június 6, 2023

Kelet kapuja – Isztambul

Olvasási idő: 5 perc

Isztambul, Macskambul, Kelet kapuja, két kontinens városa, bárhogy is nevezzük, mind tudjuk, hogy ez Törökország legnagyobb és a Föld egyik legnépesebb városa. Teljes lakossága az agglomerációval együtt a meghaladja a 15 milliót. A Boszporusz és a Márvány-tenger két partján elterülő település nagyobb része Ázsiában, kisebb része Európában fekszik. Sokáig a világ egyik legfejlettebb birodalmának, az Oszmán Birodalomnak a központja volt, de a köztársaság 1923-as kikiáltása után Ankara lett az ország fővárosa.

Isztambulban két kontinens kultúrája találkozik, a nyugati és a keleti, az európai és az ázsiai, a keresztény és az iszlám. Kulturális élete rendkívül gazdag, nemzetközi fesztiválokat is rendeznek, de múzeumokban és mozikban sem szűkölködik. Ezen a ponton kell kiemelnünk a világhírű törökfürdőt, törökül hamam, aminek nagy jelentősége van az iszlámok életében. Más szóval közfürdőként említhetjük, fontossága onnan ered, hogy a tisztálkodás a vallási kötelezettségek közé tartozik, így Allahhoz is szorosan köthető.

Sajnos kevesen olyan szerencsések, hogy hosszabb időt tölthetnek el ebben a gyönyörű városban, de kiemelnék néhány látnivalót, amelyeket egy néhány napos ott-tartózkodás alatt hiba lenne kihagyni. Fontos figyelmet fordítani a történelmi nevezetességeknek hiszen nem véletlen, hogy Isztambul történelmi negyedei az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek.

A Topkapi palota az egyik leghíresebb épületnek számít, ugyanis évszázadokon keresztül adott otthont a szultánoknak. Jelenleg múzeumként várja a turistákat, dombjáról pedig lenyűgöző látvány fogad minket az Aranyszarv-öbölről.

A Sultanahmet tér egyik oldalán lévő Hagia Sophia valódi jelképévé vált a városnak, míg a másik oldalon a Kék mecset található, így szerencsés helyzet, hogy a két épület látogatását közvetlenül egymás után is meg lehet ejteni.

Senki nem térhet haza Isztambulból, amíg nem látta a Galata-tornyot. Eredetileg világítótoronynak szánták, de a negyedik keresztes hadjárat során megsemmisült, majd később újjáépítették, ma pedig kávézó, szórakozóhely és szemkápráztató körpanoráma várja az érkezőket. Nem maradhat ki a programból egy vásárlás az isztambuli Nagy Bazárban. Ez az a hely, ahol biztosan nem csak nézelődni fogsz, ugyanis ki ne találna valami kedvére valót a közel 5000 üzletben, ahol napi szinten több százezer látogató fordul meg. Innen nem messze található az egyiptomi fűszerpiac, ahol szárított gyümölcsöket és gyógynövényeket egyaránt vehetsz.

Kötelező időt szakítani a Dolmabache palotára, ami a Topkapinál jóval újabb, valamint a jegy ára is elfogadhatóbb. Belépve megtekintheted a férfiak lakrészét, a háremet és a dísztermet is. Szintén kedvelt célpont az Üsküdarral szembeni, a Boszporusz partjainál fekvő apró szigeten lévő Szűz tornya, amiben étterem és kávézó egyaránt üzemel.

Természetesen nem kell múzeumról múzeumra járnod ahhoz, hogy Isztambul jellegzetességeinek tanúja legyél. Könnyen észrevehető, hogy a város tele van macskákkal és kutyákkal. Az ottaniak nagyon szeretik és tisztelik az állatokat, így nagy becsben is tartják őket. Az önkormányzatok finanszírozzák az oltásaikat és az ivartalanításaikat, az emberek etetik őket és házakat építenek nekik a parkokban. A tenyésztőtől való vásárlás helyett, aki egy kedvencre vágyik, többnyire az utcai állatok közül választ egyet magának. A város leghíresebb macskája Tombili volt. 2016-os haláláig az isztambuli utcák lakója volt, majd szobrot állítottak a tiszteletére. Fontos megjegyezni, hogy nem a sok utcai állat jelenléte, hanem a lakosság hozzáállása és törődése teszi Isztambult a macskák nagybetűs Városává.

Sajnos egy hét közel sem elég megismerni a várost és bejárni minden fontosabb szegletét, de az biztos, hogy az isztambuliak vendégszeretete, a történelmi hangulat és a kultúrák keveredése egy életre szóló élményt ad.

Egyetlen dolog van, amit még tenned kell, ha ellátogatsz ebbe a városba: el kell fogyasztanod egy finom teát a klasszikus török teás pohárból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük