október 18, 2021

Mennyire manipulál a média?

Olvasási idő: 5 perc

Sokan gondolkodás nélkül vágnák rá erre a kérdésre, hogy nagyon. Nézzük át, mennyire van igazuk!

A média rendkívül sokrétű hatással van az emberek életére, ami lehet negatív és pozitív egyaránt. Napi szinten nézzük a különböző műsorokat a tévében, órákat töltünk a közösségi oldalakon, az autóban rádiót hallgatunk, szabadidőnkben olvasunk, sorozatot nézünk, de lehetne még sorolni, ugyanis megannyi területen része az életünknek.

Ha visszagondolunk, milyen sokszor hallottuk gyerekként szüleinktől, hogy ne nézzünk annyi tévét, inkább menjünk játszani. Lehet, hogy ezt nem is tudatosan mondták, de mégis igazuk volt. Már évtizedekkel ezelőtt is végeztek vizsgálatokat a média gyerekekre gyakorolt hatásairól és igazolták szüleink aggodalmát. A televíziókban látható erőszak által növekszik a gyerekek agresszióra való hajlama, de a hasonló cselekvésekkel szembeni gátlások is csökkennek. Nagy szerepe van a média nevelő hatásának a gyerekek fejlődésében.

De nem csak rájuk van hatással! Te bele szoktál gondolni abba, hogy amit a híradóban látsz, az mennyire tükrözi a minket körülvevő világot? Elfogadod azt, amit ott mondanak vagy esetleg több forrásból is tájékozódsz? Valószínűleg a többség azt válaszolná erre, hogy őt nem lehet félrevezetni, mert tudja, hogy kinek és mit lehet elhinni. Persze, mindenki jobban tud mindent a másiknál, de a vizsgálatokra alapuló válasz ezekre a kérdésekre a legtöbb emberre vonatkozóan az, hogy vagy vakon elhisznek mindent, vagy a világon semmit nem hisznek el.

Egyik sem jó. Valahol a kettő között kellene lenni a gondolkodásunknak. A televíziózás története csaknem egy évszázados múltra tekint vissza és a társadalomra gyakorolt hatása az évtizedek során folyamatosan változott.

A tévék által mutatott torzított világkép egy idő után előrébb kerül a személyes tapasztalatokkal és a világ megismerésének más módszereivel szemben. Ez pedig egyértelműen a média fontos célja. Nem kell arra gondolni, hogy valami ördögtől való dologról van szó, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a kereskedelmi csatornák különböző hírműsorai nem a leghitelesebb és legelfogulatlanabb, objektív információk melegágyai.

Gondolj arra, hogy miket szoktál látni a híradásokban! Politikai, gazdasági és egyéb információk hangoznak el. Van, amit az egyik csatornán hallasz, a másikon nem és fordítva. Ennek az az oka, hogy a nagy közérdeklődésre számot tartó belpolitikai eseménynél fontosabbnak tartották, hogy kis majom született az állatkertben, így inkább azt mondták el? Nem, nem ez az oka. Az oka szakmai nyelven az agenda-setting. A média „meghatározza”, hogy mivel foglalkozzanak az emberek. Bizonyos témákat jobban kihangsúlyoz és napirenden tart, míg másikakat többnyire elhallgat.

Legegyszerűbb ezt a politikával szemléltetni. A politikusok célja az, hogy meggyőzze az újságírókat és a média egyéb szakembereit saját álláspontjukról, rajtuk keresztül pedig az emberek figyelmét is olyan kérdések felé kívánják terelni, melyek számukra kedveznek, elterelve ezzel az ellentétes oldal érdekeinek kedvező nézetekről a társadalom gondolatait.

Fontos megemlíteni azt is, hogy egyes nézetek nem közvetlenül a média, pontosabban a különböző kampányok által épülnek be a köztudatba, hanem az egyes emberek által hitelesnek elismert véleményvezérek megnyilvánulásain keresztül, tehát részben nem közvetlen, hanem sokkal inkább közvetett hatásról beszélünk.

Ezenkívül a médiumok által terjesztett nézetek behálózzák mindennapjainkat, hiszen, ha egy adott eseményt addig ismételnek, amíg mindenkibe sikerül „belenevelni”, akkor széles rétegek számára az lesz az elfogadott, így egy esetleges ellenkező vélemény mellett nehezebb kiállni, mint egy sokak által elfogadott álláspont mellett. Ebből következik, hogy a kevésbé elfogadott nézetek egy idő után valamilyen szinten feledésbe merülnek. A média pedig máris elérte célját.

A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy melyek azok a sajtóorgánumok, médiahatalmak, melyek valóban hitelesek, és emiatt is tapasztaljuk gyakran például az álhírek terjedését. Mellékesen jegyzem meg, ha nem követi az olvasást a gondolkodás, akkor jobb, ha nem kapcsoljuk be a tévét és nem lapozzuk fel az újságot. Ami pedig köztudottan gyorsabban terjed a bozóttűznél: az az emberi butaság. Ennek legkevésbé sem kedvez a technikai fejlődés, hiszen a közösségi oldalak és a blogok térnyerésével bárki széles tömegeket érhet el, elárasztva ezzel a gyanútlan, naiv embereket az ostobasággal, aminek fertőzési rátája garantáltan meghaladja bármilyen vírusét.

Szóval, hogy válaszoljak a feltett kérdésre: igen, manipulál a média. Azt is, aki mindent elhisz, és azt is, aki azt mondja, hogy „nekem senki ne mondja meg”. Valakit jobban, valakit kevésbé, de ne hidd, hogy téged nem! Ha nem értesz egyet valamilyen aktuális történéssel, bármivel, ami épp napirenden van, és véleményednek hangot is adsz, akkor azt hiszed, hogy téged nem lehet befolyásolni. Elárulom, hogy lehet, mert az is a média hatása, ha te nem értesz egyet, hiszen véleményed van és foglalkozol vele. Ugyanis nem elsősorban az a cél, hogy mindenki egyetértsen, hanem az, hogy a lehető legtöbb ember azzal foglalkozzon. Azaz a média megint elérte a hatását méghozzá úgy, hogy észre sem vetted.

2 thoughts on “Mennyire manipulál a média?

  1. Nagyon érdekes, gondolatébresztő cikk! Azzal ugyan nem feltétlenül értek egyet, hogy a gyerekekben erősíti az agresszív hajlamot a televízió, de mindenképp érdekes hatásai vannak. Nem rég olvastam ezt a cikket: https://tudomanyplaza.hu/noam-chomsky-hatalom-tizparancsolata/ És több ponton is kapcsolódik ide. Az mindenféleképp igaz, hogy a média lefoglalja az ember agyát olyan dolgokkal, amelyek nem igazán fontosak. Így könnyen manipulálhatóak vagyunk.

    1. Valóban elgondolkodtató ez a téma, viszont sokan mégsem gondolnak igazán bele. Méltatlanul keveset foglalkozunk a média hatásaival, ezért is tartottam fontosnak, hogy írjak róla.
      Ami a gyereket illeti, már a 60-as évektől voltak vizsgálatok arra vonatkozóan, hogy milyen hatással van a televízió az egészen fiatal korosztályra. Lowery és DeFleur írtak róla 1995-ben megjelent könyvükben.
      Köszönöm a linket, mindenképp el fogom olvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük