október 18, 2021

Milyen a jó blogger? Van ilyen?

Olvasási idő: 4 perc

Persze, hogy van. Csak nem túl sok.

Semmitmondó szószaporítás, helyesírási hibák tömkelege, üres, érdektelen sztorik, silányul összecsapott cikkek és like-vadászat. Ez a szomorú valóság, ami persze részben felfogás kérdése is, mert akár mulatságos is lehet. Az itt a baj, hogy van néhány dolog, amit mérlegelni kellene annak, aki egy blog elindítását fontolgatja és ezt sokan nem teszik meg.

Attól, hogy a kedvenc színészed posztolja, hogy hol ebédelt, milyen márkájú cipőt vett vagy melyik edzőterembe jár, még nem kell neked is saját Facebook oldalt csinálnod, mert senkit nem fog érdekelni az új zoknid.

Sokan a sorrendet is fel akarják cserélni, úgyhogy gyorsan tisztázzuk is ezt!

Előbb kell letenni valamit az asztalra, aztán utána várhatod csak el, hogy adjanak a véleményedre. Nem pedig elkezded osztani az észt, miközben várod, hogy felfigyeljenek rád. Sorban kellene haladni, a fizetésedet sem előre utalják, ahhoz előbb dolgozni is kell.

“Dm-körúton jártam, szempillaspirált vettem”
“Új alapozót teszteltem”
“Elmesélem a tegnapi napomat”
“Ilyen füzeteket vettem iskolakezdésre”
“Hannácska átaludta az éjszakát”
“Őszintén a szülés utáni depresszióról”

Bödőcs Tibor óta tudjuk, hogy sem a búvár-salsa, sem a lovas hittan nem elég alap egy blogbejegyzéshez. Mások érvénytelen magánéletét olvasgatni nem épp szórakoztató időtöltés. Ahhoz, hogy érdekes blogot hozz létre, mindenképp szükséged lesz egy olyan érdeklődési körre, amiben nem vagy egyedül és meg is tudod találni a célközönségedet. Fontos, hogy azzal a hobbival, orientációval már korábban is rendelkezz és ne a blog miatt válassz egyet, mert utóbbi esetben zsákutcába érkeztél. Tehát a jó ötlet legyen a motorja a blognak, ne pedig a blog legyen az indok, amiért odaizzadsz valamit!

Gondolkodtam egy kérdésen. Hová tűnt a minőség a magyar blogokról? Volt egyáltalán? A celebkedés és a blogolás nem ugyanaz. Minőségi bloghoz minőségi témaválasztás kell, emellett pedig kreativitás és íráskészség, valamint jó helyesírás. Az utolsó kettő nélkül az első kettő semmit nem ér és fordítva. A nyelvi kommunikációs kompetencia egy alapkészség, csakhogy ennek ellenére sem képes mindenki magas színvonalon művelni, mert nem rendelkezünk vele egyforma mértékben.

Nem azt mondom, hogy olyan egyedi témát kell választani, ami még biztosan nincs, hanem azt, hogy ki kell tűnni a tömegből, viszont vannak olyan területek is, amerre valóban nem érdemes indulni. Ilyen például a fentebb már említett baba-mama kérdéskör, de ugyanúgy ide sorolnám a magánéleti témákat is. Elhiheted, hogy a saját kis átlagos magéleted semmiféle közérdeklődésre sem tart számot.

A technikai fejlődés alapvetően egy nagyon jó dolog, hiszen szükséges ahhoz, hogy nyilvánosság hatalmas színtere táruljon elénk. A siralmas tény az, hogy manapság már bárki lehet közlő.

Vannak olyan diszkrét dolgok, amiket egy tanult ember még legszűkebb baráti körében is csak alapos megfontolás után mond ki. Legalábbis én alapvetően így gondolod, de helyette mit kell látnom? Azt, hogy a magukat éles eszű embereknek tartók, minden gátlásukat levetkőzve lökik válogatás nélkül mindenki arcába a cenzúrázatlan privát életüket. Ennyire blogolni akarsz és nincs jobb ötleted, vagy annyira korlátolt vagy, hogy ezeket tartod megfelelőnek?

Persze ezeket a gondolatokat senki ne vegye ok nélkül magára. Egyszerűen csak gondolkozzon el, aki úgy érzi, hogy e sorok róla szólnak.

További ízléses, magas színvonalú blogolást mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük