Charmed – Eredeti vs Reboot

Olvasási idő: 7 perc

Azt szokták mondani, hogy az eredeti mindig jobb, ami úgy általában mindenre igaz, de persze vannak kivételek. Rengeteg nagy sikerű film és sorozat készült az elmúlt évtizedekben, amelyeknek a népszerűségét meglovagolva megpróbálják újragondolni az eseményeket és egy modern, mai világba átültetett rebootot létrehozni. Ez fogjuk rá, hogy több-kevesebb sikerrel szokott összejönni. Van olyan, hogy az új után már nem szívesen nézném vissza a régit, de olyan is, hogy bármit tesznek a készítők, az eredetit nem lehet felülmúlni.

Az Aaron Spelling által rendezett, 8 évadot megélt Bűbájos boszorkák című sorozathoz is készült reboot. Az 1998 és 2006 között vetített eredeti változatnak óriási sikere volt, a kialakult kultusza pedig máig megmaradt. A mai napig láthatjuk a szinkronos epizódok ismétlését és a színészek népszerűsége sem lankadt a rajongók körében. Ennek tudatában valamiért mégis úgy döntöttek, hogy újra feldolgozzák és talán hasonló sikereket remélve Jennie Snyder Urman, Jessica O’Toole és Amy Radrin rendezésével 2018-ban elindult a Charmed reboot. Míg az eredeti sorozat főszerepében Shannen Doherty, Holy Marie Combs, Alyssa Milano és Rose McGowan (Prue, Piper, Phoebe és Paige) látható, addig az újban Melonie Diaz, Madeleine Mantock és Sarah Jeffery (Mel, Macy és Maggie).

Mindkét történet három testvér harcát mutatja be a gonosz erők ellen a természetfeletti világban. A Halliwell nővérek kalandjait megszámolni is nehéz, hogy hányszor néztem végig. Tökéletesen megformált és bemutatott karakterek, a történet nagyszerűen ismertette a karakterek magánéletének és egymáshoz való viszonyának minden jelentős szeletét, de emellett kellő hangsúly volt a fő szálon, azaz a varázsláson is. A színészek az általuk megformált karakterrel nagyon jól tudtak azonosulni és életkor tekintetében sem voltak nagy különbségek sorozatbeli énjükhöz képest.

Néhány hónappal ezelőtt újranéztem az összes évadot és ki merem jelenteni, hogy tökéletes időtöltés volt. A látványvilága mai szemmel nézve finoman fogalmazva is egyszerű, főleg, hogy már akkor sem a látványra helyezték a hangsúlyt. Sokkal inkább lényeges volt minden egyes karakter szerethetősége, még sok gonoszé is. Egyedül Prue viselkedése volt kiábrándító a harmadik évadban, de ezt a problémát gyorsan orvosolták egy cserével.

Poénokban soha nem volt hiány, talán nem is tudnék olyan epizódot mondani a 4. évadtól, amit nevetés nélkül tudtam végignézni. A színvonalat tekintve semmiféle hullámvölgyet nem tudnék kiemelni, csupán esetleg egy-egy kevésbé izgalmas részt, de komolyabb, teljes évadot átívelő negatív véleményem sosem alakult ki. Nagyon örültem, hogy a első évad epizódszerűségét később kisebb-nagyobb átívelő szálakkal törték meg, ezzel pedig még élvezhetőbbé vált számomra. Sokaktól hallottam, illetve olvastam hogy Cole megjelenésével a teljes sorozat Phoebe szerelmi élete és drámái körül forgott, de tegye fel a kezét az, aki nem unta volna nyolc évadon át nézni, hogy ugyanazokkal a képességekkel, ugyanazok a karakterek harcolnak hasonló erőkkel rendelkező gonoszok ellen szinte mindig ugyanazokon a helyszíneken!

Térjünk át az új verzióra!

Jóval a pilot bemutatása előtt már hallottam, hogy készül a remake, így óriási Charmed rajongóként nagyon vártam, hogy végre láthassam. Én személy szerint nagy reményeket fűztem hozzá, de közben egy kicsit tartottam is attól, hogy a 98-ban indult verzió túl magasra tette a lécet, amit nem lesz könnyű megugrani. Senki kedvét nem kívánom elvenni, de minden, amitől féltem, beigazolódott már az első hat epizódban. Tényleg próbálkoztam, volt olyan rész, amit többször is megnéztem, hátha csak elvonta valami a figyelmemet és valójában jó ez, csak jobban kell figyelni. Hát nem. Képtelen voltam elvonatkoztatni.

Lássuk a sztorit!
Ha nem szeretnél spoilereket olvasni az első két epizódból, akkor ne olvass tovább!
Macy lenne Prue, aki az események kezdetén nem ismeri testvéreit, ami eredetileg Paige-hez kapcsolható. Mel lenne Piper, Maggie pedig Phoebe. Maradt a telekinézis és a fagyasztás képessége, míg a jövőbelátást a gondolatolvasás helyettesíti. Apró különbség, hogy a lányokat nem nagyanyjuk nevelte fel, hanem édesanyjuk, de követve az eredetit, szintén meghalt, csak itt éppen a sorozat elején. Három hónappal később pedig megjelenik az ajtóban Macy, az elveszett féltestvér, aki az első találkozó első fél percében be is jelenti, hogy a nővérük. Érdekes… azért felvezethette volna két mondattal.

Ami a lányokat illeti, nem tudták volna hűen megalkotni a készítők, hogy a karaktereket ne fordítsák ki teljesen magukból? Persze követni kellett a modern filmek és sorozatok normáit, miszerint mindenhova kell egy latin, egy leszbikus, esetleg egy tolószékes is. Ezzel persze nem lenne semmi baj, ha ez egy teljesen új történet lenne, de miután tudom, hogy Piper és a fényőr azaz Leo összejönnek, így kicsit érdekesen pislogtam a leszbikus Piper-re, aki itt már Mel. Az imádott fényőr hiányát a kicsit sem szimpatikus Harry képtelen pótolni, aki Leóval ellentétben minden tapintat és előzetesen kialakított bizalom nélkül férkőzik a lányok életébe. Egészen pontosan úgy, hogy elrabolja és megkötözi őket, majd keményen az arcukba vágja, hogy anyjuk boszorkány volt, így ők is azok. Ez nekem kicsit olyan volt, mintha nagyon gyorsan le akarták volna a zavarni a bevezetést, hogy ne legyen unalmas a pilot és eszük ágában sem volt fokozatosan kibontakoztatni a cselekményt. Feltételezem, hogy minél előbb el akartak jutni arra a szinte, ahol a Halliwell lányok fél évad után tartottak.

A képességeket tekintve a teleportáláson akadtam ki nagyon, ami inkább hasonlít egy rosszul sikerült Power Point animációra, mint a fényőrök képességére. Piper, sorry… Mel fagyasztása gondolattal történik, ami szintén csak nyomokban emlékeztet az eredetire. Nem vártam, hogy mindent teljes egészében átvegyenek, de az eredeti képességek hangeffektjeit igazán hagyhatták volna a megszokott formában, megfűszerezve egy kicsit a modern filmkészítés technikájával. A ház még az eredetinél is régiesebbre sikeredett, ahol inkább tudnék elképzelni egy újabb Annabelle sztorit, mint egy tinisorozatot. Ez főleg azért furcsa, mert minden más eszköz és helyszín teljesen napjaink stílusának megfelelő.

Alapvetően imádok minden filmet és sorozatot, aminek boszorkányok vannak a középpontjában természetfeletti képességeikkel, viszont a szuperhősök valahogy nem tartoznak ide. Szóval azt hiszem, hogy imádnám a reboot-ot, ha nem lett volna az eredeti az általános iskolás éveim kedvence. Minden negatív véleményem ellenére is bátran ajánlom mindenkinek függetlenül attól, hogy látta-e az eredetit vagy sem. Nem adja vissza azt az élményt, amit a Halliwell lányok nyújtottak 8 éven keresztül, viszont a színészek rokonszenvesek, az események pedig mondjuk úgy, hogy bájosak.

Képek forrása: IMDB

One thought on “Charmed – Eredeti vs Reboot

  1. Az eredetit anno néztem valameddig, de annyira sosem voltam a rajongója. Bár terveztem egyszer teljesen végignézni. Ha már a Xenát végignéztem, ezt miért ne? Nem volt rossz, de engem anno nem rántott be. Talán mert még kissé fiatalka voltam hozzá, és nem mindent értettem. De ha lesz időm, szerintem az eredetit végig fogom nézni. Most úgyis tervezem a régi sorozatok végignézését/újranézését.

    Az tényleg szomorú, hogy ma már sajnos nem lehet úgy egy sorozatot, filmet megnézni, hogy ne legyen PC (politikailak korrekt), tehát mindenhová kell egy meleg/leszbikus karakter (vagy pár), egy latin karakter, egy fekete karakter (hiszen most tombol az BLM nevű hisztéria), egy rokkant, vagy fogyatékkal élő és persze gyerek, meg kutya. Utóbbi kettő még nem is nagy baj, de nem értem, mit kell ennyire tolni a PC-t. Ez szerintem inkább ellenszenves, mint hasznos. Semmi bajom sem a melegekkel, sem a feketékkel, te taszító, amikor így képedbe tolják a dolgot.

    Igen, a legtöbb remake meg sajnos nem szokott jól elsülni. Gondoljunk a Heathers c. sorozatra, ami ugye a ’80-as évek ikonikus filmjének remake-je. A film nálunk Gyilkos játékok címmel ment a tévében. A mai napig imádom. De a sorozat kész katasztrófa lett. Az egyik „lány” karakter egy meleg transzi pasi lett. Igen, ő az egyik Heather. A sorozatot az első rész után nem bírtam tovább nézni, pedig eskü megpróbáltam szeretni. De az egyébként fekete humorú filmet kiforgatták önmagából a karakterekkel együtt. JC nem JC, nincs meg benne az a kisfiús sárm, ami a fiatal Christian Slaterben megvolt. De még sorolhatnám. Szóval ja, a legtöbb remake szemétre való.

    De nagyon eltértem az eredeti témától. Viszont egyet kell értenem veled, bár a Charmed remake-jét nem láttam, de nem is nagyon van rá ingerenciám.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük