október 18, 2021

Niall Ferguson – A pénz felemelkedése

Olvasási idő: 2 perc

Niall Ferguson korunk egyik méltán legelismertebb történésze, a Harvard Egyetem professzora. A szakma közismert képviselője Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend közérthető és olvasmányos munkáinak köszönhetően. Az utóbbi hetekben A pénz felemelkedése című könyve mellett a Civilizációt is volt alkalmam elolvasni, de jelen írásban előbbire szeretném felhívni a figyelmet.

A brit történész 2008-as sikerkönyvében a világ pénzügyi történelmét taglalja, ahogy azt a címből is könnyedén kitalálhatjuk. A több, mint 300 oldalas mű a kezdetektől egészen a múlt évtized aktualitásaihoz kalauzolja el az olvasót. Senkit ne tévesszen meg a „száraz” cím, ugyanis a borító mögött egy rendkívül hasznos információkból álló közérthető és érdekfeszítő tartalom rejtőzik. Természetesen nem egy stand-up est írásba foglalt verzióját kell várni, de a könyv mégis megérdemel minden elismerést. A pénzüggyel kapcsolatos, „egyszerű” emberek számára távoli és érthetetlen fogalmak hétköznapi és befogadható módon vannak használva, így bátran fellapozhatja bárki, aki szeretne átfogó képet kapni a világtörténelem meghatározó tényezőjéről, valamint az emberi fejlődés alapjául szolgáló eszközről, a pénzről.

Egy kicsit a tartalomról:

Egészen az alapoktól indul a pénzügyi világ ismertetése, tehát a pénz kialakulásától. Végig vezet minket a történelem különböző korszakainak fontosabb eseményein, melyek ezt a területet érintették és megértheti az olvasó, hogy mi mindent befolyásolt és határozott meg az évszázadok folyamán. Megismerhetjük a világ különböző részeinek pénzügyi történelmét, de mindezt közérthető történetekbe csomagolva adagolja az olvasónak. A könyv végére pedig elérkezünk a 21. század első évtizedének második feléhez.

Amikor belekezdtem a könyvbe, nagyon erős kétségekkel „álltam” a feladat előtt, amit a hétköznapi köntösbe bújtatott szakmai írás könnyen feledtetett velem. A műben olvasható rövid történetek szó szerint olvastatják magukat, így nagyon gyorsan, nagyjából két hét alatt a könyv végén találtam magam.

Ajánlom mindenkinek, akit érdekel a pénzügyi világ, de azoknak is, akik szeretnének pontosabb képet kapni arról, ami életünk minden lépését meghatározza: a pénzről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük