június 6, 2023

Remények földje – Müjgan hibáztatható valamiért?

Olvasási idő: 6 perc

A sorozatról szóló előző írásomban Züleyha karakterét részleteztem, egészen pontosan azt, hogy valójában jelentős része volt abban, hogy sorsa évek múltán sem fordult jobbra. Ebben a cikkben a Remények földje másik fiatal központi női karaktere lesz a főszereplő, azaz a doktornő, Müjgan Hekimoglu.

Török számozás szerint a 17. epizódban bukkant fel először egy kedves, fiatal, jószívű orvos szerepében, akinek nemcsak munkája, de szívügye is a gyógyítás. Első jelenetei alapján egy visszafogott megjelenésű, barátságos lányként ismerték meg a nézők. Yilmaz gyorsan meg is környékezte a doktornőt, aki eleinte visszautasította a közeledést, ám később mégis beadta a derekát és hamar szerelmes is lett.

Kapcsolatuk nem indult zökkenőmentesen, ugyanis Yilmaz már nem volt őszinte azzal, hogy elhallgatta a valóságot múltjáról. Egy idő után a börtönt ugyan bevallotta, de Züleyha kimaradt a történetből, így azt Müjgan csak később és mástól tudta meg. A doktornőnek komoly kétségei is voltak házasságkötéssel kapcsolatban, de Yilmaz meggyőzte arról, hogy a múltját lezárta, a jövőjét pedig csak vele képzeli el, amiben Züleyha is megerősítette Müjgant.

Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy Yilmaz erőltette Müjganra a saját nyomorát. Mibe került volna őszintének lenni?

Esküvőjük után hamar fény derült az igazságra, miszerint Züleyha szerelme sosem múlt el és nem szereti Demirt. Az őszinteség helyett Yilmaz a feleségének való hazudozást és a lelkiismeretével való őrlődést választotta, Müjgan őszinte szerelmét pedig egy mosollyal sem viszonozta. Itt rögtön felmerült bennem egy kérdés: hogy lett Müjgan terhes? Az összebújásokhoz mégis tudott Yilmaz jó képet vágni? Érdekes. Erre lehet visszavágni azzal, hogy később leültek és bevallott mindent feleségének, de miért várta meg vele, hogy teherbe essen? Persze, hogy visszatartotta Müjgant, hogy ne hagyja el, hiszen addigra megfogant közös gyerekük. Arról is meggyőzte, hogy csak a családjának fog élni és lezárta a múltat. Akkor miért nem tartotta magát ehhez? Ha nekem valaki megígér valamit, akkor én is elvárnám, hogy az úgy is legyen. Yilmaz arra is rávette Müjgant, hogy a kis házba költözzenek, csak azért, hogy “Demir közelében” legyenek. Egyébként ez a “Demir közelében lenni” dolog elég átlátszó kifogás. Mindig azzal takarózik, hogy nem Züleyha miatt ellenségek. De kérdezem én: akkor miért? Yilmaz minden Demir iránt táplált dühe Züleyhára vezethető vissza, de ő mégis az ellenkezőjével veszi hülyére feleségét.

Tegyük egy kicsit félre a forgatókönyvet és nézzük a tényeket! Évek teltek el a történet indulása óta. Biológiai szempontból a szerelem nagy valószínűséggel nem tart ennyi ideig. Milyen pszichológiai kórképpel lehetne leírni ezt a beteges ragaszkodást? Miért nem tud valaki ennyi idő alatt lezárni egy kapcsolatot és továbblépni?

Nőkhöz szól a következő kérdésem. Van olyan nő, aki csak legyintene egyet, amikor helyette a férje a volt párját viszi a kórházba szülni? Van olyan nő, aki csak férje unszolására hagyja magára újszülött kisbabáját, pont az előbb említett ok miatt és nem borul el az agya, amikor hazaérkezve meglátja, hogy ugyanaz a nő készül megszoptatni a fiát? Most azoktól kérdezek, akik szerint ez rendben van: talán meg is kellett volna köszönnie?

Meg kell említeni azt is, hogy Züleyha szándékosan idegesíti Müjgant azzal, hogy rendszeresen átmegy hozzá, de amikor nem, akkor is azt vágja az arcába, hogy Yilmazzal készül találkozni.

Yilmaz és Züleyha rendszeresen a tűzzel a játszik. Müjgan helyében én is elküldtem volna Demirnek a felvételt, ha másért nem hát azért, mert korábban mindenki őrültnek tartott. Az én véleményem az, hogy Müjgan viselkedése eddig a pontig teljesen érthető.

A következő bekezdés spoilerekben bővelkedik, ha nem szeretnéd előre tudni az események alakulását, akkor ugorj a következő bekezdésre.
Amit Züleyha kap Demirtől azért, amiért titokban kettesben ölelgette Yilmazt, az bőven átlép minden határt, de most nem ezt a részét szeretném részletezni. Azt viszont nem gondolom, hogy ez Müjgan hibája lenne. Miért lenne az övé? Yilmaz, az erkölcsi példakép válni szeretne, de itt úgyszintén nem értem, hogy miért csak most? Aztán ezen sem kellett sokáig bosszankodni a nézőnek, mert hamarosan már egy új élet reményében együtt hagyják el Cukurovát. Ezt a Züleyha pártiak azzal magyarázzák, hogy azért történt, mert Züleyha megkérte Yilmazt, hogy ne látogassa tovább a börtönben és lépjen tovább. De akkor mi értelme volna annak, hogy feszegették a határokat, hogyha ilyenkor meg inkább a kapcsolatot is megszakítaná vele?
Most akkor szerelemről, ragaszkodásról, mentális gondokról vagy mérhetetlen önzőségről beszélünk? Arra már nem térnék ki, hogy Müjgan és Behice megpróbálják megölni Züleyhát, Müjgan pedig többször is, mert úgy gondolom, hogy azt a viselkedést már nem lehet megmagyarázni semmivel. Egy szerelemféltés nem indokol gyilkosságot, ezt inkább nem is akarom tovább részletezni.

Bárhogy is alakul a harmadik évad, nagyon remélem, hogy a készítők által ígért nem várt fordulatok valóban felfrissítik a szálakat és új irányt vesznek az események, mert kár lenne a harmadik évadot is a reménytelen szerelmesek vágyakozása köré építeni.

Képek forrása: IMDB

2 thoughts on “Remények földje – Müjgan hibáztatható valamiért?

 1. Tisztelt Hölgyem /Uram!
  Tagai Martina vagyok és lenne egy kérdésem. Ebben a bejegyzésben Ön azt írja, hogy egy szerelem nem tarthat évekig, de ha látta a Végtelen szerelem című sorozatot, akkor tudhatja hogy ott a főszereplők ( Nihan és Kemal) szerelme hosszú éveken át megmaradt, sőt még a halál után is. Hogy lehetséges az Ön szerint, hogy az egyik sorozatban évekig sőt egy életen át tarthat a szerelem, míg egy másik sorozatban nem?

  1. Kedves Martina!
   Köszönöm, hogy megosztotta velünk észrevételét.
   Az a mondat úgy kezdődik, hogy “Biológiai szempontból…” Ez pedig nem egy szubjektív vélemény, ez tény. Lehet, hogy akad néhány kivétel, de az is lehet, hogy az érintettek csak nem ismerik fel az érzéseiket és nem fogadják el azok változását, így a kötödést, a szeretetet azonosítják a szerelemmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük