Hünkart, mert kényszerítette a házasságra annak ellenére, hogy vele sem bántak korábban másként. Már csak ebből kifolyólag sem szabadott volna egy újabb ártatlan lányt erre a sorsra terelni. Végül pedig Demirt, mert ugyan tudta, hogy Züleyha nem szereti viszont, ő mégis elvette annak a reményében, hogy ez egy nap majd megváltozik.

Demir egy sérült ember, amibe talán nem sokan gondolnak vele, de persze ez nem mentesíti a felelősség alól. Kiskorában tanúja volt szülei rossz házasságának, amit bár anyja minden bizonnyal próbált eltitkolni előle, de kizártnak tartom, hogy ne érzékelt volna belőle semmit. Apját korán elveszítette és életében sem mutatott jó példát fiának. Még Demirnél is rosszabb embernek képzelem el, hiszen Hünkar elmondása alapján könyörtelenül gázolt át mindenen és mindenkin saját céljai érdekében, viszont Demirben gyakran felébred az a bizonyos lelkiismeret.

Számtalanszor láthatjuk, hogy Züleyhát nem akarja bántani, féltékenység vezérli, ami nem jó tanácsadó, rossz döntésekre sarkallja. Bezárja, bántalmazza, még Adnant is elveszi tőle, a sok fenyegetésről pedig nem is beszélve. Ezek pedig oda-vissza így működnek, hiszen Züleyha szintén több alkalommal próbált elszökni a gyerekekkel. Sajnos ebben a helyzetben nem lehet megmondani, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb.

Amikor Demirt gyilkosságért börtönbe zárták, azt mondta Züleyhának Adnan betegágya mellett, hogy elengedi, nem tartja többé vissza, ellenben Züleyha nem kért ebből, helyette inkább ígéretet tett hűségéről. Ez egyértelműen nem írható Demir számlájára. Amin viszont semmi nem változtat az az, hogy ezen a ponton már késő volt elengedni. Amíg egyszer bántotta és ellökte, máskor magához húzta és szeretet adott, vagy magához láncolta, kényszerítette.

Adnan Demir fia. Biológiailag ugyan Yilmazé, de jogilag ő Adnan Yaman. Ezt megcáfolni nem lehet, Demir pedig sajátjaként szereti évek óta, így akárhányszor úgy dönt Züleyha, hogy elszökik, azzal az apjától veszi el, ahogy Demir is számtalanszor elvette őt az anyjától, nem kevésbé megbocsáthatatlan hibát elkövetve ezzel. Ebben az ügyben megint nehéz lenne igazságot tenni, hiszen mondhatjuk, hogy Züleyha attól félt, hogy Demir ismét elválasztja őt a fiától, de mondhatjuk azt is, hogy Demir tartott, hogy Züleyha bármelyik pillanatban elszökhet Yilmazzal.

Térjünk át a Yilmazzal való viszonyára. Először is tisztázzuk, hogy Yilmaz egy tisztalelkű, őszinte, igaz ember, aki bár lehetőségei hiányában tanulni nem tudott, de mégis megállta a helyét az életben. Demir egy tanult, diplomás mérnök, akit ugyan rossz szándék sosem vezérelt, a gyerekkorában látott rossz példa és az, hogy Hünkar mennyire elkényeztette, azt erősítette meg benne, hogy mindent megkaphat az életben és nem tanulta meg, hogy küzdeni is kell a dolgokért. Demir jó volt a fiatal szerelmesekhez, amikor segítség reményében érkeztek a birtokra és szállást, munkát adott nekik. Yilmaz jóhiszeműsége itt mutatkozott meg először, ugyanis amikor börtönbe került, Demirnek bevallott mindent és a gondjaira bízta szerelmét. Ezzel a bizalommal ő pedig nagyon csúnyán visszaélt, amin nincs mit szépíteni, így meg is alapozták a kettejük közötti csillapíthatatlan ellenségeskedést.

Hünkar és Fekeli békítő szándéka rendre kudarcba fulladt, ami be kell, hogy valljuk, Yilmaz forrófejűségének a hozadéka. Demir kezet nyújtott, Yilmaz fenyegetett, majd amikor Yilmaz nyújtott kezet, Demir elfogadta, aztán fordítva. Hogy ki kezdte? Ha a kezdetekig nyúlunk vissza, akkor egyértelműen Demir. De kérdezem én: ha Fekeli békét tud találni és képes megbocsátani, hogy ártatlanul ült börtönben hosszú évekig a Yaman család miatt majd Allahra bízni a büntetést, akkor Yilmaz miért nem tud a jövőbe tekinteni, amikor egy gyönyörű orvos a felesége, aki mindennél jobban szereti?

Végül Demir elköveti a legnagyobb hibát, amit egy férfi a feleségével megtehet: megalázza, megszégyeníti és kidobja, majd esküt tesz, hogy sosem láthatja viszont gyerekeit, mindezt pedig úgy, hogy meg sem hallgatja őt. Alapja is volt ennek, hiszen félreérthető videót látott róluk, ami ráadásul egy titokban történt találkozón készült, sőt, azt később le is tagadták. Demir okkal érezte magát megalázva és becsapva annyi féltékenykedés után, de ennek ellenére is azt mondom, ha máskor nem is, de azon ponton, amikor a kétségbeesett nő gyerekei életére esküdött, hinnie kellett volna neki. Így ezek tudatában érhető, hogy Züleyha elkeseredettsége már az emberölési szándékig vezérli, hiszen más lehetőséget már nem lát. Demir viszont utána is képes volt visszavonni a feljelentést, ami akárhonnan is nézzük, lelkiismeretének és őszinte – addigra már abszolút érthetetlen és ok nélküli – szerelmének köszönhető.

A következő bekezdéseket az olvassa, akit érdekelnek az új, harmadik évados epizódok történései.

Amikor Züleyha kórházba kerül, Demir gondolkodás nélkül mellé áll, s minden korábbi sérelmét félretéve támogatja feleségét, minden kívánságát teljesítve. Züleyha ezt meghálálva tovább szítja a Demir és Yilmaz közti feszültséget azzal, hogy bár ismeri szerelme természetét, mégis elmondja neki az igazat Adnanról, majd rendszeresen titkos tivornyákat szervezve, családként, Hünkar teljes támogatásával találkozgatnak a kis házban, ezzel pedig ismét visszaél a bizalommal és az orránál fogva vezeti Demirt, de ennek ellenére mégis megadatni látszik nekik az áhított boldogság.

Züleyha és Yilmaz a sok sikertelen szökési kísérlet ellenére újra együtt lesznek. Hárman, Adnannal, míg Kerem Ali Müjgannal, addig Leyla Yamanékkal marad, viszont rendszeresen láthatják őket. A régóta várt boldogság és a családi idill azonban hamar tragikus véget ér, amikor Yilmaz életét veszti egy horrorisztikus autóbalesetben.

Elszállt minden esély a boldogságra és az emberi sorsok megváltoztatására. Züleyha elveszített mindenkit, aki támasza volt: Hünkart és Yilmazt, ezzel pedig egyedül maradt. Egy pillanat alatt összeomlott egy álom, egy élet és egy szép jövő. Ami pedig tovább csavarja a történetet, hogy talán Demir életében egy másik nő bukkan fel, így minden bizonnyal tartogat még meglepetéseket számunkra a történet.

Vajon megtalálják még főhőseink a boldogságot? Elképzelhetőnek tartod, hogy Züleyha beleszeret Demirbe és addigra már késő lesz?

Képek forrása: IMDb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük