október 18, 2021

Női bloggerek közössége

Olvasási idő: 4 perc

Egy ismerősöm mesélt nekem nemrég egy közösségről, ahol csak női bloggerek lehetnek tagok és bármilyen témában oszthatnak meg cikkeket, ami egy nőt érdekelhet. Ez egy elég tág kör és első hallásra láttam is benne fantáziát.

Mi érdekli a nőket?
Gyakorlatilag ez bármi lehet: olvasás, tanulás, főzés, szépségápolás, egészség, utazás, állatok, sport, filmek, de még az informatika, a játékok és a barkácsolás is. Megnéztem ennek a csoportnak az oldalát, hogy több információm legyen, eközben pedig komolyan fontolgattam a csatlakozást.

Ami a témákat illeti, elég nagy meglepetés ért, ugyanis nagyon gyorsan egy baba-mama blogon éreztem magam. Szülési tapasztalatokat követte a babatervezés, azt meg a gyereknevelés. Ezenkívül pedig kizárólag főzésről, diétáról és életmódról szóló írásokat olvastam. Elvétve akadt egy-egy utazásról vagy könyvekről szóló cikk.

Komolyan ennyiből áll egy nő élete?
Lehet, hogy valaki azt gondolja, hogy  sarkítva van ez a téma, de nem. Elszomorító, hogy sok nő, ezt a képet akarja mutatni magáról. Csak egy unatkozó, otthonülő anyuka élete áll ebből, akinek minden napja csak a gyerekeiről szól, azonkívül pedig a főzésről. Ebből adódik az elhízás, ami miatt aktuálissá válik a diéta és az életmód. Közben pedig ki is merítettünk minden általuk érintett témakört.

A cikkekben a saját gyerekeikkel való tapasztalatokat írják le. Részletesen mesélnek az “első nap az iskolában”, “első nap az óvodában”, “bölcsiből oviba”, “oviból iskolába” témákról és ott minden blogger ezt teszi. Miért akarnám elolvasni harminc vadidegen ember gyerekének az első iskolai napjáról szóló történetét? Miért érdekelne ugyanennyi szoptatós mese? Sorolhatnám tovább a kérdéseket a végtelenségig. Lehetett volna inkább otthonülő anyukák klubjának is nevezni ezt a közösséget. Minden, amit ott olvastam, tökéletesen megerősíti azt a mondást, hogy “egy nőnek a konyhában a helye és a gyerekei mellett”, de ha valaki ezt mondja, pont ők háborodnak fel legjobban. Milyen alapon, ha ők alakítják ki ezt a képet saját magukról? Ők alkotják a sztereotípiákat.

Végül könnyen elment a kedvem ettől az oldaltól.

Nem attól lesz valaki igazi nő, ha a gyerekei körül forog minden gondolata és más személyiségjegye nincs is. Egy nőt bármi érdekelhet. Tényleg bármi. Egy nő nem lehet mérnök, szerelő vagy sofőr? Tény, hogy anya csak egy nő lehet, de egy nő nemcsak anya lehet. Nem ítélem el őket. Én azt ítélem el, hogy hagyják, hogy mások csak ezt az oldalukat lássák. Valóban divatos téma az anyaság, de elég elcsépelt is. Ne mondja senki, hogy a gyereknevelésről nem lehet eleget olvasni, mert lehet, túl sokat is lehet!

Miért gondolja azt valaki, hogy kell egy sokmilliomodik baba-mama blog is?
Vagy csak saját magának írja?
Akkor a füzet és a toll a megoldás. Ha nem érdekel, akkor nem kell olvasni? Fogadni mernék, hogy mást sem érdekel. Még az unatkozó anyukák sem olvassák egymás írásait. Pont azért választotta mindenki ezt a témát, mert csak a saját gyereke érdekli, semmi más a világon, ezért nem is fogja elolvasni a többi blogot.

Összefoglalva
Nem érdekel, hogyan volt Hannácskával tavalyelőtt, nem érdekel, hogy van Lilikével most, nem érdekel Máté baba, aki először aludta át az éjszakát, de Dávidka sem érdekel, aki végre rászokott a bilire. Ezt már mindet tudjuk a közösségi oldalaitokról. Ha akarjuk, ha nem, akkor is látjuk, mert az arcunkba toljátok, szóval nem kell még semmitmondó, érdektelen és elcsépelt ódákat is zengeni.

Köszi Anyukák!

Üdv,
Mindenki más

One thought on “Női bloggerek közössége

  1. Sajnos én is ezt tapasztalom sok blogon. A női blogok 90%-a vagy a gyereknevelésről szól, vagy a főzésről/diétáról/fogyókúráról/életmódváltásról, vagy még esetleg a szépségápolásról és annak “titkairól”. Én nőként egyiket sem díjazom nagy tételben. Nem diétozom, nem fogyózom, nem igazán sminkelek, nem használok 1000féle kenceficét, gyerekem meg nincs. Tényleg szomorú, hogy sok nő élete ebből áll csak. Pedig annyi minden más is van a világon. Én imádok olvasni, imádok sétálni, filmeket nézni, imádom az ázsiai országokat (nem mindet azért!), meg még ezerféle dolgot. És nő vagyok!
    Megkérdeztem volna, mi az oldal neve, de így már engem sem érdekel. Csak felidegesíteném magam rajta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük